Patnáctá GP sezony – Velká cena Thajska

Patnáctou Grand Prix sezony Mistrovství světa silničních motocyklů 2018 je Velká cena Thajska, novinka v kalendáři světového šampionátu. Jezdci MotoGP si dráhu okruhu Chang International Circuit vyzkoušeli letos v únoru v rámci předsezonních testů, pro jezdce nižších kubatur je thajský okruh v Buriramu zatím velkou neznámou. Z českých závodníků je v Thajsku Karel Abraham (Ducati, MotoGP) a Jakub Kornfeil (KTM, Moto3). Jelikož je celý říjen seriál Grand Prix mimo Evropu, časy každé z čtyř nadcházejících Grand Prix jsou jiné než na jaké jsme byli zvyklí, sledujte proto časový harmonogram - PTT Thailand Grand Prix.

Kapitoly článku

Chang International Circuit (THA)

V Asii roste poptávka po pořádání šampionátů těch nejprestižnějších sérií motorsportu a to byl také důvod proč v Thajsku postavili supermoderní závodní okruh s kapacitou pro víc jak 100 tisíc diváků. Okruh navrhl známý architekt Hermann Tilke, jenž zvolil dráhu dlouhou 4554 metrů s celkem 12 zatáčkami – 5 levými a 7 pravými. Okruh otevřeli v roce 2014 a o rok později tam už zamířil světový šampionát superbiků WorldSBK. Pro seriál Grand Prix je to poprvé, kdy v kompletní sestavě přijede do Buriramu, což je město přibližně 410 kilometrů severně od Bangkoku. Co se týče počasí lze očekávat vysoké teploty a stejně vysokou vlhkost, což důkladně prověří nejen techniku, ale také jezdce samotné.

Jednotný dodavatel pneumatik Michelin získal potřebná data z nového okruhu díky předsezonním testům, které tam s týmy MotoGP absolvoval. Pro nadcházející víkend budou k dispozici v případě zadního obutí celkem čtyři varianty směsí měkká, dvě střední a tvrdá, to vše v asymetrické konstrukci s tvrdší pravou stranou. V případě předních pneumatik jsou směsi tři – měkká, střední a tvrdá, vše v symetrické konstrukci. U pneumatik do deště jsou směsi dvě- měkká a střední. U zadní pneumatiky bude měkká směs asymetrické konstrukce.

Rekordy a informace MotoGP – Chang International Circuit (THA)

Nejrychlejší kolo – nový okruh v kalendáři
Rekord okruhu – nový okruh v kalendáři
Kvalifikační rekord – nový okruh v kalendáři
Maximální rychlost – nový okruh v kalendáři

Délka závodu MotoGP - 26kol (118,4 km)

!!! Nezapomeňte, je tu tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2018 !!!

MotoGP – Preview

Vedoucím jezdcem průběžného hodnocení je Marc Márquez (Repsol Honda Team), jenž si dosud přišel na 246 bodů. Jeho náskok ve vedení je na 72 bodech a to znamená, že pokud si povede stejně dobře jako v posledních Grand Prix, jeho první mečbol může přijít hodně brzo.

Ital Andrea Dovizioso (Ducati Team) už nad titulem mistra světa ani neuvažuje, ale co teď potřebuje je získat rozhodující náskok na třetího jezdce v pořadí. Od víkendu v Brně je Dovizioso pořád na stupních vítězů, takže by to pro jezdce Ducati nemusel být až tak velký problém.

Třetí je Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), který zatím drýží pozici díky chabám svých soupeřů. V Aragonii se jim vůbec nedařilo a uvidíme, jak to půjde v Thajsku, kde byl Rossi v únorových testech až dvanáctý nejrychlejší.

Španěl Jorge Lorenzo (Ducati Team) neměl po závodu v Aragonii ideální náladu. Na adresu svého rivala Márqueze uvedl, že mu zničil nejen závod ve Španělesku, ale také v Thajsku, protože je docela možné, že kvůli zranění nohy nebude vůbec závodit. To by byl samozřejmě velký plus pro Rossiho, jelikož rozdíl mezi oběma jezdci je nyní už na 29 bodech. Lorenzo má pro start v GP zelenou, uvidí jak na tom bude po prvním tréninku.

Maverick Viňales (Movistar Yamaha MotoGP) je sice pátý v pořadí, ale má stejnýpočet bodů jako Jorge Lornezo, takže pokud Lorenzo v Thajsku nepojede, Viñales má šanci se posunou na čtvrté místo a to i v období, kdy se Yamaze příliš nedaří.

Nejlépe postaveným jezdcem netovární stáje je Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), jemuž 119 bodů teď stačí na šesté místo. Brit přitom ztrácí na dvojici Lorenzo-Viňales jen jedenáct bodů a rozhodně by na tom byl lépe, kdyby v Aragonii nespadl. Sedmý Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) má stejný počet bodů jako Crutchlow, takže tu máme hezký souboj o statuc Top jezdce netovární stáje, jelikož sedm bodů za sebou mají Francouze Johanna Zarca (Monster Yamaha Tech 3).

První desítku průběžného hodnocení uzavírá dvojice Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Ital Iannone v Aragonii slavil třetí místo na stupních vítězů a to také stačilo k tomu, aby Suzuki přišla o možnost úlev pro nové výrobce nebo pro výrobce, jejichž jezdci nedosáhnou v daném období na pódiové pozice. Od příští sezony tak bude Suzuki na úrovni výrobců jako Honda, Ducati nebo Yamaha.

Španěl Tito Rabat (Reale Avintia Racing) v Thajsku zatím závodit nebude, takže i tentokrát bude členem týmu Avintia jezdcez prostředí WorldSBK Jordi Torres. Naopak Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing), který si v Aragonii zlomil klíční kost, dostal pro start zelenou. Až první tréninky ale ukážou, zda bude schopen zvládnout tak vysokou tělesnou zátěž.

Třiadvacátý Karel Abraham (Ángel Nieto Team) je momentálně na pěti bodech, jeden mu schází na dvaadvacátého Kallia a sedm bodů ztrácí na jednadvacátého Scotta Reddinga (Aprilia Racing Team Gresini). Britský závodník Redding nesehnal místo ve světovém šampionátu, takže se rozhodl zkusit štěstí v britské sérii superbiků BSB.

MotoGP – Stav po GP Aragonie:

1. Marc MARQUEZ SPA Honda 246
2. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 174
3. Valentino ROSSI ITA Yamaha 159
4. Jorge LORENZO SPA Ducati 130
5. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 130
6. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 119
7. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 119
8. Johann ZARCO FRA Yamaha 112
9. Andrea IANNONE ITA Suzuki 108
10. Alex RINS SPA Suzuki 92
11. Dani PEDROSA SPA Honda 87
12. Jack MILLER AUS Ducati 68
13. Alvaro BAUTISTA SPA Ducati 64
14. Tito RABAT SPA Ducati 35
15. Pol ESPARGARO SPA KTM 32
16. Franco MORBIDELLI ITA Honda 31
17. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 29
18. Hafizh SYAHRIN MAL Yamaha 24
19. Bradley SMITH GBR KTM 18
20. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 18
21. Scott REDDING GBR Aprilia 12
22. Mika KALLIO FIN KTM 6
23. Karel ABRAHAM CZE Ducati 5
24. Michele PIRRO ITA Ducati 1
25. Thomas LUTHI SWI Honda  
26. Stefan BRADL GER Honda  
27. Xavier SIMEON BEL Ducati  
28. Sylvain GUINTOLI FRA Suzuki  
29. Jordi TORRES SPA Ducati  
30. Christophe PONSSON FRA Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
gorkin přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Marian16 přispěl 2 Kč
jannyk přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist