Pre - Donington Park

Po měsíční pauze jsme těsně před druhým kolem superbikového šampionátu, které se tentokráte jede v kolébce této kubatury, v Anglii. A ačkoliv je to už závod evropský, tak si na závody stocků musíme počkat až na další podnik tohoto seriálu, tedy do nizozemského Assenu.

Donington Park je závodní okruh poblíž obce Castle Donington v severozápadním Leicestershiru v Anglii. Vlastní jej společnost Donington Ventures Leisure Ltd. Pravidelně se zde konají závody mistrovství světa silničních motocyklů a to jak Grand Prix, tak WSBK a samozřejmě i BSB. A pořádají se zde také hudební festivaly.  
Na 4,023 km dlouhém okruhu s 5 levými a 10 pravými zatáčkami se jezdí od roku 1931, kdy byl původní Doningtonský okruh otevřen a zpočátku se využíval pro závody motocyklů, v průběhu 30. let sem ovšem zavítaly i automobilové závody. V roce 1939 byl okruh uzavřen kvůli 2. světové válce, když se stal skladištěm armádních vozidel. Počátkem 70. let došlo k zakoupení zdejšího areálu Tomem Wheatcroftem, který finančně pokryl přestavbu trati, která byla znovu otevřena 27. května 1977. A nyní prošel okruh novými úpravami a byl teprve v letošním únoru nově homologován.

Podívejme se ale na okruh očima superbikového světového šampionátu: Zatímco nejrychlejší kolo v závodě zde zajel americký jezdec Ben Spies na Yamaze v roce 2009 a má hodnotu 1.30.575, tak absolutně nejrychlejší kolo má na svém kontě Ital Michel Fabrizio s Ducati z roku 2009 za čas 1.29.664 a to je i rekord Superpole.

V loňském roce se zde tedy nejelo kvůli modernizaci okruhu a tak poslednim vítězem byl v roce 2009 pozdější mistr světa Ben Spies a to dokonce dvojnásobným. Z minulých vítězů uvidíme na startovním roštu také Noriho Hagu (vyhrál zde celkem třikrát - 1998-2x a 2007), když vítěz z roku 2007 James Toseland kvůli zranění z testů v Aragonu na startu bohužel nebude!

Před dvěma roky zde tedy vyhrál už jmenovaný Ben Spies a to jednou před Maxem Biaggim a Nori Hagou a podruhé před Leonem Haslamem a Michelem Fabriziem. Náš Kuba Smrž skončil před dvěma roky - ještě za Guandalini Racing - v 1. jízdě devátý a druhou pak pro pád z 9. pozice ve 3. kole nedokončil. Letos jezdí Jihočech Smrž za nový český superbikový tým Effenbert Liberty Racing a má k dispozici ex-tovární motocykl Ducati.

Zcela specifickým závodem je ovšem tento britský okruh pro druhého pilota českého týmu Effenbert Liberty Racing, Francouze Sylvaina Guintoliho, který už delší dobu žije v Leicestershire, tedy asi 10 minut od okruhu Donington Park. "Na závody mohu klidně přijet i na kole, tak to mám blízko. Jiní jsou zde sice uvedeni jako domácí jezdci, ale to o sobě mohu říkat především já" vysvětluje sympatický Francouz, který se do samého okolí Doningtonu přiženil, a se svou anglickou ženou má dvě děti a třetí je právě na cestě. Právě Sylvain Guintoli ale nemá na tento okruh ty nejlepší vzpomínky, neboť zde při svém posledním závodě havaroval a utrpěl zranění, kvůli kterému v roce 2009 vynechal podstatnou část BSB.


„Donington byl vždy jedním z mých oblíbených okruhů a vždy jsem tam rád závodil,“ říkal už před začátkem letošní sezóny Sylvain Guintoli, když se dozvěděl, že náhradní závod WSBK se pojede právě zde!, a pokračoval: „Je to jeden z nejlepších motocyklových okruhů ve Velké Británii a já bych na něm chtěl po tom, kdy jsem v Austrálii nezískal ani jeden bod do šampionátu, dohnat svou bodovou ztrátu a třeba zde stát v neděli na stupních vítězů! I když se to tam trochu pozměnilo, tak většina okruhu zůstala stále stejná. Je tam i nejhezčí část okruhu, jakou je ten sjezd dolů z kopce, takže se na návrat na Donington opravdu těším." 

Svůj další comeback po dlouhém zranění zde ale chystá ex-pilot MotoGP Chris Vermeulen s továrním motocyklem Kawasaki. A protože za zraněného Toselanda žádný náhradník nepojede a nebyla udělena ani jedna divoká karta, tak uvidíme celkem 20 jezdců na superbikových motocyklech.

Velkou neznámou víkendu na Doningtonu ale bude jistě počasí, pokud bude typicky anglické, tak se dá očekávat zima a déšť, možná i sníh - nechme se ale překvapit.
A jak vypadá letošní šampionát superbiků po australské ouvertuře? Dvěma vítězstvími je na čele s maximálním bodovým ziskem Carlos Checa s Ducati před mistrem světa Maxem Biaggim na Aprilii (40 bodů) a nováčkem šampionátu Marcem Melandrim na Yamaze (27). Ovšem stejný počet bodů jako italský ex-pilot motoGP má i nejlepší domácí jezdec, Leon Haslam s BMW. Na místě pátém je Ital Michal Fabrizio s jedinou Suzuki ve startovním poli (18), za nímž je jako šestý velká naděje domácích fanoušků, Jonathan Rea s Honou (17). Na sedmém místě je už zmiňovaný trojnásobný vítěz z Doningtonu Nori Haga na Aprilii (16) a Top ten kompletují další Brit Tom Sykes s Kawasaki (15) a skoro domácí Eugene Laverty s Yamahou a také náš Jakub Smrž (oba po 14 bodech). A bylo by proti bontónu, zapomenout na dalšího Brita, továrního pilota Aprilie Leona Camiera (11.místo a 13 bodů).
 
Průběžné pořadí šampionátu WSBK 2011 (po 2 z 26 jízd):
01- C. Checa (SPA-Ducati) 50 bodů
02- M. Biaggi (ITA-Aprilia) 40
03- M. Melandri (ITA-Yamaha) 27
04- L. Haslam (GBR-BMW) 27
05- M. Fabrizio (ITA-Suzuki) 18
06- J. Rea (GBR-Honda) 17
07- N. Haga (JPN-Aprilia) 16
08- T. Sykes (GBR-Kawasaki) 15
09- E. Laverty (GBR-Yamaha) 14
10- J. Smrž (CZE-Ducati) 14
11- L. Camier (GBR-Aprilia) 13
12- R. Rolfo (ITA-Kawasaki) 9
13- R. Xaus (SPA-Honda) 6
14- T. Corser (AUS-BMW) 6
15- J. Waters (AUS-Suzuki) 3
16- J. Toseland (GBR-BMW) 2
17- A. Badovini (ITA-BMW) 2
18- B. Staring (AUS-Kawasaki) 1

Ke druhému mistrovskému závodu se ovšem chystají i
supersporty, kde se dá očekávat totální britská invaze na stupně vítězů ze strany Chaze Daviese (Yamaha) a třech jezdců na Hondách Gina Rey, Jamese Ellisona a Sama Lowese. V šampionátu jak známo vede - celkem překvapivě - Ital Luca Scassa na Yamaze před Australanem Brocem Parkesem s Kawasaki a už jmenovaným Samem Lowesem. Španěl David Salom, Dán Robbin Harms a Brit James Ellison pak kompletují Top6 a elitní desítku po prvním závodě tvoří ještě Francouz Florian Marino, Ital Vittorio Iannuzzo, Švéd Alexander Lundh a Ital Danilo Dell´Omo. Nesmíme ale zapomenout na českého jezdce Ondřeje Ježka, který tak mile překvapil v Austrálii ziskem 4 bodů za 12. místo.
Bez bodů je po Austrálii tým Josky Kubíčka, a něco takového Step Racing určitě už  nechce zažít. V supersportech se nám proti Phillip Islandu startovní pole poněkud rozšířilo, neboť už pojede ruský tým RivaMoto s piloty Eduardem Blokhinem a Olegem Pozdneevem a s wild card pojedou dva jezdci Robert Muresan (PTR Romania Honda) a Ir Jack Kennedy (Yamaha del Team Appleyard Macadam Racing).

Průběžné pořadí šampionátu SSP po 1. závodě 
01- L. Scassa (ITA-Yamaha) 25 bodů 
02- B. Parkes (AUS-Kawasaki) 20 
03- S. Lowes (GBR-Honda) 16 
04- D. Salom (SPA-Kawasaki) 13 
05- R. Harms (DEN-Honda) 11
06- J. Ellison (GBR-Honda) 10 
07- F. Marino (FRA-Honda) 9 
08- V. Iannuzzo (ITA-Kawasaki) 8 
09- A. Lundh (SWE-Honda) 7 
10- D. Dell'Omo (ITA-Triumph) 6 
11- R. Quarmby (ZA-Triumph) 5 
12- O. Ježek (CZE-Honda) 4 
13- B. Chesaux (SUI-Honda) 3 
14- B. Nemeth (HUN-Honda) 2 
15- I. Toth (HUN-Honda) 1  

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist