Osmý podnik MS Superbike – Estoril

Závěr sezony letos patří portugalskému Estorilu. Na startu budou jezdci všech tří šampionátů a o tituly stále bojují jezdci WorldSBK a WorldSSP300. Do Portugalska také míří zástupci z České republiky v podobě týmů ACCR Czech Talent Team - Willi Race, Smrz Racing - Willi Race (oba WSSP300), WRP Wepol Racing (WSSP) a MIE Racing Honda (WSBK). Portugalsko je v jiném časovém pásmu, takže je s tím třeba počítat.

Kapitoly článku

Circuito Estoril, Estoril (POR)

Závody superbikového šampionátu pořádali na okruhu v Estorilu dvakrát. Poprvé to bylo v roce 1988 a podruhé v roce 1993. Jedná se o technickou dráhu s dlouhou rovinkou. Okruh má celkem 4182 metrů a 13 zatáček – 9 pravých a 4 levé.

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Před závěrečným podnikem v Estorilu je k dispozici celkem 62 bodů. Lídr průběžného hodnocení Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) vede náskokem 59 bodů, takže je šestému titulu mistra světa skutečně velmi blízko. Šanci získat titul měl už posledně v Magny-Cours, ale to mu ještě nevyšlo. Tentokrát už to dá, protože by se muselo stát nevím co, aby o světové prvenství přišel. Rea má nyní na kontě 99 vítězství ve WSBK, takže v Estorilu může slavit rovnou stovku.

Druhý v pořadí Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) by potřeboval víc zabrat v průběhu celé sezony, aby neměl na úřadujícího šampiona až takovou ztrátu. V Estorilu by se musel stát zázrak, aby titul získal ve své premiérové sezoně ve WSBK, ale co my víme, stát se může cokoliv. O to napínavější možná závěr sezony bude, protože Redding do toho půjde naplno, jak posledně v Magny-Cours.

Stejný rozdíl, jaký Redding ztrácí na vedení v soutěži, ztrácí na druhé místo třetí v pořadí Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Velšan zajel ve Francii výborně druhý závod, což ve finále odsunulo oslavy zisku titulu na Estoril. Davies si letošní sezonu rozhodně představoval jinak a v závěru sezony neplánoval ztrátu na vedení ve výši 118 bodů.

O třetí místo bude chtít v Estorilu zabojovat Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team), jemuž teď patří čtvrtá průběžná pozice. Holanďan ztrácí na třetího Velšana jen 12 bodů, takže šance se dostat před jezdce Ducati tu rozhodně je a ne malá. Pro VD Marka je to také poslední závod s třemi ladičkami, jelikož již podepsal smlouvu s BMW.

Na páté pozici je Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), který jede první sezonu s Kawasaki a hned na úvod v Austrálii byl skvělý, když získal celkem 51 bodů. Od restartu sezony v Jerezu to už tak parádní nebylo, Brit posupně klesal pořadím a z vedoucí pozice se dostal na pátou příčku. Ztráta na VD Marka je na 24 bodech, náskok na šestého Topraka Razgatliogla (Pata Yamaha WorldSBK Team) je minimální čtyřbodový. O pátou příčku bude usilovat mimo Turka také Ital Michael Rinaldi (Team GOELEVEN), jemuž na Lowese chybí 13 bodů.

V česko-japonském týmu MIE Racing Honda nastoupí do portugalského víkendu Brazilec Eric Granado, jehož známe ze série MotoE, kde letos v celkovém hodnocení obsadil sedmou pozici. Po Alexi Barrosovi, který jel naposledy WSBK v roce 2006, bude Granado prvním Brazilcem v MS superbiků.

MS Superbike po Magny-Cours:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 340 bodů
2. SCOTT REDDING DUCATI 281
3. CHAZ DAVIES DUCATI 222
4. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 203
5. ALEX LOWES KAWASAKI 179
6. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 175
7. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 166
8. LORIS BAZ YAMAHA 135
9. ALVARO BAUTISTA HONDA 99
10. LEON HASLAM HONDA 91
11. GARRETT GERLOFF YAMAHA 78
12. TOM SYKES BMW 76
13. FEDERICO CARICASULO YAMAHA 51
14. EUGENE LAVERTY BMW 47
15. XAVI FORES KAWASAKI 45
16. MARCO MELANDRI DUCATI 23
17. LEANDRO MERCADO DUCATI 18
18. SANDRO CORTESE KAWASAKI 14
19. SYLVAIN BARRIER DUCATI 12
20. MAXIMILIAN SCHEIB KAWASAKI 11
21. JONAS FOLGER YAMAHA 9
22. CHRISTOPHE PONSSON APRILIA 4
23. ROMAN RAMOS KAWASAKI 4
24. MATTEO FERRARI DUCATI 4
25. TAKUMI TAKAHASHI HONDA 4
26. LORENZO ZANETTI DUCATI 3
27. VALENTIN DEBISE KAWASAKI 2
28. XAVIER PINSACH KAWASAKI 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist