Třináctá GP sezony – Velká cena Indie

Mimoevropské turné závodů MS silničních motocyklů zahajuje závod v Indii – IndianOil Grand Prix of India. Světový šampionát přivítají v Greater Noida, kde je indický závodní okruh Buddh International Circuit. Indie je v kalendáři MotoGP™ letos nově zařazená, takže pro jezdce a týmy velká neznámá. Také z toho důvodu budou mít jezdci všech tří tříd prodloužené tréninky.

Kapitoly článku

Buddh International Circuit

Buddh International Circuit je indický závodní okruh, který se nachází v Greater Noida v Indii. Okruh dostal jméno podle Gautama Buddha. Oficiální otevření proběhlo 18. října 2011 a ve stejném roce se tam jel první závod formule 1. Závody F1 zavítaly na okruh ještě další dva roky, poté byla spolupráce přerušena. Délka okruhu je 4960 metrů, má celkem 13 zatáček (5 levých a 8 pravých), nejdelší rovinka měří 1006 metrů a navržen byl německým architektem Hermannem Tilkem.

MotoGP™ – preview

Vedoucím jezdcem průběžného hodnocení šampionátu je Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), který má na kontě 283 bodů a jeho náskok má hodnotu 36 bodů. Italský závodník loni šampionát vyhrál, letos titul obhajuje. V posledních dvou Grand Prix na své soupeře ztratil, protože bodoval výrazně méně než oni. Bagnaia teď musí zmobilizovat všechny síly, aby podobné výpadky již nezopakoval, protože každá ztráta oslabí jeho sebedůvěru, a naopak posílí jeho soupeře. Jeho náskok mu umožňuje až tolik neriskovat, což je rozhodně výhoda.

Na druhé pozici je Jorge Martin (Prima Pramac Racing), jemuž se naposledy v Misanu povedl nejlepší výsledek dosavadní části sezony, když získal pole position, které proměnil ve vítězství ve sprintu i hlavním závodě. Španěl je viditelně při chuti a jeho jediným cílem je zdramatizovat souboj o titul mistra světa. Martin má na to, aby to dokázal.

Třetí je Ital Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), jehož ambice směřovaly vysoko, ale teď už to na celkové vítězství v šampionátu tolik nevypadá. Ital měl smůlu na pády, které on sám nezavinil, ale měl také štěstí, že si nezpůsobil vážnější zranění. Bezzecchi zůstává v Rossiho týmu, takže s čistou hlavou může pracovat na tom, aby ztrátu ne druhého Martina, která je na 29 bodech, eliminoval na minimum.

Jihoafričan Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) neměl v posledních dvou závodech moc štěstí, když dohromady získal jen 13 bodů. Rozhodně má na víc a potenciál chce ukázat již v Indii, kde by mohl využít neznámého prostředí a své schopnosti rychlé adaptace. Jeho ztráta na třetího je na 45 bodech, a to je dost.

První pětici průběžného hodnocení třídy MotoGP™ uzavírá tovární jezdec Aprilie Aleix Espargaró (Aprilia Racing), vítěz obou klání z Barcelony. Španěl je 13 bodů za Binderem, což je hratelné a on udělá maximum, aby tuto ztrátu vymazal. Uvidíme, jak si poradí s novým okruhem, protože to teď bude rozhodovat víc než aktuální výkon motorek.

Dalších 13 bodů za Espargarem je šestý Johann Zarco (Prima Pramac Racing), který teď o víkendu odstartoval 24H závod MS vytrvalostních závodů silničních motocyklů v Le Castellet a večer si dokonce zahrál na kytaru se skupinou Engine v rámci tradičního nočního koncertu při závodě, který se koná na okruhu Paul Ricard.

Sedmým jezdcem v pořadí je Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team), který už má také prodloužení s týmem svého bratra, takže může pokračovat dál s ještě větším zápalem získat pozici, na kterou mu teď chybí 12 bodů. Sedm bodů za Marinim je osmý Maverick Viňales (Aprilia Racing), devátý je Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP) a první desítku uzavírá Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing). Australanovi to jde chvíli po startu závodu, pak už se mu většinou nedaří, ztrácí pozice a tím pádem i důležité body.

Na jedenácté a dvanácté pozici průběžného hodnocení je dvojice továrních jezdců Yamahy Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team) a Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP Team). Francouz vsadil na tři ladičky a věří jim, že pro příští sezonu něco vymyslí a on bude znovu jezdcem bojujícím o vítězství v závodech. Morbidelli důvěru Yamahy na prodloužen nezískal, takže nyní podepsal s týmem Paramac Racing, který mu tu důvěru dal a uvidíme, jak si povede v sedle Desmosedici GP24.

Španěl Marc Márquez (Repsol Honda Team) je s 31 body devatenáctý v pořadí průběžného hodnocení MotoGP™, což pro osminásobného mistra světa není nic moc pozice. Po Misanu Márquez uvedl, že o své budoucnosti rozhodne v Indii nebo Japonsku. Stále nejlepší jezdec Hondy, patnáctý Alex Rins (LCR Honda Castrol), nebude ani v Indii a Japonsku závodit, protože stále ještě není fit po zranění z italského Mugella. Španěla zastoupí testovací jezdec HRC Stefan Bradl.

MotoGP™ – stav MS po GP San Marina:

1. Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team 283 bodů
2.  Jorge Martin Prima Pramac Racing 247
3.  Marco Bezzecchi Mooney VR46 Racing Team 218
4.  Brad Binder Red Bull KTM Factory Racing 173
5.  Aleix Espargaro Aprilia Racing 160
6.  Johann Zarco Prima Pramac Racing 147
7.  Luca Marini Mooney VR46 Racing Team 135
8.  Maverick Viñales Aprilia Racing 128
9.  Alex Marquez Gresini Racing MotoGP 108
10.  Jack Miller Red Bull KTM Factory Racing 104
11.  Fabio Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP 85
12.  Franco Morbidelli Monster Energy Yamaha MotoGP 68
13.  Miguel Oliveira CryptoDATA RNF MotoGP Team 65
14.  Augusto Fernandez GASGAS Factory Racing Tech3 58
15.  Alex Rins LCR Honda CASTROL 47
16.  Fabio Di Giannantonio Gresini Racing MotoGP 43
17.  Takaaki Nakagami LCR Honda IDEMITSU 35
18.  Dani Pedrosa Red Bull KTM Factory Racing 32
19.  Marc Marquez Repsol Honda Team 31
20.  Enea Bastianini Ducati Lenovo Team 25
21.  Raul Fernandez CryptoDATA RNF MotoGP Team 22
22.  Lorenzo Savadori Aprilia Racing 9
23.  Jonas Folger GASGAS Factory Racing Tech3 9
24.  Pol Espargaro GASGAS Factory Racing Tech3 8
25.  Michele Pirro Aruba.it Racing 5
26.  Joan Mir Repsol Honda Team 5
27.  Danilo Petrucci Ducati Lenovo Team 5
28. Stefan Bradl HRC Team 5
29. Iker Lecuona LCR Honda CASTROL 0

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist