globalmoto_kveten





Téma: Uzení sýra
 
24.2.2008 v 12:44
Chtěla bych se pokusit vyudit tak 2 kila sýra.( Eidam,Ementál, Niva )
Nevíte do čeho ho mám dát, aby mi v té udírně nevytekl do ohniště ?

Uzení sýra

24.2.2008 v 12:47 | Nahoru | #1
Ahoj.dej ho do punčochy nakrájenej na kostičky

1 reakcí na tento příspěvek Uzení sýra

24.2.2008 v 12:49 | Nahoru | #2
Ahoj, to prej udělal kamarád a i přesto mu vytekl ven.On teda tvrdí, že ho udil spolu s masem a může za to vysoká teplota cca 70°C a že tam měl na ten sýr mít jen kolem 50°C.
Co myslíš ty ?

(reakce na) Uzení sýra

24.2.2008 v 12:53 | Nahoru | #3
Ňufka> jak psal Luky, dej to d opunčochy. Dělal jsem to stejně, jen jsem tu punčochu asi 3x přetáhl. Nakraj to na kostky asi 10x10x10. Udili jsme to s masek při si 80° a nebyl žádný problém

1 reakcí na tento příspěvek Uzení sýra

24.2.2008 v 12:54 | Nahoru | #4
To bude strašná piplačka to všechno nakrájet na kostičky 10x10x10.
Nešlo by to udělat od oka ?

(reakce na) Uzení sýra

24.2.2008 v 12:57 | Nahoru | #5
Ňufka> jasně, tak můžou být i menší. jak to prostě z té cihly rozdělíš, je na tobě

Uzení sýra

24.2.2008 v 12:58 | Nahoru | #6
OK.Děkuju.A dám tam i provensálské koření a česnek.To nemůže uškodit.

Uzení sýra

24.2.2008 v 12:59 | Nahoru | #7
Jo a ještě jak dlouho to tam držet ?
Stačí tak dvě hoďky ?

Uzení sýra

24.2.2008 v 12:59 | Nahoru | #8
Když jsem byl ještě klučina a býval sýr ještě levný, tak ho udil otec pravidelně.
Koupil obyčejné punčochy a sýr nakrájel na kostky cca 1x1 cm, můžou být i větší a pak uvázal do punčoch do takových bakulí o průměru cca 10-15cm a dal udit.
Pokud občas neuteklo oko, tak to nevytýkalo a bez problémů, ale od ohniště do udírny vedl asi dvoumetrový kameninový kouřovod ve kterém se kouř částečně ochlazoval

Uzení sýra

24.2.2008 v 13:00 | Nahoru | #9
dávali sme tam i papriku ,maso můžeš tam dát co chceš ale řekl bych že nejlepší je samotnej.Tu punčochu dej tak na 3krát.

1 reakcí na tento příspěvek Uzení sýra

24.2.2008 v 13:01 | Nahoru | #10
udíš to tak dlouho, dokud se ten sýr teplotou neslije do jedné koule, záleží na tom, jak teplý kouř ti do udírny jde. Otec většinou bez problému udil celý večer

(reakce na) Uzení sýra

24.2.2008 v 13:04 | Nahoru | #11
Bond_age> přesně tak

Uzení sýra

24.2.2008 v 15:03 | Nahoru | #12
Tyjo, udit sejra sem este nezkousel, ale docela bych ochutnal... neuvazujes nad degustaci?

Uzení sýra

24.2.2008 v 15:29 | Nahoru | #13
nejlepší je že předem nevíš jaká ta chuť bude, to se odvíjí od toho jak dlouho se ta punčocha nosila ale je to dobrota

Uzení sýra

24.2.2008 v 15:46 | Nahoru | #14
No jestli se ta chuť odvíjí od doby používání punčochy, co to dát do dědových gatěk.
To by byl docela dobrej odér.Olomoucký by bledli závistí.

Uzení sýra

24.2.2008 v 19:23 | Nahoru | #15
Zeptej se corta,ten je na uzení odborník! lol

Uzení sýra

24.2.2008 v 19:33 | Nahoru | #16
no hlavně sse neudí v ohništi plamenem,ale v udírně kouřem

Uzení sýra

13.10.2013 v 09:38 | Nahoru | #17
jakou teplotu tam máte? 60 °C není to moc?

Uzení sýra

13.10.2013 v 09:55 | Nahoru | #18
Teta udila sýr v plátýnku...ušila si z něj pytlíčky a sýr nevytekl. Dala ho tam vcelku a vyndala pak voňavou kouli

1 reakcí na tento příspěvek Uzení sýra

19.1.2016 v 19:41 | Nahoru | #19
Nazdárek, u nás se dnes udí olomoucké tvarůžky. To je teprve mňamka ..........

Naposledy editováno 19.01.2016 19:42:33

(reakce na) Uzení sýra

20.1.2016 v 17:31 | Nahoru | #20

pepeangelis píše: Nazdárek, u nás se dnes udí olomoucké tvarůžky. To je teprve mňamka ..........

dej návod
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist