GP Francie – V Le Mans triumfoval Martin, Salač dvanáctý v Moto2™

Třetím a závěrečným dnem francouzské Grand Prix byla neděle, den závodu. V klání třídy Moto3™ bral plný počet bodů za vítězství David Alonso (CFMOTO Aspar Team), lídrem průběžného hodnocení zůstává Daniel Holgado (Red Bull GASGAS Tech3). Závod třídy Moto2™ vyhrál Sergio Garcia (MT Helmets - MSI), nový vedoucí jezdec průběžného hodnocení světového šampionátu. Filip Salač (Elf Marc VDS Racing Team) bodoval dvanáctým místem a je průběžně sedmnáctý. V královské kubatuře si pro první místo dojel Jorge Martin (Prima Pramac Racing). Šestá Grand Prix sezony je za dva týdny v Barceloně.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 27kol odstartoval z první řady Jorge Martin (Prima Pramac Racing), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Maverick Viňales (Aprilia Racing). Z druhé řady startoval Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing), Marco Bezzecchi (Pertamina Enduro VR46 Racing) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing). Třetí řada a Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3), Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™ Team) a Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing).

Po startu šel do vedení Francesco Bagnaia, jehož následoval Jorge Martin a Aleix Espargaró. Na čtvrté pozici jel Fabio Di Giannantonio, pátý Pedro Acosta a šestý byl Maverick Viňales. Ve třetím kole havaroval v osmé zatáčce Pedro Acosta. Marc Márquez (Gresini Racing MotoGP) se posunul na šesté místo a jel necelé dvě desetiny za Viňalesem. Ve čtvrtém kole havaroval Marco Bezzecchi, takže Ital uzavřel francouzskou GP s nulou.

Po pěti kolech jel na první pozici Francesco Bagnaia. Druhý Jorge Martin ztrácel na vedení dvě desetiny, třetí Aleix Espargaró jel čtyři desetiny za Martinem. Těsně za továrním jezdcem Aprilie pokračoval Ital Fabio Di Giannantonio, sekundu za jezdcem Rossiho týmu jel Maverick Viňales, který měl na zadním kole Marca Márqueze. Za zkrácení trati dostal Alex Rins (Monster Energy Yamaha MotoGP™ Team) penalizaci v podobě dlouhého kola.

Ani po deseti kolech první Francesco Bagnaia svému rivalovi Jorge Martinovi neujel a oba dělily jen tři desetiny. Na třetí místo se posunul Fabio Di Giannantonio, jemuž se napodruhé podařilo předjet Aleixe Espargara, který pak ztratil půdu pod nohama a toho využil jeho týmový kolega Maverick Viňales společně s Marcem Márquezem. Ital Enea Batianini chtěl předjet Aleixe Espargara, ale skončilo to výjezdem mimo trať a následovala penalizace v podobě dlouhého kola.

Těsně za polovinou závodu vedl Francesco Bagnaia náskokem pěti desetin na druhého Jorge Martina. Něco přes sekundu ztrácel na první dva třetí Fabio Di Giannantonio, který měl čtyři desetiny za sebou Marca Márqueze. Pátý jel Maverick Viňales, šestý Fabio Quartararo soupeřil s Aleixem Espargarem a na Viňalese ztrácel 2,9 sekundy. V šestnáctém kole spadl Joan Mir (Repsol Honda Team). V sedmnáctém kole havaroval z šesté pozice domácí favorit Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™ Team). Francouzský prapor držel dvanáctý Johann Zarco (Castrol LCR Honda), prozatím nejlepší jezdec Hondy.

Deset kol před cílem závodu havaroval Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing). Lídr Francesco Bagnaia každou chvíli očekával útok Jorge Martina, který jel těsně za továrním jezdcem Ducati a potřeboval se dostat před něho, aby ušetřil pneumatiky, které se už musely po tak dlouhé době jízdy v závěsu dostávat na kritickou teplotu. Na třetí pozici už figuroval Marc Márquez, který viděl, jak před ním dochází k jednomu předjetí za druhým. Fabio Di Giannantonio dostal penalizaci dlouhé kolo, což Itala poslalo na šestou příčku.

V jednadvacátém kole Jorge Martin předvedl další útok na vedení a tentokrát si první pozici udržel. Během okamžiku měl na druhého Francesca Bagnaiu najety čtyři desetiny, ale Ital mu ujet nedovolil a držel se Martina jako klíště. Soubojů na špici využil Marc Márquez, který ztrátu na druhého snížil na rozdíl pouhých dvou desetin.

Pět kol před cílem jela o vítězství v závodě trojice Jorge Martin, Francesco Bagnaia a Marc Márquez. Čtvrtý Maverick Viňales ztrácel na první dva necelé dvě sekundy. Půl sekundy za Viňalesem jel Enea Bastianini, čtyři sekundy ztrácel na Top5 šestý Fabio Di Giannantonio. Tři kola před cílem Martin drobně chyboval, čehož chtěl Bagnaia využit k předjetí, ale nevyšlo mu to. První tři jeli v těsném závěsu a každý měl svoji strategii, jak vyhrát. Otázkou bylo, kdo z nich měl tu správnou. Do posledního kola najel první Martin, těsně za ním Bagnaia s Márquezem.

První pozici udržel až do průjezdu cílem Jorge Martin, jemuž se v Le Mans povedlo vyhrát oba závody. V posledním kole Marc Márquez předjel Bagnaiu a získal druhé místo. Francesco Bagnaia projel cílem třetí. Lídrem průběžného hodnocení je s 38 body náskoku Jorge Martin. Za pódiem zůstal čtvrtý Enea Bastianini, pátý byl Maverick Viňales. Francouz Johann Zarco dokončil svůj domácí závod na dvanáctém místě a je zároveň nejvýše umístěným jezdcem Hondy.

GP Francie, MotoGP™ – ZÁVOD (27kol)
20°C, dráha suchá, 25°C, vlhkost: 70%
1. #89 Jorge Martin  Prima Pramac Racing Ducati 41:23.709
2. #93 Marc Marquez  Gresini Racing MotoGP Ducati +0.446
3. #1 Francesco Bagnaia  Ducati Lenovo Team Ducati +0.585
4. #23 Enea Bastianini  Ducati Lenovo Team Ducati +2.206
5. #12 Maverick Viñales  Aprilia Racing Aprilia +4.053
6. #49 Fabio Di Giannantonio  Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati +9.480
7. #21 Franco Morbidelli  Prima Pramac Racing Ducati +9.868
8. #33 Brad Binder  Red Bull KTM Factory Racing KTM +10.353
9. #41 Aleix Espargaro  Aprilia Racing Aprilia +11.392
10. #73 Alex Marquez  Gresini Racing MotoGP Ducati +13.442
11. #25 Raul Fernandez  Trackhouse Racing Aprilia +24.201
12. #5 Johann Zarco  CASTROL Honda LCR Honda +26.809
13. #37 Augusto Fernandez  Red Bull GASGAS Tech3 KTM +27.426
14. #30 Takaaki Nakagami  IDEMITSU Honda LCR Honda +30.026
15. #42 Alex Rins  Monster Energy Yamaha MotoGP Team Yamaha +30.936
16. #10 Luca Marini  Repsol Honda Team Honda +40.000
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #88 Miguel Oliveira  Trackhouse Racing Aprilia  
  #43 Jack Miller  Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  #20 Fabio Quartararo  Monster Energy Yamaha MotoGP Team Yamaha  
  #36 Joan Mir  Repsol Honda Team Honda  
  #72 Marco Bezzecchi  Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati  
  #31 Pedro Acosta  Red Bull GASGAS Tech3 KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist