husqvarna_svartpilen_801_2




Výstava EICMA 2010 v Miláně již příští týden

Vedle kolínského Intermotu je EICMA druhou motocyklovou výstavou světového formátu, která se letos koná v relativní blízkosti naší republiky. A přestože řada novinek pro rok 2011 už byla k vidění před necelým měsícem v Německu, určitě ještě zbývá mnoho důvodů, proč se zajet podívat také do Milána.

Po loňském finančně-krizovém útlumu je letos vše připraveno k renesanci. Téměř půl stovky vystavovatelů přichází na milánský veletrh zpět poté, co vynechaly jeden nebo více ročníků, a dalších čtyřicet úplně nových na seznamu přibylo. S tím souvisí také avizovaný rekord v počtu představených nových produktů v rámci jedné výstavy. K vidění prostě bude všechno, co se nějakým způsobem týká motocyklů.
Comeback na výstavu EICMA zažívá například značka Honda, která se vrací ve velkém stylu - podle oficiálních prohlášení se můžeme tešit na osm nových modelů. O konkrétnějších informacích můžeme zatím jen spekulovat, nicméně sama Honda už navnadila nedočkavce skicou cross-overu s motorem V4. Kromě toho předčasně unikly na veřejnost zprávy o novinkách CBR250R a CBR150, nebo faceliftu CBR125.
Na velkou tlačenici se připravují také u Ducati, protože na jejich expozici všichni budou hledat očekávaný street-bike s názvem v boloňském dialektu - Diavel.

Zato v případě novinek Triumph Tiger 800 a Daytona 675R koliduje účinek momentu překvapení se skutečností, že oficiální fotografie opustily trezor už minulý týden.

V rámci sekce The Green Planet, která měla premiéru na minulé výstavě EICMA, se představí motocykly a především skútry s alternativními ekologickými pohony.
Bohatý doprovodný program s komplexním označením Motolive má na venkovní ploše vyhrazených 80 tisíc čtverečních metrů, a z provizorních tribun jej může současně sledovat čtyři a půl tisíce diváků. Kaskadérská vystoupení se budou střídat se závody všech možných disciplín – od minibiků přes motokros a dragstery až po čtyřkolky.
Součástí programu MotoLive jsou také školy bezpečné jízdy, nebo testovací trať, na které můžete vyzkoušet některou z novinek.

Cesta a ubytování

Autem z Prahy do Milána najedete něco kolem devíti stovek kilometrů, záleží na výběru trasy. Plánovač vyhodnotil jako nejkratší i nejrychlejší variantu přes Regensburg, Mnichov, Vaduz a Lugano. Ta měří 870 kilometrů a předepsanou rychlostí se dá ujet za osm a půl hodiny. Alternativní trasa z Mnichova přes Innsbruck, Brenner, Trento a Bresciu je o 80 km delší.
Zdánlivou nevýhodou rychlejší trasy je nutnost zakoupit švýcarskou dálniční známku, která existuje pouze v celoročním vydání a vyjde v přepočtu asi na 730,- Kč. Ve druhém případě ale dáte zhruba stejnou sumu za poplatky na italských dálnicích plus mýtné na Brennerském průsmyku. Každopádně nezapomeňte počítat s rakouskou dálniční známkou, která stojí 7,90 EUR na deset dní.
Budete-li se blížit k Milánu po dálnici A4 (od Švýcarska), vaše cesta k výstavišti povede po městském okruhu Tangenziale Ovest, ze kterého sjedete na exitu Fieramilano. Dálnice A8 od Trenta vás přivede rovnou ke sjezdu Pero-fieramilano. Parkovací kapacity výstaviště jsou dostatečně velké, přehledně značené, ale také bohužel zpoplatněné.
Díky nízkonákladovým společnostem už se za přijatelnou cenu dá cestovat také letadlem. Zpáteční letenku do Milána koupíte u společností WizzAir nebo EasyJet i pod tisícovku, a po příletu na letiště Malpensa nebo Bergamo stačí nasednout do jednoho z mikrobusů, které v době konání veletrhu zdarma vozí návštěvníky rovnou na výstaviště.
Letadlem se návštěva Milána sice teoreticky dá stihnout za jeden den, ale náklady na ubytování nejsou tím, co by vás mělo odradit od přespání v Miláně. Noc v hostelu se dá na portálu www.bookhotelsmilan.com najít od 22 Euro.


Vstupné a otevírací doba

Úterý a středa 2.-3. listopadu jsou vyhrazeny novinářům a obchodníkům, pro všechny ostatní se brány výstaviště budou otevírat od čtvrtka do neděle. Začátek otevírací doby je každý den v deset ráno, a kromě pátku, kdy je otvírací doba prodloužena až do deseti večer, se vždy zavírá v půl sedmé večer.


Cena vstupenky je 18 EUR, děti a senioři u vchodu zaplatí jen 12 Euro, stejně jako členové skupiny, čítající minimálně deset osob plus jejich průvodce, který má vstup zdarma. Pokud se vám podaří takovou skupinu sestavit, například prostřednictvím sekce Pojeď taky na našem fóru, připravte si předem jmenný seznam, se kterým si můžete zvýhodněné vstupenky zakoupit na recepci u západní brány (přístup z parkoviště P1, PM1 a PM2).
Pokud se rozhodnete absolvovat návštěvu výstavy s dámským doprovodem, vyplatí se učinit tak v pátek, kdy mají všechny ženy vstup zdarma. Totéž platí po celou dobu konání výstavy pro děti do šesti let a seniory nad pětašedesát.
Naše redakce pochopitelně bude u všeho důležitého, co se na letošní výstavě EICMA stane, a se můžete těšit na čerstvé zprávy přímo z místa dění, a na podrobnější články ve speciální příloze.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist