O Lukášovi a Lukášovi

Něco o tom, jak se připravovali dva naši světáci na následující sezónu mistrovsvtí světa, se dozvíte v následujícím článku.


O Karlu Abrahamovi už jsme na motorářích psali, a teď se podíváme na to, jak probíhala zimní příprava dvou Lukášů. Prvním z nich je náš nejzkušenější silničář Lukáš Pešek. Ten do letošní sezóny vstupuje s loňským týmem a stejnými sponzory, kterými jsou Auto Kelly a Česká pojišťovna. K přípravě na svoji druhou sezónu ve čtvrtlitrech (když nebudeme počítat jeho záskok za Jardu Huleše v týmu Yamaha Kurz v roce 2003) Lukáš uvedl: “Moje fyzická příprava byla oproti loňskému roku trochu odlišná. Vím že je na dvěstěpadesátku potřeba více svalové hmoty a tak jsem hodně jezdil na krosce. To je skvělá příprava, protože je to fyzicky náročnější nežli na silniční motorce. Také jsem hodně pracoval na specifických svalech, zejména na rukou. Hodně jsem také jezdil se supermotardem, lyžoval jsem a věnoval se spoustě sportů. Nechci dělat jenom jeden sport, rád si toho vyzkouším více. Jenom jsem si vzal po posledním závodě ve Valencii jeden týden volno a pak jsem se hned začal připravovat na letošní sezónu.” Při hodnocení svojí konkurenceschopnosti uvádí: “Je dobré, že zůstávám ve stejném týmu a se stejnými lidmi. Horší je to, že máme stejnou motorku, jako jsme měli v loňském roce, což je netovární model Aprilie LE, takže myslím, že bude velmi obtížné dojíždět v první desítce." Jako největší favotity této třídy vidí Marca Simoncelliho, Alvara Bautistu a Alexe Debona.











Druhým “světovým” Lukášem je Šembera, který si naopak vyzkouší první sezónu v Grand Prix. Také o jeho podpisu s týmem Matteoni Racing jsme už informovali a samozřejmě i on se na svůj vstup do světového kolotoče náležitě připravuje. Kondiční trénink probíhal v rakouských Alpách a na jeho programu se podílel i známý trenér, soutěžák, silničář a motardista v jedné osobě, pan Jiří Heiník. Ten Lukášovi doporučil jízdu na snowbiku (to je takový horský kolo s ukrutně tlustejma pneumatikama nebo dokonce lyžinama): “Je to dobrý na nácvik rovnováhy a posiluje ruce. Zabrat mi dal hlavně den proskákaný na muldách, kde se nedalo zatáčet. Na lyžích bolívají nohy, ale snowbike mi rasoval celé tělo,” popisoval Lukáš Šembera tenhle způsob tréninku. Určitě na tomhle rozhodnutí sehrálo svoji roli to, že si Lukáš vloni na lyžích zlomil ruku a přípravu tak spíš zkomplikoval. Už se samozřejmě ale těší na to, až vyjede na okruh: ”Povinné testy před zahájením šampionátu budou koncem března v Jerezu. Ale privátní testy domluvíme s panem Matteonim na dřívější termíny.” A koho vidí jako největší favority svojí kubatury? “Bude to vyrovnané. Za kandidáty na titul považuji víc jezdců, například vicemistra světa Corsiho, Terola, Gadeu a Bradla. Na špici se ale možná objeví i někdo další.” Na trati bude ale potkávat i jezdce, které zná už z Red Bull MotoGP Rookies Cupu, jako je například Cameron Beaubier nebo Lorenzo Savadori.





Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist