Lorenzova letošní obdivuhodná bilance

Suverenní král letošních závodů MotoGP Jorge Lorenzo má možnost, dostat se v Brně historicky hned za takové velikány, jakými byli Giaccomo Agostini či Mick Doohan.

Španěl Jorge Lorenzo nesahá jen po titulu mistra světa MotoGP v letošní sezóně, nýbrž se přibližuje svými letošními výsledky i takovým legendám, jako jsou Giacomo Agostini či Mick Doohan. 

Jeho letošních šest vítězství a tři druhá místa, tedy devět po sobě jdoucích umístění na prvním či druhém místě v královské kubatuře za sebou, ho katapultovali na historicky třetí místo. Absolutně nejlepším v této statistice je Australan  Mick Doohan, který to dokázal v roce 1997 celkem 14x. Druhý je Giacomo Agostini, tomu se to podařilo v roce 1972 11x.

S Lorenzem je na stejné úrovni Valentino Rossi z roku 2002, který stál rovněž celkem 9x po sobě na prvním či druhém místě na "bedně".


Z dalších zajímavých historických čísel: Agostini vyhrál v sezóně 1972 celkem 11 z 11 závodů a Doohan získal v roce 1997 14 z 15 možných podiových umístění a také vyhrál v tomto roce za jednu sezónu nejvíce závodů, celkem 12.
 
Rovněž doposavadní bodový zisk Jorge Lorenza po  závodech, 210 bodů, může být základem pro nový bodový rekord za sezónu, neboť zatím má Lorenzo bodový průměr 23,3 bodů na jeden závod. A dosavadní největší bodový zisk za jednu sezónu má na svém kontě Valentino Rossi ze sezóny 2008, kdy získal celkem 373 bodů a tuto hranici by tedy mohl Jorge Lorenzo letos překonat.

Faktem ale je, že Lorenzovi se v kubatuře MotoGP v Brně doposud vůbec nedařilo. V premiéře 2008 skončil jako 10., vloni se v 17. kole závodu dostal do čela, když předjel Rossiho, aby vzápětí bohužel spadl a závod tak pro něho skončil!


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist