europ_asistance_2024



S medvědem na Stromu aneb přes Balkán až do Řecka

Kapitoly článku

DEN 9

  • Najeto 98km
  • Státy: Albánie, Řecko

Dnešní den je speciální v tom, že se s mojí kamarádkou Janou máme v plánu setkat na ostrově Korfu, kam ona přiletí letadlem.

Cesta proto probíhala celkem logicky a nejkratší cestou. Z pláže Ksamil jsem to namířil na jih směrem k přívozu přes kanál Butrintit. U přívozu je jakési antické naleziště, což je oplocený areál s placeným vstupným. Tam jsem nešel a jen jsem zaplatil 3 eura za přívoz. Pak už to byl kousek k hranicím s Řeckem a kousek k přístavu Igoumenitsa kde je přístav pro trajekty na Korfu. Trajekt stojí 22 eur pro jednu osobu s motorkou a jede 2 hodiny.

Trajekt končí v přístavu ve městě Corfu, čímž jsem si při plánování trasy nebyl jistý. Myslel jsem si, že to možná jezdí do města Lefkimmi, ale jezdí to opravdu krásně do Corfu, což je prý stotisícové město, takže je tu vše k sehnání. Tady také večer přistane Janča na letišti. Já jsem jel ale nejdříve zamluvit hotel v resortu Palaiokastritsa, kde mám doporučeno, že jsou nejlepší pláže. Byl jsem se tu koupat a pláž je tady oblázková a jsou tady už i útesy s malýma rybičkama. Opodál, asi 200m plavání ve vodě má být i jeskyně, ale v červnu je voda tak ledová, že bych se odtamtud vrátil jako holka, tak jsem tam neplaval.

Pro Janu jsem jel večer a když jsem jí dovezl, tak byla z cesty tak unavená, že usnula a tak mám čas napsat tento díl, protože já jsem spal odpoledne na pláži a nechce se mi jít spát. Zítra máme v plánu potulovat se asi po severní straně Korfu, tak dám zase vědět.

DEN 10

  • Najeto 30km po Korfu

Dnes byl takový odpočinkový den. Koupali jsme se pořád na pláži v Palaiokastritsi. Tady je výhoda, že od silnice člověk sejde 100m, je na pláži, kde jsou k dispozici lehátka, je zde bar, super koupání u útesů, kde se dá potápět mezi rybičkama a taky půjčovna šlapadel, které jsme si taky půjčili a objeli celou zátoku, abysme prozkoumali i vzdálenější útesy. Navečer jsme se pobalili na motorku a přesunuli se více na sever do zátoky Agios Georgios do dalšího hotelu. Odtud jsme pak už vybalení a s lehkou motorkou vyjeli na zříceninu byzantského hradu Angelokastro. Dá se dojet asi 50 výškových metrů pod hrad, tam nechat na parkovišťátku motorku i s věcma a vyjít vysvlíknutí v tričku po schodech na hrad. Odtamtud je impozantní výhled z výšky 300m nad mořem.

Zde bych rád popsal terén ostrova. Severní část ostrova Korfu je hodně hornatá a skalnatá a všechny cesty se jezdí na rychlostní stupeň 1 až maximálně 3, protože silnice jsou úzké a je zde opravdu hodně serpentýn. Mám zkušenost, že když mi navigace na severu ostrova napíše dojezd někam za 15 minut, tak to je ve skutečnosti alespoň půl hodiny. Lidi tady po těch horách lítaj na skůtrech a na čtyřkolkách a do toho můžete v serpentýně potkat auto nebo autobus. Cestovních motorkářů je tu dost málo.

DEN 11

  • Najeto 30km po Korfu

Užíváme si stále pláže na severu ostrova Korfu. Ráno jsme se byli vykoupat v zátoce, kde máme hotel a pak si sbalili věci na pláž na celý den a jeli jsme prozkoumat okolí. Nejdříve jsme vyjeli na vyhlídku Afionas, kde jsme si dali kafe, nechali zaparkovanou motorku a šli dolů po chodníku k moři. Tenhle pěší úsek je dost za trest, obzvlášť v plátěných botech se slabou podrážkou, protože jdete po ostrých šutrech. Sestup 149 výškových metrů je ale odměněn krásnou pláží v zálivu Porto Timoni, kde se dá potápět mezi členitými útesy s rybičkama.

Pak jsme zase vystoupali nahoru na kopec a to nám zabralo celé dopoledne.

Následně jsme zamířili na úplný sever na útesy zvané Canal d'Amour. Jsou to jílovcové hladké a klouzavé útesy, vysoké několik metrů, ze kterých se dá skákat do moře. To nejzajímavější jsou zde ale krásné jeskyně, kterými se dá proplouvat nebo prolézat. Pak jsme se zase vrátili na hotel a šli na dobrou večeři v naší zátoce.

Zítra už to bude zase více o moto-přesunech, protože máme v plánu opustit ostrov a prozkoumat kus Řecka.

DEN 12

  • Najeto 241km
  • Státy: Řecko

Takže dnes už byl den v pohybu. Z pláže Agios Georgios na ostrově Korfu jsme se ráno vydali na trajekt do města Corfu, který nás během 2 hodin dovezl na pevninu. Trajekty se v přístavu točí jeden za druhým, takže není potřeba se vázat, na nějaký konkrétní čas odjezdu. A stejně je na ostrově čas na přemístění z místa A do místa B dost relativní, protože v serpentýnách naberete tak dvojnásobné časové zpoždění, než-li předpokládá navigace.

Trajekt nás vylodil na řecké pevnině zase ve městě Igoumenitsa a my jsme se hned vydali na dálnici A2 směrem na Loanninu. V tomto městě na břehu jezera Pamvotida jsme měli booknuté ubytování a tak jsme si sem hodili věci a do hor jsme už jeli jen na lehko. Naším cílem byla totiž nejhlubší rokle na světě – kaňon Vikos v řeckém parku Zagori. Ke kaňonu je to z Loanniny ještě hodina svižně ubýhající cesty. Nejdříve jsme sjeli od vísky Aristi na dno kaňonu k řece Voidomatis a tady jsme se vykoupali v osvěžující křišťálové vodě pod klenutým betonovým můstkem pro motorová vozidla. Pak jsme pokračovali nahoru ke kamenné vesničce Papingo. Odtud už vedou opravdu hodně zakroucené serpentýnky do vesničky Mikro Papingo. Zde už nějaký výhled na roklinu je, ale zase na tom místě, kde se dá kochat výhledem, nějaký inženýr postavil do výhledu elektrický transformátor. Takže tato trasa je více méně jen o krásných serpentýnách a kamenných stavbách místních obydlí, kdy zdi domů jsou vyzděny z přesných vápencových kvádříků a střešní krytina je neuvěřitelně vyskládána z kamenných placáků.

Za nejlepším výhledem na kaňon je ale zapotřebí jet úplně naproti přes rokli, čili zpět serpentýnami dolů k říčce a nahoru na turistické centrum Aristi a odtud na západní úpatí do vísky Vikos. Zde už jsme ten kaňon mohli obdivovat v plné kráse a ještě jsme si tu mohli dát teplé jídlo v místním pohostinství. Zpět do města Loaninna jsme jeli tou samou cestou, jako jsme přijeli, po státovce EO20.

Dnes spíme tedy ve vnitrozemí, ale zítra už se zase těšíme na přesun k moři. Kam? To se dozvíte v příští kapitole.

DEN 13

  • Najeto 248km
  • Státy: Řecko

Takže dnešní den už jsme měli sice namířeno ještě více na jih na TOP pláže na Lefkádu, které by od Loanniny měla být vzdálena asi 3 hodiny cesty. Minulý den si ale Jana cestou do kaňonu Vikos úplnou náhodou všimla cedule s reklamou na vstup do nějaké jeskyně. Tak dlouho mě večer přemlouvala, až jsme tam teda dneska jeli.

Jedná se o krápníkovou jeskyni ve městě Perama, která je u toho samého jezera, jako město Loannina a je to asi 10 minut jízdy od města. Tip na tyto jeskyně jsem v žádném českém průvodci neviděl a my jsme je objevili opravdu náhodou, ale tuto návštěvu mohu jen doporučit. Motorku jsme zaparkovali u cesty v městečku, ušli pár kroků a byli u kasy, kde jsme zaplatili vstupné 7 euro za osobu, nechali na kase helmu a rovnou šli na prohlídku. Během pár vteřin jsme se ocitli v krasovém světě stalaktitů, stalagmitů a stalagnátů a skalního podzemí. Průvodkyně nám v angličtině všechno krásně vysvětlila a během 40ti minutové prohlídky jsme byli úplně unešeni. Na konci jsme si dali kávu u východu z jeskyně v kavárně na kopci a šli po chodníčku zase ke vchodu k motorce. Takže to nakonec byla krásná akce na dopoledne. Pak už jsme se tedy připravili na moto-přesun a po dálnicích a státovkách se ubrali na Lefkádu. Po cestě jsme těsně před Lefkádou zastavili u hradu Agia Mavra, kde jsme byli svědky zajímavého otevření mostu pro průplav jachet. Most je zde konstruován, jako otočný a pracuje na starém principu, který vynalezl už Leonardo da Vinci, ale dnes už mechanismus kladek nahradili dieselové motory.

Pak už jsme projeli přístavním městem Lefkada a pokračovali na jih do zátoky Vasiliki. Zde je ideální vítr pro windsurfing, což dnes odpoledne využívalo mnoho nadšenců a moře zde bylo plné trojúhelníkovitích plachet se svištícíma surfařema. My jsme se vyřízení z cesty na chvíli vyvalili na pláž na lehátko a pak šli akorát na večeři. Na víc nebyla síla. Zítra už bude koupací den, kdy chceme projet s pomocí motorky skalnaté pláže na západním pobřeží ostrova.

DEN 14

  • Najeto: 28km
  • Státy: Řecko

Dnešní den byl plážový a odpočinkový. Z jižního cípu Lefkády ze zátoky Vasiliky jsme na motorce vystoupali 600 výškových metrů na hřebínek hor nad moře a vzápětí jsme zase začali serpentýnama klesat ke známé pláži Porto Katsiki. Je to kačírková pláž pod obrovským vápencovým útesem, který tam zbarvuje mořskou vodu do světla. Jsou tam krásné podmínky pro šnorchlování mezi rybkama žijících mezi balvanama. U pláže je placené parkoviště pro auta i motorky a nějaké bufítky. My jsme si ale občerstvení koupili už dole v marketu, kde bydlíme, abysme nekupovali předražené jídlo až na odlehlé pláži. Sestup k pláži od bufítků a od parkoviště je asi 50 výškových metrů po schodech. Odpoledne jsme zase jeli tou samou trasou k pensionu do Vasiliki.

DEN 15

  • Najeto 166km
  • Státy: Řecko

Dnes jsme se opět vrátili z Lefkády na ostrov Korfu, protože Janča mi zítra večer ulétne z místního letiště.

Lefkáda je vlastně takový ostrov, který je dopravně suchozemsky propojen s řeckou pevninou dálnicí. Nejdříve se musí přejet otočný most, o kterém jsem psal, potom jet na dálnici a před Prevezou podjet moře tunelem. Pak už se jede podél pobřeží po trase, která je značená, jako dálnice, ale je to jen dvouproudá silnice.

V Řecku je jeden dopravní nešvar: Na většině silničních úseků je vyznačen zákaz předjíždění dvěma plnýma čarama. Motorkáři to moc nedodržují, ale chci tím říct to, jakou tady stát na řidiče vymyslel pakárnu.

Po absolvování cesty po pevnině jsme se tedy opět nalodili na trajekt a dojeli na Korfu a odtud jsme se tentokrát přemístili do zátoky Agios Gordios, kde dnes spíme. Je zde písková pláž a fotogenický ostrov se skálou Ortholinti, která na jihu trčí z moře jako maják. Zítra se chceme vrátit na Palaiokastritsi a užít si poslední den spolu, tak jsme šli brzo spát.

DEN 16

  • Najeto 152km
  • Státy: Řecko, Albánie

Voda pod trajektem začala vřít a trajekt opustil ostrov Kerkyra.

V okamžiku, kdy píšu tento díl, tak odplouvám z ostrova s motorkou a medvědem po vodě a Janča nasedá na letišti na letadlo do Čech. Dovolená se tím bohužel chýlí ke konci. Mě ale ještě čekají asi 3 dny jízdy přes Albánii, Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko do Čech.

Dnešek jsme si ale ještě s Janou naplno užili. Z ubytování v zálivu Agios Gordios jsme na motorce zamířili na pláž, která se nám na Korfu nejvíce líbí a tou je Palaiokastritsa. Je zde bar přímo u pláže, hezký přístup do vody, pohodlná lehátka a útesy s rybičkama, které je možné při potápění pozorovat. To co jsme ale vyzkoušeli dneska nově je jízda na paddleboardech. Po pár minutách tréninku jsme se už na ně zvládli i postavit a tak jsme mohli objet kus zátoky a občas i skočit, nebo spadnout do křišťálové průhledné vody. Na pláži jsme měli také výborný oběd a vůbec byl dnešní den krásně romantický.

Na letiště jsem Janu odvezl přímo z pláže, takže bez zdržování - z moře rovnou do letadla.

Já jsem se následně s motorkou nalodil na trajekt a na pevnině chci v noci stihnout ještě pár desítek návratových kilometrů už směrem k domovu a to na Albánii, kde se dá, podle mých zkušeností, spát pod širákem na pláži.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (24x):


TOPlist