To nejlepší z WorldSBK 2022 v číslech

Článek v číslech mapuje sezonu MS superbiků 2022 a nabízí zajímavé informace, rekordy a statistiky. Letošní ročník byl v mnoha ohledech unikátní a vzhledem k tomu, jak vypadá startovní listina na rok 2023, můžeme očekávat další napínavou podívanou.

1000 – v prvním závodě v Mostě zvítězil Álvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) a tím získal 1000. pódiové umístění značky Ducati ve WorldSBK. Sezonu uzavřel s celkovým skóre 1022 pódiových umístění.

601 – Álvaro Bautista se stal prvním jezdcem Ducati, který za jednu sezonu nasbíral víc jak 600 bodů. Celkem jich bylo 601.

500 – první závod v Donington Parku byl milníkem pro Kawasaki, jenž získala 500. umístění na stupních vítězů a to zásluhou Jonathana Rea (Kawasaki Racing Team), jenž byl tehdy druhý. Jeho týmový kolega Alex Lowes, byl ve stejném závodě třetí a získal tak pro Kawasaki jejich 501. umístění na stupních vítězů.

400 – v indonéském závodě Tissot Superpole získal Andrea Locatelli (Pata Yamaha s Brixx WorldSBK) druhé místo v cíli, čímž zaznamenal jubilejní 400. umístění na stupních vítězů pro italské barvy.

300 – v prvním závodě v Assenu získal Jonathan Rea (Kawasaki) pro Velkou Británii jejich jubilejní 300. vítězství ve WorldSBK

250 – druhý závod na Phillip Islandu byl 250. různým závodem, který vedl jezdec Kawasaki, přičemž Rea nakonec skončil v cíli jako druhý

175 – vítězství Álvara Bautisty (Ducati) ve druhém závodě superbiků na Phillip Islandu bylo celkově 175. vítězství Španěla v historii šampionátu WorldSBK

127/43 – třetí pozice na stupních vítězů Ikera Lecuony (Team HRC) z druhého závodu superbiků v Assenu znamená, že se stal 127. jezdcem na stupních vítězů ve WorldSBK a 43. jezdcem Hondy

82 – poté, co v prvním závodě na Phillip Islandu vedl Kyle Smith (TPR Team Pedercini Racing), stal se britský závodník 82. různým jezdcem, který jel na špici závodního pole World Superbike

37 – druhý závod v Assenu byl 37. závodem v historii WorldSBK, v němž se na prvních pěti místech umístilo pět různých výrobců. Vyhrál Bautista (Ducati), druhý byl Locatelli (Yamaha), třetí Lecuona (Honda), čtvrtý Lowes (Kawasaki) a pátý Redding (BMW). Naposledy se na prvních pěti místech umístilo pět různých výrobců v roce 2017 ve druhém závodě v Portimau. Tehdy vyhrál Rea (Kawasaki), druhý byl VD Mark (Yamaha), třetí Melandri (Ducati), čtvrtý Laverty (Aprilia) a pátý byl Torres (BMW).

32/16 – Álvaro Bautista získal v roce 2022 celkem 16 vítězství a s nimi také titul mistra světa WorldSBK. Celkem 16 vítězství Španěl získal také v roce 2019, ale tehdy to na titul nestačilo a musel se spokojit s druhým místem. Celkem má Bautista na kontě 32 vítězství WorldSBK a všechna s Ducati.

32 – po celou sezonu 2022 to byl napínavý souboj Bautisty s Razgatlioglem. Oba jezdci sezonu uzavřeli s celkem 32 vítězstvím, jichž dosáhli během své kariéry jezdce MS superbiků. Stejného počtu vítězství dosáhl Chaz Davies, o jedno méně má na kontě Colin Edwards, naopak o jedno víc Australan Troy Corser.

27/21 – supertrojka Rea, Razgatlioglu a Bautista získala v roce 2022 společné stupně vítězů celkem 21 krát, přičemž celkový počet se vyšplhal na 27 krát

24 – v roce 2022 absolvoval Jonathan Rea (Kawasaki) celkem 24 závodů bez vítězství, což bylo nejdelší období Kawasaki bez umístění na vrcholu pódia od roku 2012 a 2013

11 – po 11 letech získala Ducati a Španělsko s Álvarem Bautistou titul WorldSBK

10 – v roce 2022 dosáhlo na stupně vítězů SBK celkem deset jezdců: Álvaro Bautista (Ducati), Jonathan Rea (Kawasaki), Toprak Razgatlioglu (Yamaha), Michael Ruben Rinaldi (Ducati), Alex Lowes (Kawasaki), Scott Redding (BMW), Axel Bassani (Ducati), Andrea Locatelli (Yamaha), Iker Lecuona (Honda) a Garrett Gerloff (Yamaha). Jediným jezdcem v první desítce průběžného pořadí šampionátu, který nezískal pódium, byl Xavi Vierge (Team HRC), jehož nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo v Misanu v závodě Tissot Superpole Race.

7 – v průběhu sezony 2022 se vítězné předjetí uskutečnilo v posledním kole v závodu superbiků celkem sedmkrát – Aragon (závod 1), Assen (Tissot Superpole Race), Estoril (závod 1, Tissot Superpole Race a závod 2), Most (Tissot Superpole Race) a San Juan (Tissot Superpole Race). Všichni tři z trojice titánů (Bautista, Razgatlioglu, Rea) se v tom či onom okamžiku zapojili do závodu a všichni tři si odnesli vítězství.

7 – poprvé po sedmi sezonách nevedl ani jednou úřadující mistr světa (Toprak Razgatlioglu) průběžné hodnocení šampionátu mistrovství světa v době, kdy titul obhajoval. Naposledy to byl Sylvain Guintoli (Honda), který titul získal s Aprilii v roce 2014.

2 – podruhé v řadě dosáhlo všech pět výrobců WorldSBK alespoň na jedno umístění na stupních vítězů. Je to také pátá sezona po sobě, kdy alespoň jeden nezávislý tým získal pódium.

2 – poprvé v historii WorldSSP získal jezdec titul v obou sezonách svých prvních dvou ročníků v příslušném šampionátu. Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha) se stal teprve třetím jezdcem, který získal dva tituly po sobě. Jeho tým Ten Kate Racing si na konto připsal v pořadí již 11 titul mistra světa.

0,002 – v sérii WorldSSP300 se odehrál nejtěsnější finiš v historii šampionátu letos v Assenu, když ve druhém závodu Hugo De Cancellis (Prodina Racing WorldSSP300) překonal Alvara Diaze (Arco Motor University Team), který ve finále šampionát vyhrál, rozdílem pouhých dvou tisícin. V roce 2021 porazil Diaze v Barceloně ve druhém závodu Bahattin Sofuoglu, který tehdy nastavil nejtěsnější finiš na hodnotu 0,003 sekundy.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist