Druhý podnik MS Superbike – Estoril

Rok 2020 byl ovlivněn opatřeními proti šíření koronaviru a Estoril představoval pro superbiky závěr sezony. Bylo to Portugalsko, jenž šampionátu otevřelo své hranice a díky tomu šlo odjet poslední klání roku. Letos je Estoril již druhým podnikem v kalendáři šampionátu MOTUL FIM Superbike World Championship 2021. Víkend v Portugalsku je ve znamení superbiků a supersportů, třístovky tentokrát chybí. Do Portugalska míří zástupci také z České republiky v podobě týmů WRP Wepol Racing (WSSP) a MIE Racing Honda (WSBK). Portugalsko je v jiném časovém pásmu, takže je s tím třeba počítat.

Kapitoly článku

Circuito Estoril, Estoril (POR)

Závody superbikového šampionátu pořádali na okruhu v Estorilu třikrát. Poprvé to bylo v roce 1988, podruhé v roce 1993 a potřetí to bylo loni, protože tam uspořádali závěrečný podnik sezony 2020. Jedná se o technickou dráhu s dlouhou rovinkou. Okruh má celkem 4182 metrů a 13 zatáček – 9 pravých a 4 levé.

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Po úvodním podniku sezony 2021 je na první pozici průběžného hodnocení Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Pravděpodobně nebyl asi nikdo, kdo by nepočítal s tím, že Rea bude znovu jezdcem bojujícím o přední pozice, možná se jen nečekalo, že jeho výkony budou znovu tak výrazné. Jeho konkurence zdá se není tak silná, jak to vypadlo v testech, ale těžko předvídat, když jsme v samotném úvodu sezony. Navíc na MotorLandu měla většina hodně natestováno a i přesto jezdci nebyli schopní úřadujícího šampiona ohrozit. Jediný Američan Garret Gerrloff ve druhém závodě zabojoval a Rea šel málem k zemi, ale o tom to není. Estoril v tomto směru možná napoví víc. Rea má nyní na kontě 101 vítězství a stává se pomalu ale jistě žijící legendou superbikového šampionátu.

Se ztrátou 12 bodů je na druhé pozici průběžného hodnocení Alex Lowes (Kawasaki Racing Team). Britský závodník byl v prvním závodu druhý, ve druhém třetí a sprint na deset kol dokončil jako druhý v pořadí. Pro Lowese velmi povedený vstup do sezony, jelikož pokaždé bodoval mezi nejlepšími třemi a zatím má minimální ztrátu na týmového kolegu. Stabilní výsledky, to bude pro Lowese cesta k úspěchu.

Od Scotta Reddinga (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) se čekalo, že to bude on, kdo neumožní nasadit Reovi jeho styl hry, což se mu ale v prvním podniku sezony až tolik nepovedlo. Jezdec tovární Ducati zajel v prvním závodě na čtvrté místo, nedělní sprint dokončil až jako osmý, a chuť si spravil až ve druhém klání, který s přehledem vyhrál. Samozřejmě Rea tam byl v kontaktu s jným jezdcem, takže tato kolize umožnila Reddingovi odjet závod relativně v klidu. V této chvíli ztrácí 5 bodů na druhého Lowese a 17 bodů mu schází na vedení v šampionátu.

S 30 body je na čtvrté pozici průběžného hodnocení Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK). Turek hned v prvním závodu sezony obsadil třetí místo v cíli, žel v neděli už na pódium nedosáhl. V každém klání ale bodoval a před závody v Estorilu je 10 bodů za Reddingem a 27 bodů ho dělí od první pozice. První pětici nejlepších uzavírá Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team), jemuž se povedlo nasbírat celkem 23 bodů. Škoda pro Brita je ta, že nebodoval ve sprintovém klání, které nedokončil, ale bude se společně s BMW snažit být součástí hry o přední pozice a stejně tak bojovat o přední pozice v celkovém hodnocení šampionátu.

Nejlepším nováčkem je po závodech ve španělské Aragonii devátý v pořadí Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK). Úřadující šampion série World Supersport bodoval v obou hlavních závodech, kde nasbíral celkem 13 bodů, nedělní sprint dokončil dvanáctý, takže bez bodu. Celkem 4 body teď ztrácí na osmého Chaze Daviese (GoEleven Team), 8 bodů dělí Itala od sedmého Michaela van der Marka (BMW Motorrad WorldSBK Team).

Česko-japonský tým MIE Racing Honda nastoupil do úvodního podniku sezony s jediným jezdcem, jímž je Argentinec Leandro Mercado. V Aragonii to na body zatím nebylo, protože Mercado první závod nedokončil a osmnáctý byl ve sprintu i druhém závodu víkendu. Tým teď bude intenzivně pracovat na vývoji jejich Hondy a zlepšeních, protože jejich cílem je jezdit bodované výsledky.

MS Superbike - stav po Aragonii:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 57
2. ALEX LOWES KAWASAKI 45
3. SCOTT REDDING DUCATI 40
4. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 30
5. TOM SYKES BMW 23
6. GARRETT GERLOFF YAMAHA 23
7. MICHAEL VAN DER MARK BMW 21
8. CHAZ DAVIES DUCATI 17
9. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 13
10. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 9
11. JONAS FOLGER BMW 8
12. LEON HASLAM HONDA 8
13. ALVARO BAUTISTA HONDA 8
14. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 7
15. KOHTA NOZANE YAMAHA 7
16. AXEL BASSANI DUCATI 6
17. ISAAC VINALES KAWASAKI 6
18. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist