globalmoto_kveten





Téma: Vinohrad od A do Z
 
13.1.2014 v 15:25
Jak již mnozí vědí naše spotřeba vína se dostala do "červených čísel" a už nestačíme vydělávat na to co prochlastáme. A vzhledem k tomu, že jsme čirou náhodou přišli k pozemku ve vinařském kraji, rozhodli jsme se zbudovat vlastní vinici a víno si vypěstovat sami.
Nebude to tedy úplně na zoraném poli, je to vlastně původní vinohrad o který se zřejmě od převratu (tzn. cca 25 let) nikdo nestaral a dle toho to taky vypadá. Takže ještě horší než to zoraný pole. Tady na vlákně bych chtěl postupně zveřejňovat práce, tak jak budou probíhat od zkulturnění pozemku až po výrobu vlastního vína a čile o tom diskutovat s lidmi který to zajímá, čerpat zkušenosti od těch co už vědí a třeba inspirovat ty kteří sbírají odvahu do něčeho takovýho jít. Tak nám držte palce, doufáme že to nebudeme muset někde na půl cesty vzdát.

Stav ke dni 1.1.2014 pohled do jednoho z řádků z východní strany








Stav ke dni 1.1.2014 pohled do stejného řádku ze západní strany








A toto je světlo na konci tunelu







1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 21:38 | Nahoru | #1

George1P píše: Danny350> Doporučuju ti, i když chceš dělat co nejvíc ekologicky, aspoň zkraje - zbav se těch trvalých plevelů (nemyslím stromů) nějakým totálním herbicidem. Jinak se z toho po...



jo, pod tohle se podepíšu, a tentokrát to myslím bez prdele. Jestli máš dostatek času, tzn. do jara po vyrašení: je tam šípek, což je úporná liána, která se dokáže šířit z matky několik metrů šlahounama, který opět zakořenujou a dělaj další matky (najdeš je asi 15 cm pod zemí, kořeny jsou drátovitý, a dlouhý, proto mechanický vykopávání je hrozná dřina a moc neúčinkuje).Účinnej je postřik na list předepsaným poměrem, a jako nejlepší se mi osvědčil všeobecně známej roundup. Po zaschnutí šípků a šlahounů do hněda posíct křoviňákem a po kultivaci pozemku vybrat ze země pro jistotu matky (i když už jsou chcíplý). Postřk dělej nejlépe pokud je vyhlídka na pár dní hezkýho počasí bez deště. Veškerej materiál spálit! Šípky dokážou zakořenit i z ok, který zůstaly na kousku rozsekanýho šlahounu!

Akáty a stromy - proti výmladkům z pařezů: uříznout v době nabíhající mízy (konec března cca) a pařez na řezu natřít nnejdýl 2 hodiny po uřezání (nejlíp ihned) koncentrovaným roundupem bez ředění. A máš od toho pokoj provždy.

S vínem ti neporadím, tomu absolutně nerozumím. Ale takovýhle bordely sem chodil čistit za peníze řadu let, tak s tím trochu zkušeností mám

(reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 22:02 | Nahoru | #2

Yura píše: Ale takovýhle bordely sem chodil čistit za peníze řadu let, tak s tím trochu zkušeností mám


Já taky Vyškubu to, vykácím to a co na jaře vyleze natřu.
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist