Locatelli je prvním Italem slavícím světový titul v supersportech

Italský závodník Andrea Locatelli nastoupil do své premiérové sezony jezdce seriálu FIM Supersport World Championship s týmem BARDAHL Evan Bros. WorldSSP s nímž loni vyhrál titul mistra světa Švýcar Randy Krummenacher. Tým dokázal titul obhájit, Locatelli slaví jako vůbec první Ital v historii světové série titul a je od vítězství Maxe Biaggiho v roce 2012 prvním Italem v paddocku WorldSBK, který získal titul.

Už v roce 2019 mohl slavit titul mistra světa italský závodník Federico Caricasulo, který o světový triumf bojoval s týmovým kolegou Randy Krummenacherem a tento vypjatý boj nakonec jen těsně prohrál. Prvním Italem, který získal titul mistra světa supersportů je až v roce 2020 Andrea Locatelli, bývalý jezdec seriálu Grand Prix.

Italský závodník Andrea Locatelli vyhrával s týmem BARDAHL Evan Bros. WorldSSP závody od úvodního podniku v Austrálii. Celkem to bylo devět prvenství v řadě a klidně mohlo být i desáté v Barceloně nebýt silné průtrže mračen v době, kdy jel Locatelli v čele pole sobotního závodu s náskokem přes dvě sekundy. Závod hned nezastavili, někdo na dráze plné vody zůstal, někdo zajel do boxů na výměnu pneumatik a nakonec přeci jenom červené vlajky vyvěsili. Locatelli byl klasifikován jako čtvrtý a notně rozladěn a zklamán. Jeho vítězná série byla fantastická. V neděli už druhé klání bez problému vyhrál, desátý triumf sezony získal a vyhrál také titul mistra světa.

Zisk titulu Andrea Locatelli komentoval slovy: „Fantastický den! Dnešní výsledek je dlouho očekávaný výsledek tvrdé práce, kterou jsme každý den odváděli. Chemie s týmem je skvělá od prvního okamžiku a všichni jsme chtěli dosáhnout tohoto cíle, což se nám nakonec také podařilo.“

„Chtěl jsem odčinit včerejší závod, takže jsem jel naplno hned od začátku a pak už si nastavil své vlastní tempo. Nyní je čas slavit, ale ještě nejsem plně spokojený. Do konce sezony zbývají dva okruhy a rád bych jel tak, abych si to užil, závody se bavil a s tímto fantastickým týmem je také vyhrál. Získat titul mistra světa je něco, co se dá jen stěží slovy vyjádřit. Každopádně jsem šíleně moc šťastný!“

Mistři světa FIM Supersport od roku 1999:

ROK JEZDEC ZEMĚ MOTOCYKL
2020 Andrea Locatelli ITA Yamaha
2019 Randy Krummenacher SWI Yamaha
2018 Sandro Cortese GER Yamaha
2017 Lucas Mahias FRA Yamaha
2016 Kenan Sofuoglu TUR Kawasaki
2015 Kenan Sofuoglu TUR Kawasaki
2014 Michael van der Mark NED Honda
2013 Sam Lowes GBR Yamaha
2012 Kenan Sofuoglu TUR Kawasaki
2011 Chaz Davies GBR Yamaha
2010 Kenan Sofuoglu TUR Honda
2009 Cal Crutchlow GBR Yamaha
2008 Andrew Pitt AUS Honda
2007 Kenan Sofuoglu TUR Honda
2006 Sébastien Charpentier FRA Honda
2005 Sébastien Charpentier FRA Honda
2004 Karl Muggeridge AUS Honda
2003 Chris Vermeulen AUS Honda
2002 Fabien Foret FRA Honda
2001 Andrew Pitt AUS Kawasaki
2000 Jörg Teuchert GER Yamaha
1999 Stéphane Chambon FRA Suzuki

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist