1 reakcí na tento příspěvek milášek
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) milášek
Majklos píše: Zabíjačky děláme, maso je v krámě hrozně drahý, tak koupím vždycky celý prase a máme maso na púl roku. Zabíjíme ročně 2x prasata a 3 jehňata ty používám přes léto jako sekačku a na zimu je ubytuju so mrazáku.
Jakou máš cenu? Já za nestandard 30kč ale nevím jestli to můžu někde říctNaposledy editováno 31.03.2013 21:00:52
1 reakcí na tento příspěvek milášek
1 reakcí na tento příspěvek milášek
Peřina píše: Zabíjíme pravidelně...už co já pamatuju 10tej rok je to vždycky "poslední prase". Nejdřív se koupí prase, páč je hodně zemáků, potom se koupí zemáky páč jich není dost pro prase, potom se koupí prase skrz zemáky....pořád dokola. Míváme stabilně dvě páč dvě líp žerou. Já to nesnáším, držím většinou zadní nohu na špagátě, potom topím, lítám s vodou, míchám vnitřní a melu do tlačenek a jitrnit. Nežeru skoro nic, akorát mozeček, pečený v brutvanu a potom uzený.Jinak tlačenku, škvarky atd nesnáším.
máš recht človek jak to čuchá celej den tak pak na to nemá ani chuť!Jinak zabíjení taky nemám rád a než se prase střelí, tak je mi blbě, když se pak ale píchne a začne "utíkat", tak jsem dost vzteklý, jak sebou háže, protože to je opravdu boj ho udržet....pak už je jenom klid a mechanická práce.
Jinak 150kg+ prase je samý tuk, nejlepší je opravdu váha kolem 100-115kg.
Takle to šlo ráz na ráz, dva kusy, za 6 hodin odbyto vč. výroby, druhej den bourání. Možná se to bude zdát někomu uhnaný, ale u nás se nepěstoval ten tradiční zvyk vychlastat i benzín z auta a zcamrat se u toho do bezvědomí, to nikdy. Pouhopouhá práce, když byla zima tak jeden dva grogy, na jaře při porážce jarních kusů pár piv. Toť vše.
Jinak u nás to dlouhý roky fungovalo přesně tak, jak popisuje kolega Peřina , úplně mi mluví z duše.
1 reakcí na tento příspěvek milášek
1 reakcí na tento příspěvek milášek
Já měl jednou prase 218 kg,a mělo tak málo sádla,že nebylo skoro co škvařit. Samé libové maso.
Dělat celý den zabíjačku není moc. Pokud se dělá vše,tzn. jitrnice,jelita,pressviřt,sádlo,paštika,párky,zavařování masa do konzerv,tak to ani za jeden den nestihneš.
Krom párků a masa do konzerv se všechno zmíněné dělalo, je ale fakt, že nás bylo cca 8-10 a každý už věděl co má dělat, řezník nebyl debil, takže to šlo jak po másle. Já radši makám jak šroub a pak mám klid, než abych dělal tu něco, popošel, odpočinul si, pak zase kousek - to bych se asi zbláznil.
Mě teda nebylo na blití ani ze střev, ale ty jsme stejně měli vždy i náhradní, jeden nikdy neví, jaké budou.
Nicméně na zabíjačky už nějaký pátek nechodím a vůbec mi to nechybí, jen když jdu ráno do práce avidím, jak vykládají čuníky nebo když vezou krávu a ta smutně kouká, tak mi moc veselo není, ale holt je to blbé a amso je dobré, navíc kdybych se narodil já jako kráva, tak mě taky sežerete hovada
Naposledy editováno 02.04.2013 19:14:40
1 reakcí na tento příspěvek milášek
Peřina píše: šlemovat je co? My je máme v trokách, nejdřív je tuším obrátíme potom metlou sem a tam a tisíckrát měníme vodu a furt dokola....resp dělá to tchán, já mu naposledy lil vodu aby to šlo otočit a byl to teda hnus.
Šlemovat je to,že je otočíš a dáš je na desku (válek) a pak je tupoustranou nože drhneš,až jsou tenké.(něco jako kdybys je dělal na párky)
Je to za chvíli,bez tuny vody a efekt stejnej.
1 reakcí na tento příspěvek milášek
1 reakcí na tento příspěvek milášek
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) milášek
cempa píše: já střeva kupuju a ušetřím si tím dost práce Jinak se těším na letní zabijačku až celej čuník pujde na GRIL (grilovanej milášek to já rád)
Taky je to řešení,ale jak už jsem psal. Vyšlemovat střeva je brnkačka,nic na tom není...
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) milášek
cempa píše: Tak tohle je ofiko i s papírem. Nestandard znamená že má kýlu nebo zlomenou nohu nebo něco podobnýho ale to nevadí protože ten kus poškozenýho masa vyřízneš a zahodíš. takže fajne.
Tohle je asi taky takovej nestandard...
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) milášek
Lubos92 píše: Tohle je asi taky takovej nestandard...
No spapat by se určitě dal, že má dvě hlavy ještě neznamená že maso bude špatný1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) milášek
cempa píše: No spapat by se určitě dal, že má dvě hlavy ještě neznamená že maso bude špatný
No, ale píšou, že takovýhle exempláře moc dlouho naživu nevydrží ... Aby to pak vůbec mělo cenu...