IDM - Sachsenring

Na okruhu Sachsenring začalo německé mistrovství, kterého se zúčastnilo i několik českých jezdců.

125 ccm:
V jednoznačnou záležitost proměnili jezdci týmu Elit Grand Prix Racing nedělní zahajovací závod německého šampionátu IDM, který se konal na okruhu Sachsenring. Thomas Lüthi a Dario Giuseppetti společně se svým týmem přijeli především testovat své motocykly na červencovou Grand Prix, o tom, že v žádném případě nehodlají zasahovat do hodnocení německého mistráku svědčí i fakt, že se zúčastnili stejně jako Georg Fröhlich bez nároku na zisk bodů.
V závodě zvítězil švýcarský jezdec Thomas Lüthi o 1,468 sekundy před svým kolegou Dariem Giuseppettim. Na třetím místě dokončil závod Georg Fröhlich, který se ztrátou 24,077 sekundy na vítěze porazil o 3,323 sekundy domácího Patricka Ungera, jenž se tohoto závodu zúčastnil na loňské Apriliii Steve Jenknera (Jenkner se celý víkend podílel na bezchybné přípravě Ungarova motocyklu). Pro páté místo si dojel Sascha Hommel z týmu Elit Grand Prix Junior Racing.
Šestým místem se zaskvěl Rakušan Michael Ranseder na motocyklu KTM z týmu KTM Red Bull Juniorteam, který o pouhých 0,614 sekundy porazil nakonec sedmého Itala Sandro Corteseho.
Strhující souboj o deváté místo nám po celý závod předváděla sedmička jezdců, v nichž byli i dva čeští reprezentanti Igor Kaláb a Václav Bittman. Ze zisku osmého místa se nakonec radoval druhý jezdec juniorského týmu KTM Red Bull, kterým je Stefan Bradl z Německa. Devátá pozice zbyla na našeho Igora Kalába, jenž o 0,114 sekundy porazil desátého Manuela Mickana. Vašek Bittman dokončil závod na třináctém místě.
Dalším z Čechů, kteří se o víkendu představili na Sachsenringu, byl mladý Karel Abrahám. "Abaja" svedl úžasný souboj s jezdcem juniorského týmu Elit Grand Prix Philippem Eitzingerem z Rakouska. V technických pasážích šel vždy Karel Abraham na osmnácté místo, zajišťující zisk jednoho bodu (první tři nebodovali), na cílové rovince zásluhou velice rychlého motocyklu se dostal vpřed rakouský mladíček, který překonával našeho jezdce také na velice rychlém úseku při klesání za boxy. Souboj vyvrcholil v jedenáctém kole, kdy Karel Abrahám havaroval.
Jaroslav Hanusch nasadil do závodu své nové jezdce, kteří pro letošní sezónu nahradili loňského Igora Kalába a Němce Jashu Bücha. Na strojích, se kterými se před rokem pokoušeli o body právě Kaláb s Büchem, nastoupili Patrik Vostárek a Patrik Ertl. V závodě byl úspěšnější nováček třídy 125 ccm Patrik Vostárek, jenž dojel osamocen na 26. místě, zatímco Patrik Ertl si své 29. místo musel vybojovat v početné skupině.
Sidecare:
Jako bomba vpadl do letošního IDM třídy Seitenwagen náš Tomáš Foukal se spolujezdcem Jiřím Pertlíčkem. Naše jediná dvojice na "motocyklu s postraním vozíkem" zářila již v prvním měřeném tréninku, kdy si vybojovala čtvrté místo. O tom, že se Foukal s Pertlíčkem postaví v neděli do první startovní řady (v IDM stojí sajdy v rozestavení 3-2-3-2), rozhodla druhá kvalifikace, kde se stroj se startovním číslem 15 umístnil za čas 1:34,818 na třetím místě. Bohužel v nedělním závodu bylo vše jinak a snaha o první pódium skončila během pátého kola, kdy již Foukal neprojel cílem.
V závodě této třídy zcela jasně zvítězil Jörg Steinhausen se svým britským spolujezdcem Trevorem Hopkinsonem, kteří nadělili druhým Roscherovi s Hännim víc jak 50 sekund. V poli jezdců, z nichž mnozí byli bývalými účastníky zrušeného Mistrovství světa, se jako třetí umístnila švýcarské posádka Schlosser-Ruckli.
Supersport:
Po obrovském souboji zvítězil Thomas Wendel před Arne Todem. Na třetím místě dokončil závod nakonec osamocený Martin Bauer. Favorit závodu, Herbert Kaufmann, dokončil až na čtvrtém místě, těsně sledován dvojicí týmu OBI Bike Promotion - pátým Rico Penzkoferem a šestým Maxem Müllerem.
Superbike - sobota:
V parádní souboj proměnili první ze závodů IDM Superbike jezdci týmu Alpha Technik Van Zon, kteří si to těžce rozdávali s Markusem Wegscheiderem a Andreasem Meklauem. Z vítězství se v závodě, který byl předčasně ukončen pro náhlý déšť, radoval Jürgen Oelschlaeger, jenž na druhé místo o 0,650 sekundy odsunul svého staršího kolegu Michaela Schultena. Za Schultim dojel na třetím místě jezdec Suzuki Markus Wegscheider, který ztratil dalších 0,214 sekundy. Čtvrté místo zbylo na smutného Andy Maklaua. Zcela osamocený dokončil závod na pátém místě Christian Zaiser, před šestým Stefanem Nebelem, tedy loňským šampiónem této třídy. Sedmou pozici získal Günter Knobloch a osmou Philipp Hafeneger. Na devátém místě dojel známí jezdec Jörg Teuchert, který vodí tovární motocykl MV Agusta 750 (litrový stroj zatím nebyl homologován pro závody této třídy, protože nesplňuje minimální počet vyrobených kusů). Desítku nejlepších doplnil francouzský jezdec Bértrand Sébileau.
Superbike - neděle:
Markus Wegscheider společně se Stefanem Scheschowitschem ujeli celému startovnímu poli. Jejich souboj o první místo však vrcholil pádem v pravotočivé zatáčce na konci cílové rovinky. Za této situace se nakonec smál Michael Schulten, který byl schopen v závěru, opět předčasně ukončeného závodu, ujet svým pronásledovatelům. Za vítězným Schultenem se ze druhého místa radoval jeho týmový kolega Jürgen Oelschlaeger, který tak ještě více rozšířil úsměv na tváři manažera tohoto týmu Ralfa Waldmanna, jenž o berlích neustále obcházel celý víkend své ovečky. Jako třetí dokončil druhý závod rakouský jezdec Christian Zaiser. Tento vítěz nedávného závodu AA Cupu na okruhu Hungaroring, stahoval vedoucí skupinku, kterou se mu podařilo jen několik kol před ukončením závodu dojet. Stačil ještě odsunou na čtvrté místo Güntera Knoblocha, ale od druhé pozice ho již zastavil zřejmě pouze náhlý déšť, kvůli kterému pořadatelé ukončili závod, jenž byl však již předem vyhlášen jako WET Race, tedy jako mokrý závod.
Na pátém místě dojel o deset sekund za čtvrtým Knoblochem Francou Sebileau, šestý byl opět Stefan Nebel. Sedmý dokončil Philipp Hafeneger a osmý Andreas Hahn. Desítku nejlepších doplnili devátý Robert Ulm a desátý Michael Witzeneder.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist