Před Grand Prix České republiky

Je to tady! Po třítýdenní pauze se opět můžeme těšit na závody těch nejrychlejších motocyklů. A kde že se to tentokrát jede?

Okruh

Tak tahle otázka byla z těch slabších, protože každý čtenář tohoto serveru se už na domácí závod s názvem Cardion AB Grand Prix České republiky dlouho těší. Nejdřív si ale může zopakovat něco málo z historie okruhu. Přestože první závody se v Brně jely už v roce 1906, o Masarykově okruhu se dá hovořit až od roku 1930, kdy se na téměř třicetikilometrové trati jel závod automobilů. První závod mistrovství světa silničních motocyklů se v Brně uskutečnil v roce 1965 na okruhu, který měřil 13 941 metrů, závodníci při jeho jediném obkroužení zdolali 22 zatáček a 171 metrů výškového rozdílu. Na něm se nejlepší světoví jezdci proháněli až do roku 1982, kdy zde z bezpečnostních důvodů mistrovství světa skončilo. Mezi nejúspěšnější jezdce staré varianty patří František Šťastný, který zde stál osmkrát na nejvyšším stupni vítězů. Nejrychlejší motocykly se do Brna vrátily v roce 1987, ale to už samozřejmě na nový automotodrom na Kývalce. Je vzdálen přibližně 16 kilometrů od centra Brna, měří 5 403 metry, šíře trati je 15 metrů a jeho převýšení 73,63 metrů patří mezi největší v seriálu Grand Prix. Na sezónu 2008 byl natažen nový asfaltový koberec, což se většinou podepsalo pod snížením časů, které se na okruhu dosahují. Traťový rekord pochází z loňského závodu a drží jej Jorge Lorenzo s časem 1:56,670 sekundy, což znamená průměr 166,7 km/h. Ve dvěstěpadesátkách je rekord staršího data, ale jméno rekordmana je (a samozřejmě už zůstane) stejné, protože v roce 2007 zde jel nejrychleji opět Jorge Lorenzo (2:02,299; průměr 159,0 km/h). Doslova fousaté je rekordní kolo v kubatuře stopětadvacítek (2:07,836; průměr 152,2 km/h), které zajel Lucio Cecchinello v roce 2003! Jen pro zajímavost – nejrychlejší kolo na motocyklu zde zajel vloni při kvalifikaci Valentino Rossi (1:56,145; průměr 167,5 km/h), letošní superbikovou pole position si zajistil Cal Crutchlow s časem 1:58,018 a v roce 2002 zde zajel David Coulthard s efjeničkovým McLarenem kolo za 1:36,77. K nejúspěšnějším jezdcům novodobé historice „Masecu“ patří bezesporu Max Biaggi, který zde čtyřikrát vyhrál třídu dvěstěpadesátek, dvakrát pětistovky a jednou třídu MotoGP. K tomu je určitě potřeba připočítat tři vítězství z mistrovství světa superbiků. Největšího úspěchu českého jezdce jsme se dočkali v roce 2007, kdy Lukáš Pešek po strhující bitvě s pozdějším mistrem světa Gáborem Talmacsim dojel na třetím místě.

Loňské výsledky

Skvělý souboj v nejslabší kubatuře předvedli dva Španělé Nicolas Terol a Julian Simon, kteří si to o vítězství rozdávali celý závod a nakonec o vítězství mladšího a méně zkušeného Terola rozhodlo pouhých 0,168 sekundy. Závod se nepovedl našemu Lukáši Šemberovi, který havaroval a dojel třicátý s jednokolovou ztrátou na vítěze. Před ním skončili oba wildkardisté Karel Pešek (sedmadvacátý) a Ladislav Chmelík (devětadvacátý). Ve čtvrtlitrech zvítězil obhájce mistrovského titulu Marco Simoncelli před svým krajanem Pasinim, a zabodoval i Lukáš Pešek, který popáté v sezóně dojel na dvanáctém místě. Karel Abraham po kontaktu s Hectorem Faubelem “zneschopnil” brzdovou páčku a bohužel se ze závodu odporoučel už v první zatáčce. Přetahovanou obou členů týmu Fiat Yamaha jsme viděli v závodě kubatury MotoGP. Tahle podívaná ale trvala bohužel jen do sedmnáctého kola, ve kterém Jorge Lorenzo svoji snahu přepísknul a odporoučel se do kačírku. Zvítězil tedy Valentino Rossi před Danim Pedrosou a Toni Elias třetím místem potvrdil, že se mu na Masarykově okruhu pravidelně daří.

125 ccm                                          250 ccm                                            MotoGP


1. Nicolas Terol                             1. Marco Simoncelli                         1. Valentino Rossi
2. Julian Simon                             2. Mattia Pasini                                 2. Dani Pedrosa
3. Andrea Iannone                        3. Alvaro Bautista                              3. Toni Elias


Stopětadvacítky

Po osmi odjetých závodech je v čele malorážek Španěl Marc Marquez. Ten je letos absolutně nejrychlejším pilotem, když všechny své dojeté závody skončil na stupních vítězů, z toho dvakrát dojel třetí a pět posledních závodů vyhrál! Nedojel pouze jednou a to v Jerezu, kde kvůli technickému problému (uvolněný výfuk) havaroval. Jedinými konkurenty mu letos mohou být pouze jeho krajané Pol Espargaro a Nicolas Terol. Prvně jmenovaný figuruje na druhé pozici a po dvou vítězstvích, jednom druhém, třech třetích a jednom čtvrtém místě na Marca ztrácí šestadvacet bodů, když tuto ztrátu nabral až po pádu v posledním závodě na Sachsenringu. Nico Terol na tom je o něco hůř. Ten totiž ošklivě havaroval v Katalánsku, kvůli zranění na Sachsenringu ani nestartoval a na lídra tak ztrácí už devětatřicet bodů. Čtvrtým v pořadí a posledním, kdo se dostal přes stobodovou hranici, je Brit Bradley Smith. Ten je v tabulce nejvýše umístěným pilotem, který dokázal bodovat ve všech odjetých závodech, ale na vedoucí trio nemá co do rychlosti, což potvrzují pouhá dvě umístění na stupních vítězů. Na své bodové konto si zatím letos nepřipal ani jednu nulu ani pátý Japonec Tomoyoshi Koyama. Jeho výkony na privátní Aprilii týmu Dirka Heidolfa jsou obdivuhodné a svoji skvělou formu potvrdil druhým místem v posledním závodě v Německu. Tam byl na bedně ale i domácí Sandro Cortese, který na šestém místě ztrácí na Koyamu pouze jeden bodík a za svoje záda už odsunul dvojici Španělů ve složení Efren Vazquez a Esteve Rabat. Také další pozice obsadili jezdci, kteří letos dokázali pokaždé bodovat a to devátý Švýcar Randy Krummenacher a desátý Francouz Johann Zarco. Jakub Kornfeil prozatím figuruje na třiadvacáté pozici, ale v Brně se mu daří, vždyť zde vloni rozhodnul o svém vítězství v Red Bull Rookies Cupu! V malorážkách budeme mít také dva “divočáky” i když v prvním případě se tohle označení zrovna moc nehodí. Jednu wild card totiž obdržela sedmnáctiletá Andrea Toušková a tu druhou Ladislav Chmelík. Oba v domácí Velké ceně pojedou už podruhé, Andrea si svoji premiéru odbyla už předloni, kdy dojela jednatřicátá a Láďa vloni skončil na devětadvacáté příčce.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Marc MARQUEZ Derbi SPA 157; 2 Pol ESPARGARO Derbi SPA 131; 3 Nicolas TEROL Aprilia SPA 118; 4 Bradley SMITH Aprilia GBR 105; 5 Tomoyoshi KOYAMA Aprilia JPN 77; 6 Sandro CORTESE Derbi GER 76; 7 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 68; 8 Esteve RABAT Aprilia SPA 63; 9 Randy KRUMMENACHER Aprilia SWI 63; 10 Johann ZARCO Aprilia FRA 55; 11 Danny WEBB Aprilia GBR 48; 12 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 25; 13 Jonas FOLGER Aprilia GER 23; 14 Alexis MASBOU Aprilia FRA 20; 15 Jasper IWEMA Aprilia NED 20; 16 Luis SALOM Aprilia SPA 15; 17 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 14; 18 Marcel SCHROTTER Honda GER 11; 19 Adrian MARTIN Aprilia SPA 9; 20 Sturla FAGERHAUG Aprilia NOR 7; 21 Daniel KARTHEININGER KTM GER 6; 22 Lorenzo SAVADORI Aprilia ITA 4; 23 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 3; 24 Zulfahmi KHAIRUDDIN Aprilia MAL 2

Moto2

Prostřední kubatura si v Brně odbyde svoji premiéru a domácí diváci tak budou mít poprvé možnost naživo zjistit, jestli je tahle třída adekvátní náhradou za dvoutaktní dvěstěpadesátky. Svoji spanilou jízdu za prvním titulem mistra světa tady zažívá Toni Elias. Samozřejmě, stát se může cokoliv, ale tenhle Španěl je jediným pilotem, který dokázal letos bodovat ve všech závodech a za svojí pravidelností rozhodně nepokulhává ani v rychlosti. Vždyť dokázal zvítězit ve třech závodech a ani v téhle statistice nemá letos konkurenci. Před druhým Thomasem Luthim má už dvaačtyřicetibodový náskok a navíc se teď pojede na trati, kde dokázal u uplynulých dvou džípíčkových sezónách stát na stupních vítězů! Švýcaru Luthimu se šňůra tří “bednových” závodů na Sachsenringu přetrhla, letos poprvé neviděl cílovou vlajku a jeho náskok před třetím Italem Andreou Iannonem se tak ztenčil na pouhé čtyři body. Ještě těsnější je rozdíl mezi čtvrtým Julianem Simonem (také v Německu havaroval) a pátým Shoyou Tomizawou, protože tyhle dva dělí pouhopouhý jeden bodík. Na šesté příčce je Ital Simone Corsi, sedmý je Francouz Jules Cluzel (opět čtyřbodový rozdíl) a osmý Yuki Takahashi a devátý Gábor Talmacsi nasbírali shodně dvaapadesát bodů. Top ten uzavírá Sergio Gadea a další čtyři jezdce v pořadí dělí pouhých pět bodů. Mezi těmito piloty je i naše největší želízko v ohni a to Karel Abraham, který poslední tři závody dokončil v první desítce (devátý, čtvrtý a pátý) a jak v Katalánsku, tak v Německu neměl daleko ke stupňům vítězů. Otázkou zůstává, nakolik mu bude domácí prostředí vyhovovat, přeci jenom tlak tisíců fanoušků je obrovský......... Lukáši Peškovi se zatím letos tolik nedaří, ke čtyřem bodům ze začátku sezóny už popáté žádný další nepřidal, když čtyřikrát závod nedokončil a jednou dojel na dvacáté pozici. Nezapomeňme ale, že Lukáš tady byl v roce 2007 bronzový a jednou ten průlom snad musí přijít!

Ovšem v posledních hodinách došlo ještě k jedné, pro českého fanouška hodně zajímavé a příjemné změně ve startovní listině.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Toni ELIAS Moriwaki SPA 136; 2 Thomas LUTHI Moriwaki SWI 94; 3 Andrea IANNONE Speed Up ITA 90; 4 Julian SIMON Suter SPA 77; 5 Shoya TOMIZAWA Suter JPN 76; 6 Simone CORSI Motobi ITA 65; 7 Jules CLUZEL Suter FRA 61; 8 Yuki TAKAHASHI Tech 3 JPN 52; 9 Gabor TALMACSI Speed Up HUN 52; 10 Sergio GADEA Pons Kalex SPA 47; 11 Fonsi NIETO Moriwaki SPA 38; 12 Alex DEBON FTR SPA 37; 13 Roberto ROLFO Suter ITA 37; 14 Karel ABRAHAM FTR CZE 33; 15 Ratthapark WILAIROT Bimota THA 25; 16 Scott REDDING Suter GBR 23; 17 Dominique AEGERTER Suter SWI 23; 18 Yonny HERNANDEZ BQR-Moto2 COL 21; 19 Kenny NOYES Promoharris USA 18; 20 Stefan BRADL Suter GER 18; 21 Mike DI MEGLIO Suter FRA 17; 22 Alex BALDOLINI I.C.P. ITA 14; 23 Mattia PASINI Motobi ITA 12; 24 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 11; 25 Alex DE ANGELIS Force GP210 RSM 11; 26 Damian CUDLIN Pons Kalex AUS 9; 27 Xavier SIMEON Moriwaki BEL 9; 28 Hector FAUBEL Suter SPA 4; 29 Lukas PESEK Moriwaki CZE 4; 30 Vladimir IVANOV Moriwaki UKR 2; 31 Arne TODE Suter GER 23; 2 Yusuke TESHIMA Motobi JPN 1; 33 Claudio CORTI Suter ITA 1

MotoGP

Nejsilnější kubatura má letos nového vládce a tím je Jorge Lorenzo, kterého ve svém článku už důkladně “propral” Bosso. Ten suverénně, nikým neohrožován upaluje za letošním titulem, ale do hodně těsné blízkosti se dostala dvojice továrního týmu Repsol Honda a to druhý Dani Pedrosa a třetí Andrea Dovizioso. Chvíli to sice vypadalo, že Daneček bude svému krajanu soupeřem v boji o titul, ale po chybě v Německu si spíš musí hlídat stříbrnou příčku před Dovim, ktererý trpělivě sbírá bod k bodíku, vždyť mu jde o angažmá na příští sezónu! Do špičky (kam ostatně vždycky patřil) se vrací i čtvrtý Casey Stoner, který po mizerném začátku sezóny skončil čtyřikrát na bedně a to na pozicích: 3, 3, 3, 2. Bude jeho progres pokračovat, nebo si v Brně zopakuje svoje loňské vítězství Valentino Rossi? Je zatím na páté příčce, po svém návratu si připsal čtvrté a třetí místo a tak v Brně už bude určitě stoprocentně připravený na boj o vítězství. Následují dva amíci a to šestý Nicky Hayden a sedmý Ben Spies, který se tak propracoval na pozici nejlepšího provátního pilota před osmého Randyho de Punieta. Ten kvůli těžkému zranění dva závody absentoval, ale v Brně už chce opět stát na startovní čáře. Gresiniho Markové uzavírají Top ten, když zatím je úspěšnější Marco Melandri, který na devátou pozici před Marca Simoncelliho dostal po jeho chybě a následném pádu v Sachsenringu.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 210; 2 Dani PEDROSA Honda SPA 138; 3 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 115; 4 Casey STONER Ducati AUS 103; 5 Valentino ROSSI Yamaha ITA 90; 6 Nicky HAYDEN Ducati USA 89; 7 Ben SPIES Yamaha USA 77; 8 Randy DE PUNIET Honda FRA 69; 9 Marco MELANDRI Honda ITA 53; 10 Marco SIMONCELLI Honda ITA 49; 11 Colin EDWARDS Yamaha USA 48; 12 Hector BARBERA Ducati SPA 41; 13 Loris CAPIROSSI Suzuki ITA 36; 14 Mika KALLIO Ducati FIN 31; 15 Aleix ESPARGARO Ducati SPA 28; 16 Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 25; 17 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 18; 18 Alex DE ANGELIS Honda RSM 8; 19 Roger Lee HAYDEN Honda USA 5; 20 Kousuke AKIYOSHI Honda JPN 4; 21 Wataru YOSHIKAWA Yamaha JPN 1


Další informace


Nova Sport nám v sobotu přinese přímé přenosy kvalifikací (12.55 hod. – 125 ccm; 13.55 hod. - MotoGP a 15.00 hod. - Moto2), a v neděli se k Nově Sport přidá i TV Nova, kde budou v přímém přenosu závody všech kubatur (10.40 hod. - 125 ccm; 12.00 hod. - Moto2 – pouze TV Nova!; 13.45 hod. - MotoGP). Na Nově Sport navíc v neděli v 15.25 hod. Budeme moct shlédnou závod Red Bull Rookies Cupu, kde se letos v Kornfeilových stopách vydal Tomáš Vavrouš.

A ve čtvrtek  na nám. Svobody je autogramiáda s těmito jezdci

Časový harmonogram

Vstupenky a jejich cena, doprava na okruh, parkovani..........

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist