globalmoto_duben_nolan





Téma: Houby a houbaři
 
9.5.2013 v 10:37
Tak všichni co vás mykologická problematika zajímá sem. Diskuse o tom co kde roste, co jste našli, určování atd. Nejvíce vítány fotky vlastních úlovků

A na úvod dám svůj první letošní zářez - ucháč obecný, Krušné hory, 6.5.2013







1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.8.2014 v 15:17 | Nahoru | #1
Dr.Houba> Ano, sluka je u nás opravdu sluka (ta z odkazu) - jako pětiletý jsem ji jednou zdlábnul tak, jak byla sebraná a bez následků. "Březák" po našem je, pokud si dobře vzpomínám, křemenáč osikový" a "kovář" říkáme "modráku" (hnědý klobouk, žluté rourky, po doteku během pár vteřin modrají). I když březák má tedy správně rezavý, až oranžový klobouk, pak je ještě jeden se stejně "pepřatou" nohou, ale hnědým kloboukem. U toho jsem si název nikdy nepamatoval. Kdysi jsem jednou viděl houbu, co na první pohled z dálky vypadala jako komplet obalená plísní, ale nakonec to byl de facto "březák albín". Raději jsem jej nechal v lese - nemohl jsem vědět, zda to vůbec bude jedné, když to takto zmutovalo.
Malá perlička... teď naposled (odtud jsou ty fotky) tím místem, kde byla ta kupa kovářů, chvíli přede mnou prošla holka se psem a košíkem, halekala do mobilu, jak nese domů plno hříbků... a když prošla kolem mě, nenápadně mrknu a málem se dusím smíchy - měla sice plno hříbků - ale samí pepřáci!

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.8.2014 v 15:30 | Nahoru | #2
J.M.K.> zajímavé, tu sluku fakt moc lidí nesbírá, je to i dost zaměnitelné a moc to neláká ke sběru
Křemenáče, Kozáky, latina to ani nerozlišuje, obojí je to Leccinum mají jednak některé albinotické (bílé) formy, jako třeba habrový nebo smrkový, a pak je ještě samotný kozák bíly, který vypadá přesně jako ten osikový, jen "vyšisovaný"
Ty kováře mě zmátly, on to je totiž oficiální název úplně jiného hřibu, tmavého s červenými rourkami
A lidi z lesa nosí plné košíky "hořčáků" celkem běžné...výhoda je, že se tím nikdo neotráví, teoreticky by mohl, protože lehce jedovaté jsou, ale tolik jich nikdo nesežere
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist