Třetí GP sezony – Velká cena Texasu

Po závodech v Kataru a Argentině je tu třetí mimoevropská Grand Prix, která bude na nějakou dobu také ta poslední, jelikož se po jejím skončení šampionát vrací zpět do Evropy, kde zůstane až do konce září. Velkým hráčem je v Texasu Marc Márquez, který na Okruhu Amerik neprohrál od roku 2013, tedy od momentu vstupu Texasu do kalendáře mistrovství světa prototypových motocyklů. Na soupisce nechybí ani jezdci z České republiky Karel Abraham (MotoGP), Jakub Kornfeil (Moto3) a Filip Salač (Moto3).

Kapitoly článku

Okruh Amerik, Austin (USA)

Dráhu Circuit Of The Americas (COTA) projektoval Herman Tilke a díky členitosti terénu se do ni snažil dostat některé slavné zatáčky z okruhů celého světa. V jednom kole je tak možné projet vysokorychlostním úsekem Maggotts a Becketts na Silverstonu, stadionovou sekcí na Hockenheimu nebo zažít pocity průjezdu legendární osmou zatáčkou v tureckém Istanbul Parku.

Dráha Okruhu Amerik je dlouhá 5513 metrů, v nejširším místě má 15 metrů a nejdelší rovinkou je 1200 metrů dlouhý úsek mezi jedenáctou a dvanáctou zatáčkou. V jednom kole jezdci projedou celkem 20 zatáčkami – 11 levými a 9 pravými.

Dodavatel pneumatik MotoGP Michelin připravil pro přední a zadní pneumatiky Michelin Power Slick směsi měkkou, střední a tvrdou. V případě předních pneumatik se jedná o konstrukci symetrickou, všechny tři směsi zadní pneumatiky budou v asymetrické verzi s tvrdší pravou stranou. Vzhledem k tomu, že v některých částech dráhy byly velké nerovnosti, pořadatelé je před víkendem Grand Prix 2018 nechali zbrousit a to samé udělali také letos. Jak se tato změna projeví na přilnavosti zjistí Michelin až během pátečních tréninků. Je připravena také verze pneumatik pro déšť - Michelin Power Rain, ve směsích měkká a střední. Přední pneumatiky budou symetrické, zadní v asymetrické konstrukci s tvrdší pravou stranou.

Rekordy a informace MotoGP – Okruh Amerik, Austin (USA)

Nejrychlejší kolo – Marc Márquez - Honda (2015) – 2'02,135
Rekord okruhu – Marc Márquez – Honda (2014) – 2'03,575
Kvalifikační rekord – Marc Márquez - Honda (2015) – 2'02,135
Maximální rychlost – Cal Crutchlow - Honda (2018) – 347,7 Km/h

Délka závodu MotoGP - 20 kol (110,3 km)
Velká cena Texasu – MotoGP 2018:
Stupně vítězů - 1.Márquez (Honda), 2.Viňales (Yamaha), 3.Iannone (Suzuki)
Pole position - Marc Márquez (Repsol Honda) – 2'03,658 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu - Marc Márquez (Repsol Honda) - 2'04,605 sekundy

Nicky Hayden (1981-2017)

Víkend v Texasu se ponese v duchu Američana Nicky Haydena. Mistr světa z roku 2006 zemřel v roce 2017 na následky zranění, která utrpěl při střetu s osobním automobilem, když v Itálii trénoval na na kole. V pátek 12.dubna 2019 proběhne na Okruhu Amerik slavnostní vyřazení startovního čísla #69 z MotoGP a to za přítomnosti nového prezidenta FIM Jorge Viegase a šéfa Dorny Carmela Ezpelety. Po šesté hodině odpoledne proběhne v zatáčce 18 “Hayden Hill“ focení s Hondou s níž Nicky Hayden vyhrál titul, přítomni budou členové jeho rodiny, přátelé a traťoví komisaři. V neděli 14.dubna, tedy v den závodu GP Texasu, bude během státní hymny Spojených států amerických Haydenova Honda z roku 2006 v čele startovního roštu MotoGP.

MotoGP – Preview

V pozici lídra průběžného hodnocení přijíždí do Texasu Marc Márquez (Repsol Honda Team). Na Okruhu Amerik má Španěl neuvěřitelnou bilanci, jelikož tam od roku 2013 nikdy neprohrál závod do něhož pokaždé startoval z pole position. Trať v Austinu je v mnoha ohledech specifická pro nastavení motorky a Márquezův tým má recept na to, jak v rámci nastavení namíchat ideální kombinaci pro dvacet zatáček Okruhu Amerik.

Čtyři body ztrácí na vedení v soutěži Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati), který v Argentině skončil třetí a řekl, že v závěru klání nešel do souboje s Rossim naplno, protože nechtěl riskovat ztrátu bodů. Nicméně pokud chce jednou získat titul mistra světa, ten risk bude muset chtě nechtě podstoupit, protože jinak Márqueze neporazí.

Na třetí pozici je Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), jemuž se v Argentině povedlo dostat na stupně vítězů, kde byl naposledy loni v Německu. Pokud si někdo myslel, že čtyřicetiletému jezdci dochází dech nebo motivace, byl na omylu. Pokud Yamaha srovná krok s konkurencí, ještě se můžou dít věci. Každopádně v předsezonních testech byl Rossi za Viňalesem, situace po zahájení sezony je ale úplně opačná.

Jezdec japonské Suzuki Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) zahájil sezonu výborně a po dvou závodech figuruje na čtvrtém místě, kde ztrácí sedm bodů na Rossiho, jednadvacet na Márqueze. Pryč už jsou doby, kdy měla Suzuki problém se dostat do první desítky, teď jsou ve hře stupně vítězů. Na ty Rins bude chtít zajet, protože právě v Texasu byl loni Ital Iannone v sedle Suzuki třetí.

S dvaceti body je na pátém místě průběžného hodnocení Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati). Italský závodník tovární Ducati ve dvou závodech bodoval deseti body, což není výsledek, který by v sedle stroje GP19 očekával. Tým by rozhodně rád viděl oba své jezdce vpředu, protože jedině tak můžou zpomalit nástup Márqueze.

Šestý Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) strhl po Argentině lavinu různých komentářů k jeho ulitému startu. Ostře se opřel do sportovních komisařů FIM, že mu zničili závod v němž mohl stát na stupních vítězů. Dorna později zveřejnila záběry kamer, kde bylo jasně vidět jak Britova Honda popojíždí při červených světlech v okamžiku, kdy všichni ostatní kolem stojí. Samozřejmě, takto získaná výhoda je nulová, ale předpisy jsou v tomto směru jasné.

Na sedmé pozici je Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), osmý Jack Miller (Alma Pramac Racing), který v Texasu startuje v barevné kombinaci týmu, jenž pochází z dílny Automobili Lamborghini, devátý je Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a první desítku uzavírá Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing). Španěl Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ) se propadl na jedenáctou příčku potom, co jezdec tovární Yamahy v posledním kole závodu v Argentině sestřelil Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT).

Nejvýše postaveným jezdcem kategorie nováčků je průběžně dvanáctý Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), jehož bodové skóre je stejné jaké má také Španěl Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Portugalec Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) je patnáctý, Franco Morbidelli šestnáctý a Francesco Bagnaia osmnáctý.

Bez bodů zůstává po dvou úvodních závodech sezony trojice Hafizh Syahrin (Red Bull KTM Tech 3), český závodník Karel Abraham (Reale Avintia Racing) a jeho týmový kolega Tito Rabat (Reale Avintia Racing).

MotoGP – Stav po GP Argentiny:

1. Marc MARQUEZ SPA Honda 45
2. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 41
3. Valentino ROSSI ITA Yamaha 31
4. Alex RINS SPA Suzuki 24
5. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 20
6. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 19
7. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 16
8. Jack MILLER AUS Ducati 13
9. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 13
10. Pol ESPARGARO SPA KTM 10
11. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 9
12. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 8
13. Joan MIR SPA Suzuki 8
14. Jorge LORENZO SPA Honda 7
15. Miguel OLIVEIRA POR KTM 5
16. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 5
17. Andrea IANNONE ITA Aprilia 2
18. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 2
19. Johann ZARCO FRA KTM 2
20. Hafizh SYAHRIN MAL KTM  
21. Karel ABRAHAM CZE Ducati  
22. Tito RABAT SPA Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist