GP Valencie – Poslední závod vyhrál Márquez, Salač pátý v Moto3

Závěrečný podnik sezony mistrovství světa silničních motocyklů dnes vyvrcholil závody tříd Moto3, Moto2 a MotoGP za slunečných ale poměrně dost chladných podmínek. Nabízí se otázka, zda je opravdu nutné šampionát natahovat až do poloviny listopadu … . Každopádně svůj závod odjeli jako první jezdci Moto3 a neměli to vůbec snadné, protože jsme viděli pár hromadných nehod a došlo i na červené vlajky. Výborně si vedl pátý Filip Salač, Jakub Kornfeil byl patnáctý. V třídě Moto2 vyhrál závod Brad Binder, který tím získává také status vicemitra světa. V královské kubatuře slavil vítězství Marc Márquez, který navíc pro Repsol Hondu získal vítězství v soutěži týmů. Karel Abraham bodoval čtrnáctým místem v cíli. Tímto závodem definitivně skončila sezona prototypového šampionátu a už příští týden můžou nové jezdecké sestavy začít testovat v rámci přípravy na rok 2020.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (27kol)

Do 27 kol závodu odstartoval z první řady Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Jack Miller (Alma Pramac Racing). Z druhé řady vyrazil Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati). Třetí řada a Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol). Karel Abraham (Reale Avintia Racing) startoval jednadvacátý. Jorge Lorenzo (Repsol Honda Team) vyrazil vstříc svému poslednímu závodu kariéry z šestnácté pozice.

Po startu jeli bok po boku Jack Miller a Fabio Quartararo, který Australana poslal zlehoučka mimo dráhu a převzal vedení. Třetí byl Alex Rins, čtvrtý Andrea Dovizioso a pátý Marc Márquez. Jezdec Repsol Hondy ale postupně zrychloval a získával ztracené pozice zpátky. Jorge Lorenzo jel devatenáctý, Karel Abraham dvaadvacátý.

Po pěti odjetých kolech sice vedl Fabio Quartararo, ale jen pár desetin za sebou měl Marca Márqueze, který už plánoval Francouzovo předjetí. Přes jednu sekundu ztrácel na první dva Jack Miller, který si na zadním kole vezl Andrea Doviziosa a Alexe Rinse. Šestý byl Franco Morbidelli, sedmý Maverick Viňales, osmý Joan Mir, devátý Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) a první desítku uzavíral Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol).

V devátém kole Marc Márquez zaútočil a převzal vedení závodního pole. Fabio Quartararo nechtěl Španěla pustit před sebe, ale nic mu nezbývalo. Mezi tím třetí Jack Miller snížil ztrátu na druhou pozici, která byla na hodnotě tří desetin. Australan si sebou přivezl Andrea Doviziosa a Alexe Rinse. Aby se jich zbavil, potřeboval předjet Quartarara. Cal Crutchlow předjel Valentina Rossiho a posunul se na devátou příčku, jenže tam nezůstal dlouho, protože spadl. Ze závodu odstoupil Michele Pirro (Ducati Team), který zajel do boxů a hotovo.

V úvodu druhé poloviny závodu došlo k několika pádům. Spadl Danilo Petrucci, hned po něm ve stejném místě Johann Zarco (LCR Honda IDEMITSU) a Francouze následně trefila motorka padajícího Ikera Lecuony (Red Bull KTM Tech3). Francouze odnesli na nosítkách, protože to byla rána jak kladivem. V závodu pokračovalo jen sedmnáct jezdců. Na první pozici byl Marc Márquez, druhý jel Fabio Quartararo a třetí Jack Miller, jehož postupně stahoval Andrea Dovizioso. Na šestnácté pozici jel Karel Abraham, který ztrácel pět sekund na patnáctého Lorenza. Z šesté pozice spadl Franco Morbidelli.

Pět kol před koncem posledního klání královské kubatury, vedl Marc Márquez náskokem 1,7 sekundy. Druhý jel Fabio Quartararo, třetí Jack Miller, jemuž se povedlo setřast továrního jezdce Doviziosa a k druhé pozici se přiblížit na rozdíl osmi desetin. Pátý jel Alex Rins, šestý Maverick Viňales a sedmý byl Joan Mir. Na patnácté pozici figuroval Karel Abraham.

Jako první projel cílem závodu ve Valencii Marc Márquez, jenž pro Repsol Hondu získal titul v soutěži týmů a tím pádem absolutní vítězství v letošním ročníku, jelikož on sám vyhrál soutěž jednotlivců a Honda Pohár konstruktérů 2019. Na druhé pozici závod uzavřel Fabio Quartararo, nejlepší Nováček roku 2019 a nejvýše postavený jezdec netovárního týmu. Třetí projel cílem Jack Miller, který sezonu uzavřel absolutně pozitivním výkonem. Jorge Lorenzo projel cílem třináctý a tím skončila éra muže s #99 na kapotě. V samotném závěru stačil spadnout Andrea Iannone (Aprilia Racing Team Gresini). Karel Abraham bodoval čtrnáctým místem.

GP Valencie, MotoGP – Závod (27kol)
15°C, dráha suchá, 16°C, vlhkost: 44%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'21.469
2. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +1.026
3. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +2.409
4. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +3.326
5. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.508
6. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +8.829
7. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +10.622
8. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +22.992
9. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +32.704
10. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +32.973
11. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +42.795
12. # 82 Mika KALLIO FIN Red Bull KTM Factory Racing KTM +45.732
13. # 99 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +51.044
14. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +1'04.871
15. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +1'16.487
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati  
  # 5 Johann ZARCO FRA LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 27 Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM  
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  # 51 Michele PIRRO ITA Ducati Team Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 12 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
jannyk přispěla 2 Kč
LukinoR přispěl 2 Kč
Paulo přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist