husqvarna_svartpilen_801_2




Foťák na cesty

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
Ričmund (5) napsal 10.01.2018 v 13:16+1

PasarloPipa bude asi profíííík

Já osobně fotím do RAWu už jen proto, že nikdy nevím kterou fotku budu chtít upravovat víc než snese JPEG. Ten se těžko upravuje aniž by se "rozsypal". Ale každý máme svou "latku" různě vysoko. Mobil je pro mě jakýsi záznamník, rychllo-foťák. I když mám rozlišení 16Mpx, tak ta nejobyčejnění zrcadlovka se základním (chcete-li ) setovým objektivem, udělá kvalitnější foto.

Jurawood (12) napsal 27.12.2017 v 19:18

PasarloPipa:
Podle mě o tom víš hov*o

Co má raw společného z rozlišením? I když budu dělat fotky ve SVGA na web, bude zcela zásadní tonalita fotky!!! Je úplně jedno jestli dělám plakát nebo 320x240pix. RAW je taky ztrátový a jpeg může být bezztrátový..

2) VŽDY se fotka upravuje, surová data ze senzoru bez odstranění bayerovy masky, nastavení úrovně jasů pro jednotlivé kanály. To vše buď udělá foťák a udělá to ŠPATNÉ, protože foťák absolutně ani nemůže tušit co fotím. Vždycky to je humus, jen laik to nepozná.

Nebo tu udělám sám a to tedy za 3)
Úprav jednoho rawu mi zabere průměrně 2 minuty. Dělám za rok tisíce fotek a ani jedinou bych si nedovolil to svěřit nějakému primitivnímu algoritmu ve foťáku.

4) PC má miliónkrát silnější výpočetní výkon než ta miliwatová chudinka v těle foťáku. A nemusí to stihnout vyvolat za milisekundu, všechny jádra se mohou zapotit třeba na 10 sekund.

Aliass (-13) napsal 13.12.2017 v 20:45

PasarloPipa
tak to jsi mně opravdu pobavil tím bludem o Rawu

PasarloPipa (-22) napsal 09.12.2017 v 10:02-3

Popravdě článek mně "nadzvihl" natolik, že mně přinutil provést registraci asi po 4 letech, co to tu jen pasivně čtu.
A) Smartfouny jsou "rozbitné zboží"... k smíchu...existují smarfouny s kterýma se naopak dají rozbíjet okolní předměty - už někdy viděl autor outdorový smartfoun používaný na stavbách nebo tzv. expediční telefon - prachotěsný, vodotěsný, nárazuvdzorný s duální podporou navigačních systémů GPS a Glonas?
B) Všichni, kteří se fotografii věnují, fotí do RAWu...hahaha...totální klišé a blud, který se šíří nevím proč po netu - já jsem lepší fotograf, protože fotím do RAWu... Znám několik fotožurnalistů, kteří do RAWu nefotí a to se focením živí několik desetiletí (nač taky, když jde o fotku publikovanou do novin nebo časopisu). Do RAWu má smysl fotit jen - a) dělám printy A3 a větší - pak mají detajly z RAWu smysl - nemá smysl půlhodiny mastit RAW data a pak na internet nahrát fotku 640x480,,,, b) soustavně kazím expozici, takže mám na fotkách plno podpalů a přepalů a potřebuju z RAWu vůbec vydolovat nějakou kresbu z tmavých a světlých ploch. c) JPEG jde v pohodě upravovat, záleží na stupni komprese.

peeet (3) napsal 07.12.2017 v 10:45+2

ja teda kdyz zacinal amatersky fotit se zrcadlovkou, zjistil jsem, ze mi nestaci jen telatko a kupoval jsem i portretak, pak jsem koupil rybi oko, blesk, dalkac na dlouhe expozice, stativ a muzu pokracovat. Kdyz jsme sli na turu (pesi) tak jsem s sebou tahal batoh foto prislusenstvi, protoze jsem nemohl tusit co z toho budu nebo nebudu potrebovat.

Na motorku se mi to nevejde a pak bych byl zklamany, ze jsem si zrovna s sebou nevzal tele, nebo jinej objektiv.

Takhle dojedu, cvaknu mobilem fotku, hodim ji zene na socialni sit a jedu. Nemam ambice publikovat fotografie v casopise a na pochlubeni "hele kde jsem byl" mi to staci :)

dreamer (4) napsal 06.12.2017 v 22:31+1

Niekedy stacia len otvorene oci a slusny mobil, alebo kompakt:

https://photos.app.goo.gl/Wv498w2S2DWmzD7k1

_zdenda_ (0) napsal 06.12.2017 v 22:11

Nedávno jsem vybíral foťák co s sebou budu tahat na enduru, na kole apod. Je to kompakt Olympus Tough TG-5, kandidát byla i TG-4. Vodotěsný, nárazuvzdorný, nikde nic zbytečně nečouhá a umím ho ovládat i v rukavicích. Má GPS, takže taguje fotky a případně umí fotky přenést přes wifi do telefonu, což se hodí na cestách když chcete poslat fotku. Ano, je to kompakt s malým čipem, neumí pořádnou práci s clonou a ve srovnání s libovolnou zrcadlovkou z hlediska kvality fotky neobstojí, ale z pohledu použití na enduru a na kole nemá moc konkurenci. Tahat sebou Nikona D700 s objektivama fakt nechci.

Mistr-kat (562) napsal 06.12.2017 v 17:35

Já vlastním od loňska Canon EOS 80 D a přestože se s ním stále ještě sžívám (přešel jsem z EOS 550D) už teď si troufám tvrdit, že zrcadlovku mobil prostě nemá čím překonat a tím pádem jí nemůže být schopným konkurentem. Pracuju především s manuálem, občas priorita clony, nebo makro. Většinou v krajinářským režimu, nebo památky. Sem tam sfouknu kamarádům svatbu, nebo narozky. V brašně mám skíčka 17-85, 18-135 (NANO USM), 70-330 a samozřejmostí jsou UV filtry, polarizáky, DO a samosebou kvalitní stativ. Podotýkám, že bez foťáku neudělám krok a focení mě baví, i kdž jsem jen amatér samouk. Takže jsem si pořídil tu středně-dražší hračku. Kdo fotí opravdu jen pro závabu, cvak-cvak a je to, asi nebude řešit rozdíly mezi čipy a skly. Přítelkyně je spokojená s fotkou ze smartu a nedělá to vůbec špatný fotky. Já jsem zastánce skutečné kvality a proto mám telefon na telefonování a psaní SMS. Každý nechť si vybere to své, co považuje za dostatečné a vyhovující.

Aliass (-13) napsal 06.12.2017 v 12:14-1

Destroyer
fakt by mně zajímalo kde si v tom kufru byl schovenej že víš co sem dělal a nedělal
PS: pobavil si

Destroyer (237) napsal 06.12.2017 v 12:00-1

standavfr - moje skúsenosti sú Canon EOS 750D výdrž cca 200-300 záberov so stabilizovaným obejktívom, Canon 6D spraví cca 400-600 záberov s IS objektívom. Panasonic Lumix DMC-GM1 spraví 250-300 záberov s vypnutým dotykovým ovládaním.

Aliass - ak nosíš zrkadlovku dobre zabalenú tak sa jej nič nemôže stať a objektívy ti ju prežijú. Dôvod prečo ti odišla stabilizácia je ten že si svoj foťák nevypínal, resp. si nevypínal stabilizáciu na objektíve. Taktiež nosenie v brašne/kufri na moto? - zadné sedadlo robí omnoho väčší pohyb ako sedadlo vodiča, preto tam dochádza k väčším zrýchleniam a otrasom ako narpíklad niekde v blízkosti ťažiska motocylu (napr. tankvak) dodržaním týchto dvoch pravidiel ti vydrží objektív a telo zrkadlovky veľmi dlho. Ja som takto najazdil 50t km po cestách aj necestách a objektívy mi vždy vydržali a nič mi na nich neodišlo (okrem rozbitia pádom/úderom)

To že fotenie je vecou oka a nejakej tej znalosti kompozície je fakt, ale tento článok nieje a ani nemal byť o tom. Základy fotografovania sú všade dostupné - napr. ako videá na Youtube.
Články o fotografovaní - ako ovládať fotoaparát, kompozíciu a základné úpravy si tiež viete nájsť spod pera Radka Fialy na nasledujúcich odkazoch:
//www.motorkari...-kompaktu-24489.html
//www.motorkari...kompozice-25756.html
//www.motorkari...ni-svetlo-27438.html
//www.motorkari...-4-tunime-33022.html

Marek

standavfr (96) napsal 06.12.2017 v 10:38

Bylo by záhodno zmínit výdrž baterií různých systémů.Kde se zrcadlovkou vydržím na dvě baterky tam bude bezzrcátko potřebovat čtyři nebo nabíječku.

Frankie (731) napsal 06.12.2017 v 07:34

Byly doby, kdy jsem vozil do Alp v batohu na zádech zrcadlovku a zvykl si na to. Ale postupem času jsou foťáky v mobilech stále lepší a tím pádem člověk mnohem častěji zastaví, vytáhne z kapsy telefon, cvakne a jede dál. Je to lehký, skladný, mám to pořád s sebou... Například loni v Albánii jsem nafotil cca 200 fotek mobilem a asi jen 30 zrcadlovkou...
Je to o prioritách. Pokud chci mít fotky nej, jedu ideálně sám, umím to a mám čas a chuť si s tím hrát, potom foťák.
Pokud nechci vozit těžký, drahý a neskladný foťák a stačí mi z cest momentky, které mimochodem za dobrého světla i z mobilu jsou výborné, je nejlepší řešení mobil v kapse.

Stejně je focení hlavně o oku a o rukách, ne o technice...
Lemplovi drahý sklo k ničemu nepomůže a profík udělá parádní foto i s mobilem

Aliass (-13) napsal 06.12.2017 v 02:48-1

Tak tvrzení že tělo odchází víc jak sklo neberu, skla měním co dva roky a jedno tělo mám 8 let druhý 4 roky.
Nejhůř jsou na tom skla se stabilizací, zvláště velký telata kde stačí drcnutí a už je stabilizace v řiti.
Na motorku ideální kompakt například Canon G řada, sice dražší ale zvládá neskutečné, nebo dráž bezrcadlovku ideálně Fuji. Prostě foťák s co nejméně pohyblivýma dílama uvnitř. S Fujinou, když se toho nebudete bát a něco si o focení nastudujete, budete dělat neskutečný fotky a to i v plně automatickém režimu.
Zrcadlovka se vyplatí zvláště tehdy. když chcete mít aspoň dobrý fotky a dobrý je za 3 a jen když už sní nějaký ten pátek fotíte v režimech manuál, prioritou clony nebo a času a umíte i použít příslušný program pro zpracování fotek.
Mám roční nájezd na mašině v průměru 35k km, co jízda to foťák sebou, pochopitelně staré tělo a vím co mně stojí servis jen kvůli tomu ježdění i když je ustlanej v naprosto odizolovaném kufru od vibrací.
Jinak článek nic moc, ztratil sem se už u třetího odstavce
pár fotek ze zracadlovky //www.motorkari.cz/tema/?t=197750

Samlion (-1) napsal 06.12.2017 v 00:10-1

No ja vozim Olympus OMD EM5, a objektivy podle chuti. vetsinou hodne svetene (12mm f2,0, 45mm f1,8) Na reportaz mam radeji a take doporucuji vic sirokac a nebat se jiz blizko. Nazory, ze jedine full frame zrcadlovku jsou dnes trosku out. Bezzrcadlovky jsou dnes hodne na vzestupu. Lidri zaspali a budou to tezko dohanet (Canon i Nikon) A kdyz se mi nechce tahat ani bezzrcadlocka, tak vozim kompakt s APS-C cipem - Nikon A. Je malicky a neskutecne foti. Ma nadherne spektrum a hloubku barev. Nicmene ma pevne ohnisko. Ale kdo umi, udela si zoom nohama

Tentum (2) napsal 05.12.2017 v 21:19+1

Asi takto, není to tak dávno co jsem bezstarosně mohl používat Nikon FM2, film Ilford či Fuji na 36 snímků a tradá. Parádní obrázky, bylo to úžasné. No a taky se nefotí každá pí..vina. Digitální svět nabídl rychlejší učení a rozsah použití. Takže já bych volil Nikon 1 či jemu podobný, je to kompromis mezi vším.

elvis78 (133) napsal 05.12.2017 v 19:22

a ano, fotim do NEFu(RAWu)

technick (41) napsal 05.12.2017 v 12:44

Já to cvakám z pohodlnosti mobilem výsledek mě občas překvapí

[img]

Prodám Canon EOS 700D s objektivem 18-50, se stabilizací a rychlým ostřením, fotí pěkně, ale já to s sebou nechci vozit. Cena dohodou

deluxa (347) napsal 05.12.2017 v 12:41

Snad uz pochopili o com to priblizne je aj ti co si kupili najdrahsi smartfon na trhu a mysleli si ze s nim nafotia uzasne fotky, lebo takych uzivatelov je habadej cuduj sa svete a za kvalitnu fotografiu povazuju aj digitalne upravenu omalovanku ktoru ten "moderny" smartfon vygrcia. Zrkadlovku nenahradi ziaden kompakt, ci tomu nietko veri ale nie je to fakt, ak casto fotite a zalezi vam na kvalite fotiek tak jedine full frame, v opacnom pripade mozte fotit vsetkym co mate prave po ruke lebo vysledok bude cca rovnaky

Bret1337 (0) napsal 05.12.2017 v 10:10

Já teda s sebou vozím Zenita na lepší fotky a to, co pak chci rychle jen hodit na net, tak beru mobilem.. Ale kdybych se měl rozhodovat o nějakém novém digitálu, tak půjdu do PENu

OzzyVanHelsink (1) napsal 05.12.2017 v 09:00+1

Já vozím na výlety zrcadlovku. Mám ji v malém tankvaku, který je vypolstrovaný, aby tlumil rázy. Největší výhodou je, že zastavím - vytáhnu foťák - (nastavim clonu, ISO nebo to nechám na automatu) cvaknu a jedu dál. Vše v helmě, rukavicích a vyřízeno během pár vteřin. Za 3 roky vození mi nepříjde, že by moje výletu Nikonu nějak vadily. Druhou výhodou je dodatečná úprava "zmršených" fotek. Z RAWu jste schopni zachránit i doopravdy kvalitativně špatnou fotku.
Ale jak už tu bylo zminěno: nejdůležitější je mít dobré oko a cit pro focení. To je také můj problém, ale rok od roku se to pomaličku zlepšuje.

barvajs (2) napsal 04.12.2017 v 22:19

Pořád jsem před dovčou přemejšlel co koupit, abych nebyl závislej jen na mobilu i když LUMIA 950 fotí suprově. Nakonec jsem pořídil Panasonic DMC-FT5. Vodotěsnej, odolnej a jak tu už bylo napsáno, v jakýmkoliv počasí. Nakonec bylo furt hezky, ale to příště bejt nemusí tak snad ho ještě užiju. V porovnání s ostatníma fotkama od kluků z mobilu není o čem...
https://www.czc.cz/panasonic-dmc-ft5ep-a-modra/130077/produkt

hrochi (155) napsal 04.12.2017 v 19:44

A jakej foťák na dualsport v režimu "offroud skoro pořád" aby to přežil? Na řidítkách vozím evolveo Q4 resp oinom. Naviguje dobře, ale fotit se s tím moc nedá. Hodilo by se něco do náprsní kapsy, na motorce to ve vaku otřesy a pády nepřežije a taky to nebudu rozbalovat.

Jago1 (2) napsal 04.12.2017 v 19:38

Osobne by som si drahú zrkadlovku vzal asi fakt len na,cestu okolo sveta.Len netuším či by tie rôzne pády a aj drsne podmienky vydržala. Jasné pokial ide o kvalitu fotiek nič neni lepšie ako fotoaparát ale,myslím že drvivá väčšina z nás volí smatfon už len preto ze ušetrí miesto.
Na druhú stranu sa musím priznať ,že neraz som banoval že práve smartfonom sa mi nepodarilo správne zachytiť, zaostriť a pod...

šerpa_mirek (6) napsal 04.12.2017 v 19:36+1

Ahojte. Myslím, že taky rychlost pořízení fotografie a shopnost v mžiku být připraven k dalšímu snímku hraje ve prospěch foťáků. Jasně, sériové snímky, kvalitní panorama, to už je ještě něco navíc co na mobilu trvá a trvá. Mám vyzkoušený voděodolný compact Olympus ( vlastním cca 3 roky) a nemůžu si vynachválit. Fotím z vody, z lodi, za deště, atd. I když mám voděodolný mobil, tak focení tohoto typu je na mobilu otrava.

elvis78 (133) napsal 04.12.2017 v 19:12

mám dvě zrcadlovky, sebou vozim zatím pouze mobil.Začnu ale vozit tu starší sebou, uvidim jestli mě to bude bavit a jestli bude v kufru zvládat otřesy Předchozí telefon Inew V3 fotil za dobrého osvětlení hodně dobře, fotky se většině lidí líbí. Ten současný číňan už trošku pokulhává. Není li počasí na parník, fotky šumí jak prase. Co se týká zrcadlovek APS-C a kompaktů, zkusil jsem víc modelů a posunul se tam kde jsem.Koupil jsem kdysi bazarovou Nikon D300 a teď bazarovou D7200. Posun ve schopnosti snímat za nižšího osvětlení je dosti výrazný.D300 kreslí se sigmou 17-70 hsm macro 2,8-4,5 skvěle, s Nikkorem 50 F1,4 g excelentně, na horší světelné podmínky mám druhý stroj.D300 půjde do služby na motorku, prodávat ji nemá smysl.
Sony RX100 první generace je adept pro mého otce. dělá pěkný snímky ! Pěkné světlo

Yellec (1) napsal 04.12.2017 v 18:35+1

Kdo by hledal skladného prcka s co největším čipem, doporučuju Sony a5100. Z druhé ruky jde koupit za pěkné peníze a s fotkama i ze základního objektivu velká spokojenost. Ani video není k zahození. Pokud byste trvali na hledáčku, pak Sony a6000.

Rosi45 (41) napsal 04.12.2017 v 18:23

Na focení je nejdůležitější vlastní oko. Prostě, pokud tu kompozici nevidíš, žádný sebelepší fotoaparát to nezachrání. A to je problém většiny. I můj

milfordoj (18) napsal 04.12.2017 v 17:49

majky72: Články tu jsou, ale už trochu staršího data. Hlavně od Radka Fialy (buellrider) - //www.motorkar...-kompaktu-24489.html

fidlimydli (321) napsal 04.12.2017 v 14:50

dreamer, majky72:
Osobně to vidím takto. V dnešní době má smysl kupovat foťák od kategorie highend kompakt výše. Na fotky typu : Pepa před stanem, Pepa při převlíkání, nohy na pláži, foodporno atp. mobil stačí. Takovýchto fotografů je drtivá většina a rozdíl nepoznají.

Pokud už někdo ví, co je clona, expozice, zlatý řez atp. bude taky vědět, že čočka velikosti nehtu integrovaná do zařízení o tloušťce 7mm určeného k úplně něčemu jinému a přitom v poloviční ceně rozumného foťáku nebude to samé, co rozumný fotoaparát.

majky72 (131) napsal 04.12.2017 v 13:31

Dreamer maš pravdu že pokrok nezastavyš ale aj ked je na tvojom mobile objektiv leica bohužial to nič extra neznamena pretože tuto ako aj mnoho inych " kultovych" značiek dnes vedu ekonomovia ktory maju v hlave len čisla a zisky a nie ludia ktory žili pre fotografiu a tak "predaju" meno na hoc čo no a to že máš svetelnost 1,8 je len tym že čip v mobile ma naozaj mini velkost určite by tu svetelnost nedosiahli pri velkosti čipu 1" alebo aspon niečo bližiace sa tomuto rozmeru a za dalšie ako bolo už spomenute v članku absencia zoomu nemožnost vymeny baterie nepraktickost pokial mobil použivaš sučastne ako navi pomalost ...ver mi nič sa nevyrovna pohodliu fotoaparatu a ceny z druhej ruky aj profi kompaktov su za na polovici ceny mobilu

Předchozí
1 2
Následující



TOPlist