globalmoto_kveten





Téma: Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)
 
26.10.2012 v 17:15
Začíná být zima a bude více času na vaření,tak se klidně pochlubte,co jste dobrého vytvořili :)
Třeba mě i ostatní inspirujete
Za mě dnes japonská kuchyně....Dobrou chuť


Naposledy editováno 26.10.2012 17:15:52

(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 23:07 | Nahoru | #721
Save77> Kuřata to samé... stačí si uvědomit, že jatečná (brojlerová) kuřata dnes dorůstají dvojnásobné váhy a v poloviční době, než tomu bylo před cca 30 lety. Takže jsou to vlastně narychlo vyhnaní mutanti. Ale to ještě ujde, s těmi králíky je to horší... někdy kolem velikonoc v pár letácích králíci byli, na fotkách vypadali slušně (ale to známe, jak to je, že?), ale ty ceny - zadek 240Kč/kg, hřbet 250Kč/kg, jen předek 140Kč/kg (ale dobře víme, že předek je na houby)... jsem si říkal, jak se s tím mohou nechat vyfotit. A oproti tomu pár neděl zpátky byl v letáku od lidlu a od kaufu celý králík - cca 135Kč/kg. Z toho je jasné, že to bude ten čínský utrejch. Ostatně v těchto odpadkárnách beztak nekupuju ani rohlíky, ať si to pšonci sežerou sami.
Takže králíka nebrat, leda od známého řezníka. To samé drůbež - českou husu neseženeš. Leda maďarskou a to je také děs, od těch prasečkářů.
Tak když myslíš, že Ti to stojí za cestu štorc republikou, třeba... paštiky ještě mám, beztak záhy budou nové. A když pojedeš někdy v zimě, můžeš odvézt i zmrzlé kusy, aniž by cestou roztály. Ovšem otázkou jest, jak bys na tom byla Ty (nadsázka, pochopitelně). asi málokdo bude takový magor, jako kdysi já, aby jezdil na motorce 350km štreky v patnáctistupňovém mraze.

Holt kdo dneska drží králíky, má být na co pyšný a rozhodně by neměl přestávat. Nedávno jsem navíc viděl někde článek o tom, jak se kralikařina začíná zase rozmáhat, kor mezi mladými. A to je dobře.

Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 23:10 | Nahoru | #722
Pokud nekdo chce neco delat z dyne, tak urcite Hokaido. Zkouseli jsme ruzny jiny, a zadna neni tak dobra. Prvni a druha varka receptu moji drahy

Doporucuju (ale nic se nema prehanet )

1 reakcí na tento příspěvek Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

12.11.2013 v 22:32 | Nahoru | #723
Furt jenom králíka, každej den máme králíka...

Z předků a břich karboše (a k nim nic jiného, než poctivá brkaše):







Vepřík a ušák pohromadě, aneb medová šunka:





2 reakcí na tento příspěvek Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

13.11.2013 v 09:15 | Nahoru | #724
JMK - nevím jak u vás na jihu, ale tady ve středozemi králíky nemá skoro nikdo, přitom před pár lety se babky byly ochotný pošermovat hráběma o to, kdo si poseká v parku trávu a kdo za škarpou jetel. Dneska to seká obecní četa křoviňákem a tráva jede valníkem na skládku. Všichni se na králíky vybodli, páč je tady kosila jedna nemoc za druhou i když očkovali proti všeličemu a ve správné očkovací termíny. Ať krmili senem, nebo granulema, vyscípalo to skoro každej rok. Jo a k dobrotám, já si uvařil včera k večeři chleba se sádlem a že jsem seděl u kamen a loupal vořechy, tak jsem si sem tam nějakej uzobnul

(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

13.11.2013 v 11:01 | Nahoru | #725
Bimbam> Těžko říct, krom nás je má pár sousedů a jak je na tom zbytek Hradce a okolí, netuším. Ale také jsme pár let zpátky "dali pauzu", jelikož to chytlo myxomatozu, tak jsme to vytloukli všechno, nechali králíkárnu přes zímu vymrznout a na jaře sehnali různě od známých zcela nové kusy a zatím se to drží. Na jaře necháme přeočkovat, mladé v několika nedělích přeléčíme na kokcidiozu (sulfacox, nebo stačí i dát ocet do vody) a drží se dobře. A i když jeden, dva zajdú, houby se stane.

Ešce ňa zbévajó 4 kusy na porážku, ty pundou včíl v nedělu, ale dalších 5 bude už na jaře...

Též tuna máme "pracovní úraz" - holt mezi třema samicema nakonec byla jedna samec:





Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

13.11.2013 v 19:22 | Nahoru | #726
"Ani zrno nazmar"... aneb kosti na česneku:












A jako vždy - polívka "játrovica":





(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

13.11.2013 v 20:17 | Nahoru | #727
Bimbam>

já si uvařil včera k večeři chleba se sádlem



Náhodou, takovej čerstvej chleba se sádlem a na tom třeba cibule, to je panečku žrádlo.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

13.11.2013 v 20:18 | Nahoru | #728
J.M.K.>

Vepřík a ušák pohromadě, aneb medová šunka:



Co to toto? To neznám.
Prosím o podrobnější info. Děkuji

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

13.11.2013 v 22:16 | Nahoru | #729
LovecTaťka> Jednoduché - "kolik králíka, tolik vepříka". V tomto případě maso z 8 králičích zadků (cca 2.5kg vykostěného masa) a cca 1.8kg vepřového ramínka.

Maso ze zadků (syrové) obrat a semlít, ramínko nakrájet na kostičky, promíchat dohromady, pak přisypat 4 lžíce soli, 2-3 lžíce medu, decku vody, decku mlíka, opět pořádně prohňácat (pěkně poctivě "teplejma" v hrnci, nebo na válu) a v míse nechat v chladu 2 dny uležet.
Potym nachňachňat do tlačenkového střívka, nebo (praktičtější) do zavařovaček (pozor, aby ve hmotě nezůstaly velké bubliny, pořádně upěchovat) a v zavařovacím hrnci cca 2 hodiny dusit při 80°C - nevařit úplně! Další den zavařování opakovat (masové konzervy vždy zavařovat nadvakrát).
V případě, že je hmota ve střívku, nebo ve formě na šunku ("šunkovaru"), platí pro délku dušení pravidlo "co kg hmoty, to hodina".

Místo medu je možné dát i cukr, obojí nahradí "rychlosůl" a postará se hlavně o to, že maso zůstane pěkně červené. Halvně je třeba dodržet to nepřesáhnutí teploty cca 80°C, jinak z toho bude spíš "nepovedená paštika".

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

13.11.2013 v 22:54 | Nahoru | #730
J.M.K.> Uf, tak toto nedokážu, ale snad by se to mohla naučit ta moja motyka.

Děkuji

(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

13.11.2013 v 23:15 | Nahoru | #731
LovecTaťka> I prd, velebnosti, když i já si to pamatuju, tož to každý zvládnout musí. Ale holt když se to dá na mezka - motyku přehráti, tož proti gustu...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

14.11.2013 v 10:15 | Nahoru | #732

Save77 píše: J.M.K.> Zajímavý postup. Já to dělám celý v troubě, (maso před tím prudce orestuju aby se zatáhlo),na másle v zelenině, když je maso měkký, vyndám ho, včetně kuliček koření,listí, plátky celýho citronu a tyčovým mixérem rozsekám do hladka. Omáčka je tak hustá, že ji vlastně jen rozředím a zjemním smetanou ke šlehání. Mouky není vůbc potřeba.


Já to dělám úplně stejně, s tím rozdílem, že maso v té zelenině nedělám v troubě, ale po orestování uvařím v papiňáku. A jak říkáš, netřeba zahušťovat díky množství zeleniny.

(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

14.11.2013 v 11:38 | Nahoru | #733
LovecTaťka> Tak to může být luxusní žradylko,mám tam 25 kousků tak hned dostanou za ucho,to se zase rodinka pomĕje a k tomu kaldounek mnam jdu na mě!

Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

16.11.2013 v 20:40 | Nahoru | #734




Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

17.11.2013 v 10:14 | Nahoru | #735
domácí housky

(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

17.11.2013 v 13:10 | Nahoru | #736
Bludevil> Papiňák mi bohužel doma chybí...Asi bych ho často nepoužívala.

Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

22.11.2013 v 10:44 | Nahoru | #737
Předky na pivě:







a z břich plněné závitky na způsob španěláků:





1 reakcí na tento příspěvek Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

8.12.2013 v 10:50 | Nahoru | #738
Tady něco pro fajnšmekry .LovecTat'ka jistě ocení ...




Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

8.12.2013 v 14:20 | Nahoru | #739
Ja od ty dobby co ziju osamocenej (asi pul roku) tak zeru doma jen hranolky se salzou Jednoduchy,rychly..

(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

11.12.2013 v 23:56 | Nahoru | #740

marcel666vtr píše: Tady něco pro fajnšmekry .LovecTat'ka jistě ocení ...






Hmmm, plněnou kachnu bych si dal, ale naplnil bych si ji sám.

1 reakcí na tento příspěvek Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

12.12.2013 v 00:30 | Nahoru | #741
Tady nakupuju, je to levné a chuťově výborné.






A takhle potom vypadá příprava.






Naposledy editováno 12.12.2013 00:34:08

(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

12.12.2013 v 11:02 | Nahoru | #742
LovecTaťka> Zajímavé... ale kdo by se teda s takovými prcky kuchal.

Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

18.2.2014 v 15:32 | Nahoru | #743

Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

18.2.2014 v 15:39 | Nahoru | #744
Jenže tam se jedná o morčata např. cuy, nebo cobayo, která jsou velká skoro jako králík. Zároveň jsou tak plachá, že ochočit je "na mazla" prakticky nejde, tož jinak, než na maso, se jaksi nehodí.
A v našich končinách by asi nebylo dobrým nápadem rozrazit dveře zverexu a béknout: "Dvě morčata na polívku!". Škoda, že myši jsou tak prťavé a nedají se jen tak kuchnout... alespoň by z těch potvor, co pochytám, byl užitek.

Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

22.8.2014 v 12:40 | Nahoru | #745
Nikdo nebyl doma, tak jsem měla volné pole působnosti. Musela jsem si uvařit, tak tady to máte..








Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

12.12.2014 v 16:16 | Nahoru | #746
Znackuju

1 reakcí na tento příspěvek Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

12.12.2014 v 22:51 | Nahoru | #747
takže přidávám něco ze svého repertoáru








Jsem se nějak rozjel

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

12.12.2014 v 23:16 | Nahoru | #748
Twister> Teda za to palec nahoru. Teda až na tu vočurku, tu moc nemusím - klidně si místo ní představím opečená kolečka brambor.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

12.12.2014 v 23:36 | Nahoru | #749

J.M.K. píše: Twister> Teda za to palec nahoru. Teda až na tu vočurku, tu moc nemusím - klidně si místo ní představím opečená kolečka brambor.



Jo, ale já potřebuju shodit 5kg. A jediný co ze zeleniny žeru je okurka, paprika a meloun

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

12.12.2014 v 23:43 | Nahoru | #750
Twister> To si máš na co stěžovat, já kdysi nastydnul na motorce, týden horečky a 15kg dole. Toho jsem se pak léta držel, pak přišla nemoc, sice jsem se zpočátku (JIP-ARO-JIP) úplně "ztratil", ale pak v Kladrubech mě vykrmili jako prase na porážku a včil bych potřeboval tak 15 - 20kg dolů... bohužel malá svalová síla a výdrž nedovoluje pořádně cvičit a "žraní zeleniny" na mě neplatí.
Bacha na to, aby Ti ale některé minerály a bílkoviny nechyběly, pak holt chybí "katalyzátor" potřebný ke spalování (laicky řečeno) a budeš se divit, proč to dolů nejde.
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist