Šestá GP sezony – Velká cena Itálie

Kapitoly článku

Moto3 – Preview

Rekordy a informace Moto3 – Autodromo del Mugello (ITA)

Nejrychlejší kolo – Danny Kent (2015) – 1'56,615
Rekord okruhu – Aron Canet (2017) – 1'57,071
Kvalifikační rekord – Danny Kent (2015) – 1'56,615
Maximální rychlost – Juanfran Guevara (2017) – 244,2 Km/h

Délka závodu Moto3 - 20 kol (104,9 km)
Velká cena Itálie – Moto3 2017:
Stupně vítězů – 1.Migno, 2.Di Giannantonio, 3.Guevara … 20.Kornfeil (Peugeot)
Pole position – Jorge Martin – 1'57,176 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Aron Canet – 1'57, 071 sekundy

V třídě Moto3 mají Italové své favority hodně vysoko, protože lídrem průběžného hodnocení je Marco Bezzecchi (Redox PrüstelGP). Ital i přes nulu z posledního klání v Le Mans, kde havaroval těsně před cílem a přišel tak minimálně o dvacet bodů, udržel vedení v šampionátu. Na domácí půdě bude Bezzecchi pracovat na tom, aby si vedoucí postavení v tabulce šampionátu upevnil maximem bodů.

Dalším italským závodníkem je druhý Fabio Di Giannantonio (Del Conca Gresini Moto3), jemuž se ještě dnes při vzpomínce na Le Mans dělají mžitky před očima. Ital tam v posledním kole rozvlnil vody, když předjel vedoucí dvojici a převzal vedení v závodu, který vyhrál. Za ním to byla katastrofa, protože Bezzecchi havaroval a do něj narazil Jorge Martin. Di Giannantonio slavil a slavil, tedy než mu řekli, že dostal penalizaci za vyjetí mimo stanovený koridor dráhy, která ho posunula na konečné čtvrté místo. Samozřejmě tento víkend by rád oslavil vítězství i na stupních vítězů.

Třetí Aron Canet (Estrella Galicia 0,0) sezonu dobře začal, když byl dvakrát druhý, ale poslední tři závody byly za celkem šestnáct bodů a to je na jezdce, který chce bojovat o titul hodně málo. Červeně před očima měl v Le Mans také Jorge Martin (Del Conca Gresini Moto3), jemuž štěstí opravdu nepřeje. V Jerezu Martina sejmul Canet, v Le Mans zase těsně před ním spadl Bezzecchi a tam už nešlo nic dělat. Dvě nuly a průběžná čtvrtá pozice pro Jorge Martina, který teď na vedení ztrácí osm bodů.

Pátým jezdcem průběžného hodnocení je další italský závodník Andrea Migno (Ángel Nieto Team Moto3), který se díky závěru závodu v Le Mans mohl radovat z druhého místa. Dvacet bodů mu přišlo vhod, protože teď z páté pozice ztrácí na čtvrtého rovných deset bodů, osmnáct pak na vedení v seriálu.

Závod ve Francii zůstane dlouho, ne-li napořád, v paměti všech fanoušků jako závod Jakuba Kornfeila (Redox PrüstelGP). Jezdec z Rohatce u Hodonína sice nevyhrál, nezískal ani pozici na stupních vítězů, ale jeho výkon v průběhu celého klání, včetně skoku z předposledního kola, to se muselo líbit všem. Kornfeil nějakou dobu vedl závodní pole, bojoval o pozice v Top3, ale nakonec musel řešit hodně nepříjemnou situaci, když před ním havaroval Enea Bastianini (Leopard Racing). Kornfeil neměl moc na výběr, takže přidal plyn a Italovu motorku přeskočil. Po nějakých deseti metrech dopadl do štěrku únikové zóny a pokračoval v závodu, který dokončil šestý. Takový zájem o českého závodníka už dlouho nebyl a rozhodně je to skvělá reklama. Nicméně co se týče výsledků, průběžně devátý Kornfeil už je hodně blízko stupňům vítězů a stačí jen kousek a bude tam. Uvidíme, zde se mu to podaří už o nadcházejícím víkendu.

Moto3 – Stav po GP Francie:

1. Marco BEZZECCHI ITA KTM 63 bodů
2. Fabio DI GIANNANTONIO ITA Honda 59
3. Aron CANET SPA Honda 56
4. Jorge MARTIN SPA Honda 55
5. Andrea MIGNO ITA KTM 45
6. Marcos RAMIREZ SPA KTM 37
7. Niccolò ANTONELLI ITA Honda 37
8. Philipp OETTL GER KTM 36
9. Jakub KORNFEIL CZE KTM 36
10. Enea BASTIANINI ITA Honda 33
11. Gabriel RODRIGO ARG KTM 28
12. Albert ARENAS SPA KTM 26
13. Lorenzo DALLA PORTA ITA Honda 25
14. Tatsuki SUZUKI JPN Honda 24
15. Alonso LOPEZ SPA Honda 23
16. Jaume MASIA SPA KTM 21
17. Ayumu SASAKI JPN Honda 17
18. Adam NORRODIN MAL Honda 16
19. Kaito TOBA JPN Honda 16
20. Tony ARBOLINO ITA Honda 15
21. Darryn BINDER RSA KTM 8
22. Livio LOI BEL KTM 7
23. John MCPHEE GBR KTM 6
24. Makar YURCHENKO KAZ KTM 5
25. Kazuki MASAKI JPN KTM 3
26. Dennis FOGGIA ITA KTM 2
27. Ai OGURA JPN Honda 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Uhličan přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist