Osmá GP sezony - Velká cena Německa

Kapitoly článku

Moto2

Po sedmém podniku sezony v nizozemském Assenu si vedoucí pozici v čele průběžného hodnocení upevnil Marc Márquez (Cataluny Caixa Repsol). Španěl poslední červnovou sobotu vyhrál třetí závod sezony a se sto dvaceti sedmi body mu patří vedoucí pozice v kubatuře šestistovek Moto2. Cestu za titulem mu v této fázi šampionátu velmi usnadnil Pol Espargaró a Thomas Lüthi, protože ani jeden z nich závod v Assenu nedokončil. Márquez zatím nebodoval jen jednou, ale jinak byl pokaždé na stupních vítězů a nyní má na druhého v pořadí náskok dvacet tři bodů.

Druhým místem v Assenu překročil Andrea Iannone (Speed Master) hranici sta bodů a je se sto čtyřmi body druhý. Velmi dobrý výkon a skutečně viditelný progres, který Ital v letošní sezoně předvádí. Už loni jsme mohli vidět, že dokáže zajet na stupně vítězů, umí vyhrávat závody, ale také často chyboval a to mu neumožnilo bojovat o titul. Letos je na Italovi vidět, že tolik neriskuje, snaží se sbírat body a to se mu zatím daří. Může litovat závodu v Jerezu, kde byl čtrnáctý a to mu může v závěrečném zúčtování chybět.

Třetí a čtvrté místo patří v pořadí Polu Espargarovi (Pons 40 HP Tuenti) a Thomasi Lüthimu (Interwetten Paddock). Oba v Assenu zaznamenali pád a nula bodů. Pol Espargaró přitom jednoznačně dominoval tréninkové přípravě a až v kvalifikaci podlehl Márquezovi. V samotném závodu vyrazil do vedení, ale tam se ani neohřál, protože po chybě ve druhém kole spadl a závod nedokončil. Těžko říct, zda je tento moment stěžejní pro letošní soupeření o titul, ale rozhodně je v souboji Espargaró-Márquez velmi důležitý, protože navrch teď bude mít Márquez. Thomas Lüthi má stejný počet bodů s Espargarem a po velmi dobrém úvodu sezony je tu viditelný pokles formy, který se projevil už v celé přípravě na letošní Tourist Trophy. Švýcar teď bude muset zabrat, jede téměř domácí Grand Prix v Německu a tam prostě musí na stupně vítězů, pokud si chce zachovat naději na mistrovský titul. To samé platí pro Pola Espargara, protože vyhrávat tréninky je jedna věc a body za umístění v závodu věc druhá.

Pátý je po sedmi odjetých kolech Scott Redding (Marc VDS Racing), třetí muž závodu v Assenu. Britský závodník měl v průběhu příprav na TT nehodu, když narazil, dle jeho vyjádření, do pomalu jedoucího Toniho Elíase a do závodu nastupoval s různými podlitinami po celém těle. Redding je ale velký bojovník a samotný závod zvládl velmi dobře. Ztrácí deset bodů na třetí místo a to je myslím slušná motivace před víkendem v Německu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist