GP Katalánska – Double pro Yamahu, Márquez znovu bez bodu

Sedmý závodní víkend sezony vyvrcholil v Montmeló trojicí závodů, které jezdci jeli za vysokých teplot a na pořádně rozpáleném asfaltu. V třídě Moto3 slavil vítězství britský závodník Danny Kent. Prvním jezdcem v cíli závodu Moto2 byl Francouz Johann Zarco. V královské kubatuře MotoGP vyhrál počtvrté v řadě Jorge Lorenzo, druhé místo obsadil Valentino Rossi a třetí byl Dani Pedrosa. Obhájce titulu Marc Márquez spadl a už podruhé nebodoval. Karel Hanika ani Jakub Kornfeil závod Moto3 nedokončil. Karel Abraham je zraněný a do závodu MotoGP vůbec nenastoupil. Další závodní víkend seriálu Grand Prix je na programu koncem června v Assenu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do pětadvaceti kol závodu královské kubatury odstartoval jako první Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar), druhý Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar) a třetí Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhé řady vyrazila trojice Marc Márquez (Repsol Honda Team), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) startoval sedmý z třetí řady. Český závodník Karel Abraham (AB Motoracing) kvůli zranění z čtvrtého tréninku na startu závodu chyběl. Asfalt měl kolem padesáti stupňů a otázkou za milion bylo, jak moc se na něm motorky udrží.

Po startu se do čela závodního pole posunul Jorge Lorenzo, na druhém místě jel Marc Márquez, třetí Andrea Dovizioso, čtvrtý Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3), pátý Valentino Rossi. Propadli se jezdci Suzuki a do druhého kola najížděl Aleix Espargaró šestý a Maverick Viñales třináctý. V prvním kole skončil po kontaktu s Aleixem Espargarem na zemi Cal Crutchlow (CWM LCR Honda), ale vrátil se do závodu, i když s velkou ztrátou za Nicky Haydena (Aspar MotoGP Team), který byl krátce po startu mimo trať.

Na čele jela dvojice Jorge Lorenzo a Marc Márquez, takže to vypadalo na hezkou podívanou, ale Marc Márquez byl v jedné ze zatáček dlouhý, zajel do únikové zóny a tam spadl. Série nezdaru tak v případě úřadujícího šampiona pokračuje. Na druhou pozici se posunul Valentino Rossi a oba jezdce tovární Yamahy dělil rozdíl kolem 1,5 sekundy. V závodu tak nepokračoval Marc Márquez, Cal Crutchlow a spadl Pol Espargaró a to v době, kdy ještě jezdci nenajeli do pátého kola.

V pátém kole závodu spadl Andrea Dovizioso, který se vrátil na trať, ale následně zajel do boxů stejně jako Marco Melandri (Aprilia Racing Team Gresini). Vedl Jorge Lorenzo, na druhém místě jel Valentino Rossi, jehož od Španěla dělilo něco kolem 1,6 sekundy a se ztrátou čtyř sekund pokračoval na třetí pozici Dani Pedrosa. Na čtvrtém místě už jel Aleix Eespargaró, pátý byl Bradley Smith.

V polovině závodu byl náskok prvního Jorge Lorenza na hodnotě dvou sekund. Druhý jel Valentino Rossi, jemuž se nedařilo nějak výrazně snižovat ztrátu na týmového kolegu, ale v tomto směru rozhodne závěr a fakt, jak mají oba nastaveny motocykly. Sedm a půl sekundy ztrácel třetí Dani Pedrosa. Aleix Espargaró jel osamocen na čtvrtém místě a na stupně vítězů mu scházely tři sekundy. O páté místo bojoval Bradley Smith s Andrea Ianonem (Ducati Team) a o sedmé místo soupeřila dvojice Scott Redding (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) a Maverick Viñales. Nejlépe postaveným jezdcem kategorie Open byl prozatím devátý Stefan Bradl (Athinà Forward Racing).

Pět kol před koncem závodu snížil Valentino Rossi náskok Jorge Lorenza z dvou sekund na 1,3 sekundy a v této fázi bylo rozhodující, která z obou Yamaha bude mít v závěru lepší přilnavost. Pokud by Rossi Lorenza stačil dojet na kontaktní vzdálenost, byl by závěr závodu ještě pořádně napínavý. Lorenzo ale nic takového připustit nechtěl. V páté zatáčce havaroval Aleix Espargaró a skvěle rozjetý víkend pro něj skončil bez bodu. Na čtvrtou pozici se posunul Ital Andrea Iannone, pátý jel Bradley Smith a šestý byl Maverick Viñales.

První místo Jorge Lorenzo udržel a vyhrál závod katalánské Grand Prix. Na druhém místě projel cílem Valentino Rossi, třetí byl Dani Pedrosa. Nejlépe umístěným jezdcem kategorie Open je osmý Stefan Bradl. Závod dokončilo šestnáct závodníků. Ital Valentino Rossi zůstává lídrem průběžného hodnocení, kde má nyní jen jeden jediný bod náskoku na druhého Jorge Lorenza, který dnes vyhrál čtvrtou Grand Prix v řadě.

GP Katalánska, MotoGP – Závod (25kol)
28°C, dráha suchá, 49°C, vlhkost: 46%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 42'53.208
2 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +0.885
3 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +19.455
4 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +24.925
5 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +27.782
6 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +29.559
7 - Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - +36.424
8 - Stefan BRADL - GER - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - +42.103
9 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo Pramac Racing - Ducati - +49.350
10 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +52.569
11 - Jack MILLER - AUS - CWM LCR Honda - Honda - +53.666
12 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - +55.765
13 - Loris BAZ - FRA - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - +55.832
14 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - +1'09.037
15 - Alex DE ANGELIS - RSM - E-Motion IodaRacing Team - ART - +1'25.263
16 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 5kol
Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - 12kol
Marco MELANDRI - ITA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - 19kol
Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - 19kol
Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 21kol
Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 22kol
Cal CRUTCHLOW - GBR - CWM LCR Honda - Honda - 22kol
Yonny HERNANDEZ - COL - Octo Pramac Racing - Ducati - 23kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist