Situace se mění každou chvíli, FIM hledá alternativy pro MotoGP

Ve španělském rádiu Catalunya hovořil prezident FIM Jorge Viegas na téma mistrovství světa silničních motocyklů, které začíná mít potíže způsobené celosvětovou situací ohledně koronaviru. Jednotlivé země, které měly pořádat velké ceny zpřísňují pravidla pro vstup na své území a to buď preventivně nebo již fakticky mají natolik velké problémy s nákazou, že je zakázáno téměř vše, co je spojeno se shromažďováním vyššího poštu lidí. Portugalec Viegas proto pracuje s možnými scénáři jako je například závod bez diváků nebo víc závodů během víkendu.

Okolnosti proč v úvodním podniku sezony chyběly v Kataru týmy královské MotoGP dobře známe. Druhým podnikem v kalendáři sezony 2020 bylo Thajsko, ale to nejdřív termín pořádání velké ceny odložilo, aby následně dostalo nový termín a to díky dohodě FIM, IRTA a Dorny s okruhem MotorLand Aragón, který se v kalendáři posunul termínově o něco výš. Sezona tak měla začít začátkem dubna v Austinu.

Jenže situace ve Spojených státech, která ze začátku nebyla vůbec dramatická, je nyní velmi vážná a vlády jednotlivých států tak podle toho konají. Texas, kde leží okruh Amerik v Austinu, ruší hromadné akce a to samozřejmě nijak nenahrává pořádání závodního víkendu v rámci světového šampionátu prototypových motocyklů. „Už pracujeme na tom, abychom pro Austin nalezli náhradní termín,“ řekl Jorge Viegas a dodal: „Bohužel v této chvíli se věci vyvíjí tak rychle, že k tomu nedokážu říct víc.“

Šéf Dorny Carmelo Ezpeleta minulý týden v rozhovoru pro motogp.com řekl, že chce za každou cenu zvládnout co nejvíc závodů Grand Prix, což je v této chvíli devatenáct. Připustil také, že vzhledem k vývoji situace, by se některé tyto závody mohly odjet bez diváků, což bylo ještě před nedávnem nepřípustné. Dnes, když je celá Itálie v karanténě, začíná prezident FIM uvažovat o variantě aktivace náhradních okruhů pro závody MotoGP jaké jsou Portimao a Estoril. „Portimao je jedním z náhradních okruhu v kalendáři podobně jako Estoril. A v Portugalsku v této chvíli žádná omezení nejsou,“ upozornil na možnou variantu Viegas.

„Pokud bude třeba, závody pojedeme i v lednu. Můžeme jet dvě Grand Prix během víkendy nebo závodit za zavřenými dveřmi,“ pokračoval šéf FIM a dodal: „Uděláme vše možné, pokud nebude jiného řešení. Za této situace tu nejsou žádná tabu. Musíte být flexibilní a umět předvídat.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
skinny přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist