Doufám, že se naše cesty opět zkříží, říká Kocourek po zkušenosti s Accolade Smrz Racing

Tým Accolade Smrz Racing uzavřel sezonu 2021 závody WorldSSP300 v portugalském Portimau. Nejlepším výsledkem byla desátá pozice José Luis Perez Gonzaleze, spokojeni byli také s výkony nováčka Jonáše Kocourka.

Předposlední závod letošní sezóny kategorie World Supersport 300 se uskutečnil dnes odpoledne na okruhu v portugalském Portimãu, který je přezdíván „horská dráha“ pro své ikonické rozvržení. Po složité kvalifikaci, kterou ovlivnil silný vítr a přerušení červenou vlajkou, se oba jezdci týmu Accolade Smrž Racing těšili, že v závodě budou moci ukázat svůj skutečný potenciál. José Luis Perez Gonzalez se vrhl na stíhací jízdu z 26. pozice okamžitě po startu, a probojoval se až na bodované pozice během několika kol. Poté bohužel chyboval a jeho snaha o světové body skončila pádem. Jonáš Kocourek předvedl solidní výkon při svém teprve druhém závodním víkendu v mistrovství světa a na okruhu, který nezná. Cílem projel na 30. pozici a v závodě zajel své nejrychlejší kolo celého víkendu.

Matthieu Merland (crew chief):„Po pátečních volných trénincích to vypadalo velmi nadějně. José Luis skončil na dobré 10. pozici a Jonáš, který se učí novou náročnou trať, odjel celkem 33 kol a skončil se solidním časem 1:59.1. Postupně se zlepšoval. Superpole bylo poněkud zvláštní. Foukal silný vítr a byla červená vlajka. Spoustu jezdců čekala, než opět vyjeli na trať, a s pouze 30minutovou kvalifikací to pro José Luise znamenalo pouze 26. pozici. Jonáš se opět zlepšil a skončil 37. s časem 1:58.8. Silný vítr byl i na samotný závod. José tlačil na pilu, aby se dostal do přední skupiny z 26. pozice na startu, ale pro chybu nedokončil. Zato Jonáš měl dobrý závod. Měl dobrou rychlost a jeho časy byly velmi konzistentní. Zlepšil si svůj nejlepší čas na 1:58.4. Zítřejší druhý závod bude ještě napínavější, a možná i dost odlišný, jelikož by mělo pršet.”

#56 Jonáš Kocourek (jezdec) – „Víkend je zatím pro mě hodně úspěšný. Hned v prvním tréninku jsem se cítil dobře. Tahle trať je opravdu úžasná, úplně jiná, než na co jsem zvyklý, a moc se mi to líbí. Tréninky se nám docela povedly a ani kvalifikace nebyla špatná, startoval jsem z 36. místa. S výsledkem závodu jsem moc spokojený. Dokázal jsem se držet se skupinkou co startovala přede mnou, než jsem asi 6 kol před cílem chyboval, a ztratil 2 vteřiny. Pak už bylo těžké skupinku dojet, nicméně i tak jsem moc spokojený, protože se mi podařilo v závodě opět zrychlit. Víkend zatím hodnotím pozitivně.”

#73 José Luis Perez Gonzalez (jezdec) – „Není to pro mě jednoduchý víkend. Doposud jsem se úplně nevzpamatoval z toho, co se stalo minulý týden. Dean se stal za hrozně krátkou dobu jedním z mých velkých přátel. Doufám, že budu zítra co možná nejlépe připraven, abych ukončil sezónu, jak nejlépe to bude možné.”

Poslední závod letošní sezóny kategorie World Supersport 300 dopadl výborně pro španělského jezdce José Luise Pereze Gonzaleze, který na portugalském okruhu v Portimãu vybojoval 10. pozici a pěknou porci světových bodů z 26. pozice na startu. José Luis, který s týmem Accolade Smrž Racing podepsal smlouvu i na rok 2022, svým výkonem opět ukázal, že s ním můžeme počítat na předních příčkách v příštím roce, kdy hodlá navázat na úspěchy a zkušenosti získané spolu s českobudějovickým týmem Jakuba Smrže v letošní sezóně. Jonáš Kocourek také hodnotí svůj teprve druhý závodní víkend v mistrovství světa pozitivně. Ve druhém závodě skončil na 34. pozici.

Jakub Smrž (manažer týmu) – „V první řadě bych chtěl pochválit Jonáše. Nebylo to pro něj jednoduché, vstoupit do rozjeté sezóny, dvě tratě, které nezná a nová motorka. Myslím, že podal skvělý výkon. Výsledkově by si někdo mohl říct, že to nebylo úplně ono, ale tohle je mistrovství světa a ten jeho skok z Talent Cupu byl opravdu veliký. Z našeho pohledu bych také zmínil, že všechen čas ztrácel ve dvou zatáčkách a zbytek trati byl schopen jet jako José Luis. Myslím, že to pro něj byla dobrá škola. Dnes bych také rád pochválil Josého, který nakonec po těžkém víkendu v Jerezu, a i začátku víkendu tady v Portimãu, vybojoval 10. místo. Neměl to jednoduché z 26. startovní pozice. Byla to taková hezká tečka na závěr sezóny, od které jsme asi očekávali víc. Nicméně myslím, že máme na čem stavět, a teď začínáme plánovat tu další. Rád bych poděkoval našim partnerům, členům týmu a všem, kteří nás podporují. Kluci v týmu pracovali opravdu
výborně. Bez nich by to nešlo.”

#56 Jonáš Kocourek (jezdec) – „Víkend považuji za úspěšný. Podařilo se nám zlepšit časy a zase se posunout, za což jsem hrozně rád. Tým pracoval skvěle a nemůžu si na nic stěžovat. Motorka fungovala výborně. Dnešní warm-up byl na vodě, což bylo pro mě poprvé na této pro mě také nové trati a nebyl jsem na tom špatně. Závod nedopadl úplně podle představ. Pokazil jsem první dvě kola a skupinka přede mnou poodjela, takže jsem nemohl využít slip streamu. Foukal hrozně velký protivítr a já si připadal jako bych stál na té rovince, která je hodně dlouhá tady v Portimãu. Nicméně i tak víkend hodnotím pozitivně a moc bych chtěl poděkovat celému týmu, Kubovi a všem mechanikům za skvělou práci. Doufám, že se naše cesty opět zkříží.”

#73 José Luis Perez Gonzalez (jezdec) – „Jsem rád, že jsem dneska vybojoval dobré umístění na závěr sezóny. Tým si to opravdu zasloužil. Těším mě, že příští rok máme k dispozici informace z letošní sezóny a jsem si jist, že se nám podaří se hodně posunout dopředu. Chtěl bych poděkovat celému týmu za jejich práci a podporu v průběhu celé sezóny.”

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist