globalmoto_duben_nolan





Téma: Houby a houbaři
 
9.5.2013 v 10:37
Tak všichni co vás mykologická problematika zajímá sem. Diskuse o tom co kde roste, co jste našli, určování atd. Nejvíce vítány fotky vlastních úlovků

A na úvod dám svůj první letošní zářez - ucháč obecný, Krušné hory, 6.5.2013







1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.8.2014 v 15:30 | Nahoru | #1
J.M.K.> zajímavé, tu sluku fakt moc lidí nesbírá, je to i dost zaměnitelné a moc to neláká ke sběru
Křemenáče, Kozáky, latina to ani nerozlišuje, obojí je to Leccinum mají jednak některé albinotické (bílé) formy, jako třeba habrový nebo smrkový, a pak je ještě samotný kozák bíly, který vypadá přesně jako ten osikový, jen "vyšisovaný"
Ty kováře mě zmátly, on to je totiž oficiální název úplně jiného hřibu, tmavého s červenými rourkami
A lidi z lesa nosí plné košíky "hořčáků" celkem běžné...výhoda je, že se tím nikdo neotráví, teoreticky by mohl, protože lehce jedovaté jsou, ale tolik jich nikdo nesežere

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.8.2014 v 15:52 | Nahoru | #2

Dr.Houba píše: J.M.K.> zajímavé, tu sluku fakt moc lidí nesbírá, je to i dost zaměnitelné a moc to neláká ke sběru
Křemenáče, Kozáky, latina to ani nerozlišuje, obojí je to Leccinum mají jednak některé albinotické (bílé) formy, jako třeba habrový nebo smrkový, a pak je ještě samotný kozák bíly, který vypadá přesně jako ten osikový, jen "vyšisovaný"
Ty kováře mě zmátly, on to je totiž oficiální název úplně jiného hřibu, tmavého s červenými rourkami
A lidi z lesa nosí plné košíky "hořčáků" celkem běžné...výhoda je, že se tím nikdo neotráví, teoreticky by mohl, protože lehce jedovaté jsou, ale tolik jich nikdo nesežere



Takže ta albinotická forma mohla být normálně jedlá, ne? Setkal jsem se s tím fakt jen jednou v životě ale. O těch kovářích vím, leckdo si také plete satan, koloděj a kříšť. A co se týče těch sluk, tak i u nás je sbírá málokdo, zaměnitelnost s konkrétním druhem mě teď z fleku nenapadá, ale vím o "falešné sluce" (tak tomu tady říkáme), která vypadá stejně, jako pravá sluka, ale je namodralá, až nafialovělá. Netuším ale, kterak se to správně zove.
Ale jinak také nevím o tom, že by se někdo pepřákem vyloženě otrávil - on toho stačí malý kousek a celý kastrol smaženice je zralý na "za stálého míchání pomalu lejeme do retychu".
Vzpomínám ale na sousedku, která přestala sbírat růžovky ("masáky") potom, co se doslechla, že se růžovkou otrávil přímo nějaký mykolog... jenže později jsem potom pátral a zjistil jsem, že údajně tu houbu sebral někde na nádraží - tak tam, kde mohlo být v půdě X všelijakých chemikálií, to může lehko zmutovat na jedovatou, ne? Nebo spíše mohla mít v sobě všelijaké ty sajrajty ze země nacucané.
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist