globalmoto_nolan Přidat reklamu

Téma: věčné téma - mazaní řetězu
16.11.2014 v 11:03
Ahoj, co říkáte na tento způsob mazání řetězu.- sundám řetěz, dám ho do starý petlahve, naliju vodu s trochou jaru a začnu šterchat.. - to opakuju, dokud není voda čistá. pak řetěz vyndám, usuším a dám do druhé lahve s velmi hustým převodovým olejem.- tuto lahev dam do vřelé vody, aby byl olej řidčí a nechám cca hodinku. Pak nechám řetez okapat a přebytečný olej otřu.. popř. tam místo oleje dát nějaký mazací tuk.., ale jaký ? Díky

1 reakcí na tento příspěvek věčné téma - mazaní řetězu

17.11.2014 v 18:58 | Nahoru | #1

Popouštění

Nástroje po kalení jsou křehké a náchylné k praskání. Proto musí bezprostředně po kalení následovat popouštění. Výše popouštěcí teploty se volí podle požadované tvrdosti resp. pevnosti.
Doporučené teploty popouštění jsou uvedeny u jednotlivých druhů ocelí (viz. materiálové listy). Při popouštění při teplotách nad 300°C je nutné nástroje předehřát asi na 300 až 350°C. Po vyrovnání teplot pak dále ohřívat rychlostí 20 až 50°C za hodinu. Popouští-li se v solných lázních, přenese se předehřátý nástroj do solné lázně zahřáté na teplotu popouštění. Doba výdrže na popouštěcí teplotě do 300°C by měla být minimálně 1 hodinu. Při vyšších popouštěcích teplotách asi 1 hodina na každých 20 až 25 mm tloušťky, minimálně ale 2 hodiny.

Nástroje z legovaných ocelí pro práci za studena a z ocelí pro práci za tepla se popouští obvykle alespoň 2x .
Rychlořezné oceli minimálně 3x.
Rychlořezné oceli legované kobaltem i více jak 3x.
Při vícenásobném popouštění je prodleva na teplotě asi 2 hodiny. Teplota druhého a dalších popuštění je asi o 10°oC nižší než předchozích. Násobným popuštěním se dociluje dokonalejšího rozpadu zbytkového austenitu a zároveň popuštění martenzitu, který se rozpadem zbytkového austenitu tvoří.



Osobně si myslím, že to nevaříš dlouho, ale máš-li chuť z toho udělat "guláš", tak potom to možná povolí.

(reakce na) věčné téma - mazaní řetězu

17.11.2014 v 21:17 | Nahoru | #2

Jojko píše: Osobně si myslím, že to nevaříš dlouho, ale máš-li chuť z toho udělat "guláš", tak potom to možná povolí.


Teď jsem z toho úplně blbej (teda z toho výkladu v rámečku)

Naposledy editováno 17.11.2014 21:19:05
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.
Související témata
Téma Autor Odp. Posl. příspěvek
Zvyšování výkonu Pařeza Jawa 50/555 Pionýr Guc 25 2.5.2024 v 14:28 laďa-prášil
karburátor Jawa 555 [1, 2] Jawa 50/555 Pionýr 888888 47 8.3.2024 v 05:26 FJRPEPA
Poraďte s doklady Jawa 50/555 Pionýr Alík76 13 28.2.2024 v 12:13 JohnCoat
Pionýr jede pomalu (pomaleji než by... Jawa 50/555 Pionýr WardrexCZ 17 22.2.2024 v 19:10 WardrexCZ
stk na jawu 555 Jawa 50/555 Pionýr stompik 16 28.12.2023 v 23:01 JirkaPařez


TOPlist