Pátý podnik MS Superbike – Imola

Mistrovství světa superbikových motocyklů má o nadcházejícím víkendu páté kolo sezony, které hostí slavný okruh Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari v Imole. V Itálii budou závodit jezdci a týmy všech tří šampionátů FIM World Superbike, FIM World Supersport a FIM World Supersport 300. Z České republiky jede v sérii WSSP300 tým ACCR Czech Talent Team - Willi Race s jezdci Oliverem Königem a Vojtěchem Schwarzem. V týmu Kawasaki GP Project závodí brněnská jezdkyně Alexandra Pelikánová.

Kapitoly článku

Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola

Závodní okruh Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola je součástí italské provincie Bologna. Okruh nese jméno po zakladateli slavné automobilky Enza Ferrariho a jeho syna Dina a v kalendáři superbikového šampionátu je od roku 2001. Jen dvakrát v Imole superbiky nezávodily a to v letech 2007 a 2008. Celý areál je zasazen do krásného prostředí a pro fanoušky je to maximálně zajímavá podívaná. Navíc v superbikovém šampionátu jsou výrobci z Itálie, domácí jezdci a týmy, takže pro Italy domácí podnik se vším všudy.

Dráha závodního okruhu má celkem 4936 metrů, cílová rovinka měří 358 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem 22 zatáčkami – 13 levými a 9 pravými.

World SBK – rekordy:
Rekord okruhu – 1'45,598 – Chaz Davies/Ducati (2017)
Nejrychlejší kolo – 1'46,393 – Chaz Davies/Ducati (2016)
World SSP – rekordy:
Rekord okruhu – 1'51,101 – Jules Cluzel (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'50,404 – Sam Lowes (2013)
World SSP300 – rekordy:
Rekord okruhu – 2'08,200 – Maria Herrera (2018)
Nejrychlejší kolo – 2'07,076 – Ana Carrasco (2018)

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Lídrem průběžného hodnocení je Álvaro Bautista (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Španěl, který po přestupu z MotoGP do superbikového šampionátu ožil jak politý živou vodou. Tady je víc než dobře vidět, že i talent jakým je Bautista, pokud nemá konkurenceschopnou techniku, nedokáže zajet tak, aby se prosadil. Nyní je jezdcem továrního týmu a Ducati díky němu získává ztracené pozice. Už před Assenem došlo na úpravu otáček pohonných jednotek nového modelu italského výrobce, tedy k jejím snížení, ale ve finále to nebylo příliš poznat podobně, jako když navýšili otáčky strojům Honda. Bautista zatím ani jednou neprohrál, takže jeho terč na zádech je nyní už tak veliký, že opravdu nelze přehlédnout a Imola je pro jeho soupeře výhodou, jelikož on sám tento okruh nezná.

Druhý v pořadí Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) přijel loni do Imoly v pozici lídra a jeho náskok byl na téměř třiceti bodech. Dnes je situace o poznání jiná, jelikož na vedení v soutěži ztrácí 53 bodů a prozatím ani jeden závod nevyhrál. Pravidelně končil závody druhý až di Assenu, kde byl ve druhém klání holandského víkendu třetí. Rea samozřejmě není spokojen s tím, jak se sezona vyvíjí a společně s týmem budou pracovat na tom, aby v Imole Bautistu porazili. Přesně to je to místo, kde by se jim to mohlo podařit.

Na třetí pozici průběžného hodnocení je Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team), jehož ztráta na druhého je na hodnotě 57 bodů, na vedení pak ztrácí 110 bodů. To už jsou hodně vysoká čísla, ale jelikož Bautista zatím neprohrál, jeho bodový stav je na stech procentech. Přesto je třetí místo Lowese vítanou změnou k lepšímu jak pro tým tří ladiček, tak pro samotného Brita.

Holanďan Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) jel posledně doma, což v mnohém připomínalo závodění v zimě. Naštěstí se podařilo odjet alespoň dva závody superbiků a v tom druhým skončil VD Mark druhý, takže pořádný úspěch. Třetí a druhé místo z Assenu je pro VD Marka velmi dobrým bonusem, protože se díky tomu dostal na čtvrtou pozici průběžného hodnocení, jen 11 bodů za týmového kolegu Lowese. Holanďan je také posledním jezdcem s bodovým kontem nad hodnotu sta bodů.

Po čtyřech kolech sezony uzavírá Top5 Leon Haslam (Kawasaki Racing Team), tovární jezdec Kawasaki. Loni závodil v BSB a právě Imola byla místem jeho startu v MS superbiků, kde nastoupil na divokou kartu s týmem Puccetti Racing. V prvním závodě obsadil devátou příčku, ve druhém nebodoval. Jak to bude letos se teprve uvidí, protože Haslama jsme na stupních vítězů viděli jen v Austrálii.

Přestávky mezi závody v Assenu a Imole využil Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK), jenž se svým týmem absolvoval dvoudenní privátní test v Magione. Testovaly se novinky, které už předtím nasadil tovární tým tří ladiček s jezdci Alexem Lowesem a Michaelem VD Markem. Imola je Melandriho domácím podnikem a moc rád by se svými fanoušky oslavil pozice na stupních vítězů. Po čtyřech kolech sezony je Melandri průběžně sedmý, sedm bodů za šestým Chazem Daviesem (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team).

WorldSBK – MS po Assenu:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 236 bodů
2. JONATHAN REA KAWASAKI 183
3. ALEX LOWES YAMAHA 126
4. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 115
5. LEON HASLAM KAWASAKI 93
6. CHAZ DAVIES DUCATI 76
7. MARCO MELANDRI YAMAHA 69
8. SANDRO CORTESE YAMAHA 64
9. TOM SYKES BMW 54
10. JORDI TORRES KAWASAKI 49
11. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 46
12. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 36
13. MARKUS REITERBERGER BMW 35
14. EUGENE LAVERTY DUCATI 32
15. LEON CAMIER HONDA 26
16. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 11
17. RYUICHI KIYONARI HONDA 10
18. ALESSANDRO DELBIANCO HONDA 3

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 8 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
MiroSz63 přispěl 4 Kč
masi přispěl 4 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist