A jak to vypadalo v Česku? Co se tady jedlo, než tady přivandrovali všechny ovoce a zeleniny z jiných kontinentu?
A kdy se poprvé v Česku za komunismu objevily exotické ovoce?
2 reakcí na tento příspěvek co se jedlo v czesku ve 14 století
Masné výrobky byly součástí stravy, zejména v zimě, kdy bylo možné uchovávat maso konzervací nebo sušením. Maso bylo přítomné v podobě drůbeže, vepřového masa a hovězího masa. Ryby hrály důležitou roli v stravě obyvatel, zejména v oblastech s přístupem k vodním zdrojům.
Oleje a tuky byly používány k vaření a pečení. Lidé využívali také med a bylinky k dochucení jídel. V bohatších domácnostech a u šlechty byla strava rozmanitější a obsahovala exotičtější ingredience dovážené z jiných regionů.
V té době byla strava také často ovlivňována církevními posty, kdy bylo nařízeno omezit nebo zcela vyloučit určité potraviny, zejména během postních období.
Celkově lze říci, že strava v 14. století byla poměrně závislá na regionálních podmínkách a společenském postavení jednotlivých lidí.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) co se jedlo v czesku ve 14 století
Mimochodem, nemáte někdo odkaz na recepty na ty různé obilné kaše? Myslím na slano. Sladké se dají najít, ale o slané mám zájem.
Rettigová je moc novodobá a stejně tam takové prosté jídla nejsou. Ani v postních.
Jen nějak opomíjené jsou např kefíry, jenž se hojně konzumují na Kavkazu a dědkové tam mají údajně nejvyšší věk dožití
Jen biblický Metuzalém a jeho kumpáni je trumfli...