gbox_leden



Zase Alpy ...

Zase do Alp, rozhodoval jsem se, zda si nedát pauzu, ale cestovatelská touha byla silnější. Takže zase Alpy - Rakousko, letos hlavně Itálie (stejně jsem zase nestihl všechno, takže se sem budu muset vrátit :D) a Švýcarsko jsem vypustil, kvůli deštivému počasí. Ve Švýcarsku pořád leje, alespoň když tam chci jet já.

Kapitoly článku

1. den - 6.7.

Ráno naházím kufry na motorku + vak se spacákem a stanem. Nevím, proč ho tahám, když v něm skoro nespím. Člověk je zhejčkanej a v dešti stavět stan… To si radši připlatím 15E a mám poholnou postel, ale občas je hezké počasí a stanování má něco do sebe.

Cestu do Alp volím přes Benešov a České Budějovice. Cesta standartně v tomto úseku moc neubíhá. Na hranicích dávám dobrý guláš k obědu a předpověď nelhala, už se ženou bouřky, takže jsem rád, že mám zabukovaný penzion. Při vjezdu do Rakouska si hned užívám krásný úsek silnice, než najedu na dálnici směr Linz – Salzburg. Bouřky mě dostihly někde za Linzem, leje řádně, na dálnici dost vody, ale jede se dobře, není vedro :D a nikam mi naštěstí neteče, jen klasicky mrznou ruce. 

Sjedu z dálnice a už je mi jasné, proč nebylo volné ubytování – nějaký techno festival. Ubytuji se v Gasthof Krisplwirt, už je to skoro v horách a je tak 8 stupňů, jídlo z domova, dole v restauraci 2 pivka a jdu spát a už se těším na zítřek.

 

2. den - 7.7.

Krásné ráno, od Salzburgu jedu na silnici 162 – 166 na Gschütt Pass, poté na Filzensattel. Příjemné svezení bez velkého provozu. Dále jedu dolů na Zel lam See a Großglockner. GG jsem si letos dal 2x a mohu říct, že silnice je to skvělá, scenérie také, ale ta cena :( . Podruhé to stálo za prd, velký provoz, každý se coural i motorkáři. Ale poprvé bez provozu jsem si to náramně užil.

Dále jedu směr Lienz, Huben. Ubytuji se v Alpengasthof Patsch, skromné ubytování se spol. sociálkou, ale za 25E v krásném prostředí. Divili se, kde jsem se tam vzal, asi moc známé ubytování to není, spíše pro výletníky po horách, ale určitě doporučuji. Příjezdová cesta k ubytování je taková stezka.

 

3. den - 8.7.

Ráno natankuji levně v Rakousku a jedu na Passo Stalle. Poté po SS49 a SS51 k Lago di Misurina.

Dále bylo v plánu Tre Cime di Lavaredo, ale poplatek za vjezd 20E (!!) za pár zatáček, sice výhled je pěkný, ale za tu cenu ani náhodou. Cortina d'Ampezzo dále na obligátní okruh Giau, Pordoi, Fedaia. V okolí Cortiny jsem si to zamiloval, ale musí být menší provoz, takže na začátku prázdnin. V top sezóně je to velká otrava.

 

Od Sella Rondy jedu na Passo Valles potom Passo Rolle, už je pozdě, trochu nastupuje únava, ale silnice krásná, pro rychlejší svezení. Celkem utahaný se kousek za Mezzanem ubytuji v kopcích přes booking v Albergo Serenella. Hotel dobrý, akorát horší postel.

 

4. den - 9.7.

Další den začíná krásně, jedu po SP79, SP78 přes Passo Brocon. Dobrá silnice, trošku užší, ale nulový provoz.

Dále za hezkého počasí stoupám na Passo Manghen, zase žádný provoz, krásná krajina. Potom sjíždím na Cavalese a Bolzano.

V údolí je už pekně vedro a tak spěchám na  Passo della Mendola, opět nádherné svezení, malý provoz a pěkný asfalt. Na vrcholu dávám pizzu asi za 8E, k tomu krásný výhled. Dnešek hodnotím jako zatím nejlepší den. Při placení se docela čeká, holt Itálie, nejsou zvyklí makat přes poledne.

V dobré náladě jedu k Lago di Garda. Nakopím nějaké pivko a mířím kolem západního pobřeží. Největší chyba! Strašný provoz, ještě bouračka v tunelu, naštěstí se rozjela hned, jak jsem přijel. Mířím co nejdříve do hor k Lago di Idro. Vede mě to takovou stezkou do stoupání asi 45° a bojím se vzít za plyn, abych se nepřevrátil na záda :D. K Lago di Idro jedu po SP9, SP 58, přišla bouřka a leje, takže v zatáčkách se docela courám. Ubytování v Eridia's Room u Lago di Idro. Milá pronajímatelka, dva pokoje nad barem, v jednom pokoji byla docela slyšet hudba, ale naštěstí mám druhý pokoj. V ceně kávovar, welcome drink a snídaně, asi 34 Euro.

5. den - 10.7.

Další den hledám obchod s počítači. V nové kameře došla paměť, tak nakonec kupuji 64GB micro sd za 800 Kč, trhá mi to žíly, ale kupuju. Dnes je bohužel zataženo, docela se ochladilo, jedu na Passo di Croce domini, na vrcholu prší, je zima a trochu horší silnice. Nahoře v mlze se zahřeju a dávám kávu.

 

Sjedu dolů k Brenu, přkvapivě o 20 °C tepleji. Dále jedu zkontrolovat ledovce na Bernina Pass. Krásné svezení, nahoře docela mraky.

Poté klasicky nakoupit v bezcelní zóně Livigno, když se jede okolo. Odpoledne jsou v Alpách skoro pořád slejváky, jsem promočený a jedu na Stelvio, ale je zima, skoro sněží, tak to stáčím přes Umbrailpass do údolí. Ubytování nejdřív jedu na blint a po 2 neúspěšných pokusech booking - sleva na hotel asi 30 km dále od hranic Švýcarska směrem k Meranu. Chčije a chčije, už taková odpolední Alpská klasika - ráno hezky a od 15 h prší. Ubytování se slevou v hotelu za 40E. Na poslední chvíli večer se vyplatí rezervovat přes booking, ale většinou jsou to lepší hotely zlevněné na 35-40E . Ubytování za 25E se tam bohužel moc nenajde.  Hotel Golddrainerhof s garáží.

 

6. den - 11.7.

Ráno, po dobré snídani vyjíždím v 9 hodin směr Passo del Giovo, už je docela vedro, tak se těším až nastoupám do bohužel posledních kopců této dovolené. Na Giovo jsem už byl, takže vím, že mě čeká krásné svezení s pěkným asfaltem.

Na vrcholu otáčim zpět do údolí na Timmelsjoch Hochalpenstraße. V Soldenu ještě stáčim na Ötztaler Gletscherstraße, sněhu je tam ještě dost.

Poté jedu na Kühtai, toto passo mě moc nezaujalo, nebo je to spíše tím že zítra už jedu domů. Ubytovávám se v Gasthof Seewald dávám pivko, večeři .

 

7. den - 12.7.

Další den pouze Fernpaß, ale strašný provoz, takže opruz, poté dálnice směr Plzeň - Praha, bez nějakých problémů se vracím domů.

Dovolená se zase vydařila, žádné závažné technické problémy, skvělé silnice. Tak Alpy, za rok zase nashledanou!

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):
Motokatalog.cz


TOPlist