Čtrnáctá GP sezony – Velká cena Aragonie

Kapitoly článku

Moto3 – Preview

Vedoucím jezdcem průběžného hodnocení nejnižší kubatury mistrovství světa je Jack Miller (Red Bull KTM Ajo). Australan už měl v jednu chvíli poměrně dost velký náskok, ale od Itálie po Nizozemsko si vybral slabší chvilku a tam o hodně přišel, když z tří závodů vytěžil jen třináct bodů. Nyní je jeho náskok jen devět bodů a o titul musí v závěru sezony tvrdě bojovat. Jedno má už jisté nyní a to, že od příštího roku bude závodit v kategorii MotoGP v týmu LCR Honda, kde bude jeho týmovým kolegou Cal Crutchlow.
Na druhém místě je po třinácti závodech sezony Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0), který má v plánu zaútočit na vedoucího Australana, ale zároveň to nebude mít snadné s týmovým kolegou Rinsem od něhož ho dělí jedenáct bodů. Márquez je nyní v situaci, kdy má před odchodem do Moto2 skutečně velkou šanci bojovat o titul a také ho nakonec i vyhrát, což by bylo hodně zajímavé, protože by v jednom roce mohli slavit celkové vítězství oba Márquezové, Aleix i Marc.
Stejně je na tom ale Alex Rins (Estrella Galicia 0,0), jehož dvě výhry z posledních dvou Grand Prix jasně ukazují na to, že je odhodlán bojovat o nejvyšší umístění. Ještě nějakou dobu se bude hovořit o jeho předčasné oslavě v Brně, ale už za rok o tom nikdo ani nevzpomene. Samozřejmě, že to Rinse mrzí, protože nebýt tohoto výpadku, mohl být šanci získal letošní titul ještě blíž. Nyní je jeho cílem znovu porazit všechny své soupeře a minimálně pěti body ukrojit z jejich náskoku.
Český závodník Jakub Kornfeil (Team Calvo) je po třinácti kolech sezony dvanáctý s deseti body ztráty na první desítku. Naposledy se mu v Misanu příliš nedařilo, protože tam nebodoval, ale bodové konto si bude chtít zlepšit závodem v Aragonii. Jeho tým nedávno oznámil, že prodlouží smlouvu s Isaacem Viňalesem a od roku 2015 pojedou s tovární podporou motocykly Husqvarna. Jak to bude s Jakubem Kornfeilem se v této chvíli zatím přesně neví, protože jsou ve hře jak možnosti v Moto3, tak také v Moto2.

Druhý český závodník Karel Hanika (Red Bull KTM Ajo) figuruje s 24 body na průběžné osmnácté pozici, kde ztrácí šest bodů na sedmnáctého Itala Niccoló Antenelliho (Junior Team GO&FUN Moto3). „Na Aragón se těším, myslím si, že to může být jeden z těch lepších víkendů,“ píše Karel Hanika v tiskové zprávě před cestou do Aragonie. „Snad nám to tam půjde, trať je moc hezká a mám na ni hezké vzpomínky. Nedá se říci, že od sebe čekám umístění v Top-5, prostě to musí přijít samo, tým to po mně nechce, takže nejsem vůbec pod tlakem, ale samozřejmě udělám pro to vše. Oba dva moji týmoví kolegové na příští rok jsou dobří borci, každopádně mi bude chybět Jack.“
Před víkendem v Aragonii měl tým CIP oznámit, že za jejich jezdce Bryana Schoutena nahradí do konce sezony Nizozemec Jasper Iwema, který v mistrovství světa už závodil například s českým týmem Moto FGR nebo s Ongettou, kde byl týmovým kolegou Jakuba Kornfeila. Letos už jel závod na divokou kartu v Assenu.

Mistrovství světa silničních motocyklů 2014 – Moto3:

1 - Jack MILLER - AUS - KTM - 195 bodů
2 - Alex MARQUEZ - SPA - Honda - 186
3 - Alex RINS - SPA - Honda - 175
4 - Efren VAZQUEZ - SPA - Honda - 151
5 - Romano FENATI - ITA - KTM - 140
6 - Alexis MASBOU - FRA - Honda - 134
7 - Isaac VIÑALES - SPA - KTM - 112
8 - Enea BASTIANINI - ITA - KTM - 98
9 - Miguel OLIVEIRA - POR - Mahindra - 84
10 - Brad BINDER - RSA - Mahindra - 77
11 - Danny KENT - GBR - Husqvarna - 77
12 - Jakub KORNFEIL - CZE - KTM - 67
13 - John MCPHEE - GBR - Honda - 53
14 - Niklas AJO - FIN - Husqvarna - 45
15 - Francesco BAGNAIA - ITA - KTM - 42
16 - Juanfran GUEVARA - SPA - Kalex KTM - 40
17 - Niccolò ANTONELLI - ITA - KTM - 30
18 - Karel HANIKA - CZE - KTM - 24
19 - Livio LOI - BEL - Kalex KTM - 17
20 - Zulfahmi KHAIRUDDIN - MAL - Honda - 16
21 - Alessandro TONUCCI - ITA - Mahindra - 15
22 - Matteo FERRARI - ITA - Mahindra - 12
23 - Philipp OETTL - GER - Kalex KTM - 10
24 - Andrea MIGNO - ITA - Mahindra - 8
25 - Jasper IWEMA - NED - FTR KTM - 4*
26 - Arthur SISSIS - AUS - Mahindra - 3
27 - Jorge NAVARRO - SPA - Kalex KTM - 3
28 - Eric GRANADO - BRA - KTM - 2

* TT Assen - Jasper Iwema, divoká karta

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist