ACCR CZECH TALENT TEAM na vítězné vlně!

Autoklub ČR systematicky pracuje s mládeží a výrazným talentům motoristického sportu pomáhá rozvíjet jejich schopnosti a závodnickou kariéru. Také proto vznikl v roce 2016 projekt ACCR Czech Talent Team – sportovní tým, jehož členové z různých disciplín jsou pečlivě vybíráni.

Foto: Vítězslav Marek si už dnes zvyká na zájem médií

V oblasti motocyklového sportu byl prvním členem ACCR Czech Talent Teamu Filip Salač, který je dnes pravidelným účastníkem seriálu Mistrovství světa silničních motocyklů v kategorii Moto3. Začátkem letošního roku vstoupil to ACCR Czech Talent Teamu Petr Polák, později se k němu přidal Kryštof Kouble a Jaroslav Vaníček. Zatím poslední letošní akvizicí se stalo trio Vítězslav Marek, David Fabián a Jan Ulman. V letošním roce se tak tým talentů rozšířil o několik mladých závodníků, kteří i přes svůj nízký věk ve svých disciplínách vynikají. „V letošním roce nám ACCR Czech Talent Team dělal opravdu radost. Kvalitní výsledky stávajících jezdců a nové akvizice v širokém spektru disciplín předznamenávají českému motocyklovému sportu zajímavou budoucnost,“ hodnotí sezónu 2020 prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček. A jak se dařilo jednotlivým členům ACCR Czech Talent Teamu?

FILIP SALAČ – MOTOGP – Moto3

Našeho pravidelného zástupce v seriálu MotoGP asi nemusíme čtenářům představovat. Filip má mnoho fanoušků, kteří sledují jeho kariéru od samého vzniku. V roce 2018 přestoupil z Red Bull Rookies Cupu do třídy Moto3, kde závodí společně s Jakubem Kornfeilem v týmu Redox Prüstel GP na motocyklu KTM. Filip Salač při své první sezóně v Moto3 vybojoval několik kvalitních výsledků, což ocenil špičkový tým VNE Snipers, který s Filipem podepsal kontrakt na rok 2020. V italském San Marinu si připsal zatím nejlepší letošní výsledek v podobě devátého místa. Začátkem října vybojoval v Thajsku po startu z poslední řady jedenáctou pozici.

PETR POLÁK – MXGP – MX2

Motokrosař Petr Polák začal s motorkou už v pěti letech a mnohokrát prokázal velkou dravost a vůli. První závod odjel už v roce 2006 v Kraslicích. Později získal několik titulů Mistra ČR, ale dával o sobě vědět i v mistrovství Německa a v Mistrovství světa juniorů. V roce 2016 si premiérově vyzkoušel start v MXGP na domácím podniku v Lokti nad Ohří, kde na divokou kartu sbíral cenné zkušenosti. V roce 2019 vstupuje nejen do ACCR Czech Talent Teamu, ale jako jezdec týmu JD GUNNEX KTM Racing startuje na všech evropských podnicích MS v motokrosu. Ve své premiérové sezóně dokázal posbírat své první světové body. Koncem sezóny byla spolupráce s JD GUNNEX KTM Racing ukončena a v současné době se i s podporou Autoklubu jedná o jeho angažmá ve špičkovém zahraničním týmu.

KRYŠTOF KOUBLE – ENDURO GP

Kryštof Kouble začínal už v sedmi letech na motokrosové motorce. Po zranění v roce 2016 však s motokrosem skončil a od té doby se věnuje klasickým soutěžím. V roce 2017 startoval poprvé v domácím šampionátu v Enduru a Endurosprintu. Díky skvělým výsledkům byl zařazen do české endurové reprezentace a v roce 2018 startoval poprvé v Mistrovství světa Enduro GP. Kryštof se díky svým výsledkům a nadání stal členem Dukly Praha a navázal na tradici endurových jezdců, kteří byli v tomto oddíle odchováni. Do ACCR Czech Talent Teamu byl zařazen v březnu letošního roku. A svého nového angažmá se zhostil skvěle, a to ve světovém i evropském šampionátu. V Mistrovství Evropy měl našlápnuto k titulu, ale při tréninku se nešťastně zranil a do posledního podniku nemohl nastoupit. Nakonec i přes tento výpadek končí v evropském šampionátu jako třetí.

JAROSLAV VANÍČEK – PLOCHÁ DRÁHA

Jedním z nejmladších členů ACCR Czech Talent Teamu je plochodrážní jezdec a rytíř motocyklového sportu Jaroslav Vaníček. Tomu se v loňské sezóně velmi dařilo a vyhrál takřka vše, co bylo možné. Mladý člen AK Markéta navzdory své krátké závodnické kariéře už mnohokrát ukázal svou odhodlanost a velké nadání. Plochodrážní sport ho okouzlil a už rok po svém debutu se dočkal prvního pódiového umístění. Začal na krátké dráze, ale brzy vyzkoušel i dlouhý ovál. Trenér Zdeněk Schneiderwind může být na svého chráněnce právem hrdý. Kromě domácího juniorského titulu Mistra na krátké i dlouhé dráze dokázal Jaroslav Vaníček pokořit všechny své evropské i světové soupeře. Zisk evropského titulu v roce 2018 korunoval začátkem září ve francouzském Morizes, kde porazil reprezentanty Německa, Francie, Anglie, Slovinska a dalších zemí, vybojoval zlatou medaili FIM a stal se tak Mistrem světa v kategorii do 125 ccm. V letošní sezóně se mu podařilo obhájit titul Mistra Evropy ve 125ccm na klasické dráze, rovněž domácí titul na krátké dráze (125ccm), dále vybojoval první místo v Mini cupu na krátké dráze a jeden závod na klasické dráze ho ještě čeká. Jára letos přeskakuje ze „stopětadvacítky“ na „dvěstěpadesátku“, v roce 2020 pojede už pouze na motocyklu o objemu 250ccm.

VÍTĚZSLAV MAREK – MOTOKROS

Je mu teprve jedenáct let, ale už se může pochlubit výraznými úspěchy v mistrovství republiky a Evropy v motokrosu. Na motorku usedl poprvé ve třech letech a už o rok později odjel svůj první závod. V roce 2017 startoval v mistrovství Evropy a jen kvůli zranění a dvěma vynechaným závodům nemohl startovat ve finálovém závodě v Lokti.
Letos Víťa zkouší i silnější „pětaosmdesátku,“ a je neskutečné, že dokáže přesednout z motorky na motorku a zajet dva závody za sebou. V MMČR juniorů se před posledním podnikem v Kaplici drží na čele průběžného pořadí v obou kubaturách. Ale hlavně, při nedávném MX Junior v Itálii se mu podařilo vybojovat titul mistra světa ve třídě 65 ccm, který doplnil ziskem titulu mistr Evropy ve třídě EMX65. V Nizozemském Assenu při letošním vyhlášení MXGP AWARDS 2019 se Víťa postavil vedle takových borců, jako jsou letošní mistři světa v těch nejprestižnějších kategoriích - Tim Gajser nebo Jorge Prado. O Víťovi ještě hodně uslyšíme.

JAN ULMAN – SUPERMOTO

Rovněž jedenáctiletý Honza Ulman je na motorce také jako doma. Jeho disciplínou je Supermoto, ve které při své loňské premiéře v mistrovství Evropy vybojoval titul ve třídě 85ccm. To se mu podařilo při finálovém klání v bulharském Plevenu. A v Belgii dokázal vyhrát nesmírně populární městský závod v Mettet. Honza tak navazuje na skvělé výsledky Pavla Kejmara, který nadějného závodníka již několik let vede. V letošní sezóně se mladý jezdec soustředil především na obhajobu loňského titulu a opřel se do toho s nesmírným zápalem. Se svým speciálem TM vyhrál vše co, se dalo a sesbíral rovných 200 bodů. Víc se jich v evropském šampionátu ani nerozdávalo. Honzovi sezóna vyšla úžasně, protože k obhajobě evropského titulu přidal ještě svůj první titul Mistra ČR Supermoto v objemové třídě 85ccm. A pověstnou třešničkou na dortu je skutečnost, že se mu to podařilo na jeho domácím závodě, v České republice a před domácím publikem.

DAVID FABIÁN – TRIAL

Davidovi Fabiánovi je třináct let a na trialovém motocyklu to umí skvěle. Vždyť také pravidelně trénuje ve Španělsku, které je doménou trialu a líhní mnoha motocyklových šampionů.
David začínal pod vedením svého otce už jako tříletý, o dva roky později odstartoval do svých prvních závodů. Od deseti let jede „stopětadvacítky“ a v domácím šampionátu je historicky nejmladším jezdcem startujícím v kategorii A.
Ve svých třinácti letech drží čtyři tituly mistra České republiky a v loňském roce získal stříbro v mistrovství Evropy v juniorské kategorii od 12 do 16 let. David toho zvládá opravdu hodně. V letošní sezóně startuje v mistrovství Evropy, dále v neskutečně obsazeném mistrovství Španělska, kde si před závěrečným podnikem drží druhé místo v průběžném pořadí. V domácím šampionátu skončil pátý v nejvyšší „dospělácké“ kategorii.

Prozatím nejpočetnější přírůstek do ACCR Czech Talent Teamu byl logickým krokem vzhledem k věku a skvělým výsledkům výše zmíněných závodníků, kteří byli v hledáčku Autoklubu ČR již delší čas.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Související firma
  • Autoklub České republiky

    Autoklub České republiky (AČR) je samostatným suverénním a dobrovolným spolkem zájemců o motorismus a činnost v AČR, zapsaném ve spolkovém rejstříku Městského soudu v Praze, spisová značka L1219. Autoklub České republiky je právním nástupcem Československého autoklubu, který byl právním nástupc...




TOPlist