yamaha_demo_tour




Intermot: Aprilia a Moto Guzzi 2009

Zatímto před lety italské značky výstavu Intermot na německém území spíše ignorovaly, letos zde představily řadu sympatických novinek. Takže ve zkratce: Shiver 750 a Mana 850 dostaly verzi GT s polokapotáží a všechny modely dostaly volitelnou verzi s ABS. Na živo jsme také prvně viděli novou Aprilii RSV4. Moto Guzzi zase ukázala model Sport s novým motorem a modernizovaným designem.

Aprilia 750 Shiver GT

Třída cenově dostupných šestistovek je na českém trhu hodně sledovaná a žádaná. Shiver dokáže za svou cenu nabídnout opravdu hodně emocí a chytře využitých moderních technologií, například elektronický plyn „Ride by Wire“, možnost nastavení palivových map či radiální brzdiče. Příznivce dvouválců proto určitě poteší příchod verze GT, která rozšíří působnost tohoto stroje také na cestování.
Kdo bude u Shiveru chtít namísto řádění v zatáčkách ladit spíše cestovnější a užitnější notu, může se těšit také na systém ABS. Verze GT s polokapotáží by ale neměla nijak ochudit jezdce o ty lahůdkové dojmy z pětadevadesáti koníků tahavého dvouválce a dravého podvozku, kvůli kterým jsme si Shivera v redakci všichni dost oblíbili. Spíš by měla posílit jeho všestrannost a využitelnost pro delší cesty. Motorkáři, kteří chystají na jaro obměnu ve svých garážích, mají zase složitější, ale hlavně bohatší výběr.


Aprilia Mana 850 GT

Tento jedinečný model, který nabízí všechny plusy skútrů v plnohodnotném kabátě a podvozku motocyklu, letos dostal dva doplňky, které logicky doplňují jeho charakter. Spolu s modely Shiver a Dorsoduro se také u Many 2009 objeví dvoukanálový systém ABS, cestovní charakter tohoto stroje zase posílí polokapotovaná verze GT. Lidé si zkrátka žádají stále více a kromě pohodlného stroje na dojíždění do práce chtějí po výrobci také pohodlí a bezpečí na dovolenou.
Na šikmo položený světlomet designéři docela pěkně navázali stejně šikmou polokapotáží, která zde rozhodně není jen pro oko, ale docela vysoký a navíc nastavitelný plexištít naznačuje, že bude mít také slušný účinek. Aprilia Mana 850 ve mě po důkladném redakčním testu zanechala velmi příznivý dojem a mám obavy, že po tomto vylepšení jí už bude těžké v dané kategorii něco vůbec vytknout.


Aprilia Dorsoduro + ABS

Ne, nebojte, z motardově laděného Dorsodura nikdo polokapotovaného cesťáka zatím neudělal. Výrobce jen také pro tento model nabídne volitelné ABS. Proč ne, když už jej připravil pro konstrukčně podobného Shivera.

Aprilia RSV4

Největší pozornost samozřejmě poutala již předem představená sportovní novinka RSV4, která vypadá naživo snad ještě výbušněji než na prvních fotografiích.
V expozici byla samozřejmě kromě tzv. sériovky i upravená verze pro závodní účely, která byla náležitě vymazlená závodními díly. Laika na první pohled upoutá karbonová kapotáž a na odlišném držáku uchycená sportovní koncovka výfuku Akrapovič. Při bližším ohledání je však rozdílů oproti tovární verzi samozřejmě o poznání více.
Motocykl vypadá v reálu neuvěřitelně vzhledově čistým a uhlazeným dojmem. Osobně mě překvapila celkovými rozměry a poskládáním. Na první pohled je patrný velice krátký rozvor. Z detailů zaujme u sériové verze například na první pohled bytelný stojan (policajt), který vypadá konečně použitelně. V minulosti s tím bylo u řady sportovních modelů značky dost problém a nezřídka majiteli motocykl při parkování spadl.

Oficiální video:


Moto Guzzi 1200 Sport 4V

Konečně také model Sport dostal nový motor Quattrovalvole s výkonem 105 koní při  7500 ot/min a krouťákem 110 Nm při 6500 ot/min. Základní rám a konstrukce zůstala nezměněná, ovšem lepší přední odpružení a brzdy Brembo s volitelným ABS (mimochodem, systém ABS se nově nastěhoval také na Stelvio!) a lehkými designovými aktualizacemi, jako je například nový tvar výfuku, dávají tušit zase o něco „nabušenější“ mašinu. Přiznám se, že po výletu s Sportkou do Alp mě její sportovní charakter v těžkotonážním provedení doslova nadchl a už se těším na svězení s vyšším výkonem a lepším odpružením.

Informace o redaktorovi

Lukáš Růžička - (Odebírat články autora)
Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist