1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)
Maso ze zadků (syrové) obrat a semlít, ramínko nakrájet na kostičky, promíchat dohromady, pak přisypat 4 lžíce soli, 2-3 lžíce medu, decku vody, decku mlíka, opět pořádně prohňácat (pěkně poctivě "teplejma" v hrnci, nebo na válu) a v míse nechat v chladu 2 dny uležet.
Potym nachňachňat do tlačenkového střívka, nebo (praktičtější) do zavařovaček (pozor, aby ve hmotě nezůstaly velké bubliny, pořádně upěchovat) a v zavařovacím hrnci cca 2 hodiny dusit při 80°C - nevařit úplně! Další den zavařování opakovat (masové konzervy vždy zavařovat nadvakrát).
V případě, že je hmota ve střívku, nebo ve formě na šunku ("šunkovaru"), platí pro délku dušení pravidlo "co kg hmoty, to hodina".
Místo medu je možné dát i cukr, obojí nahradí "rychlosůl" a postará se hlavně o to, že maso zůstane pěkně červené. Halvně je třeba dodržet to nepřesáhnutí teploty cca 80°C, jinak z toho bude spíš "nepovedená paštika".
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)
Děkuji