GP Texasu - Marc Márquez opět králem Austinu, Filip Salač skončil v nemocnici

Marc Márquez slaví své sedmé vítězství v Austinu a druhé v letošní sezóně. Závod zcela ovládl, když projel cílem o více než čtyři vteřiny dříve než lídr mistrovství světa Fabio Quartararo. Na třetím místě skončil Francesco Bagnaia. Závod Moto3 musel být hned dvakrát zastaven. Poprvé byla červená vlajka vyvěšená po pádu Filipa Salače, který byl následně vrtulníkem transportován do nemocnice. Český závodník by měl být naštěstí víceméně v pořádku. Podruhé závod zastavila ošklivá nehoda hned čtyř jezdců, všichni naštěstí vyvázli bez zranění. Vítězství v závodě bylo následně připsáno Izanu Guevarovi. Moto2 pak ovládl stejně jako celý víkend Raul Fernandez.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (20 kol)

Z první řady do závodu MotoGP odstartovali Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Marc Márquez (Repsol Honda Team), který stál vepředu poprvé od svého zranění. Druhá řada patřila Jorgemu Martinovi (Pramac Racing), Takaaki Nakagamimu (LCR Honda IDEMITSU) a Johannu Zarcovi (Pramac Racing), za ně si pak stoupli Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR) s týmovým kolegou Joanem Mirem a Lucou Marinim (SKY VR46 Avintia).

Výborně odstartoval Marc Márquez, který se okamžitě zařadil na první místo a najel si náskok 0,220 sekundy. Na druhé místo se zařadil Fabio Quartararo, třetí pak jel Francesco Bagnaia. Následovaní byli Alexem Rinsem a Jorge Martinem, šestý jel Joan Mir a sedmý Takaaki Nakagami. Luca Marini se po startu propadl na čtrnáctou příčku, startovní pole uzavíral Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT).

Ve druhém kole Francescu Bagnaiu předjeli Alex Rins Jorge Martinem a on se tak propadl na páté místo, Takaaki Nakagami spadl, stihl se však vrátit do závodu. Jel však až na posledním místě 26 sekund za Valentinem Rossim. Krok po krůčku se dopředu posouval Jack Miller, který se kvalifikoval až na desáté příčce. Ve třetím kole už byl šestý a na Bagnaiu ztrácel 0,285 sekundy. Rins Martinem tvrdě bojovali o třetí místo, nakonec si jezdec Suzuki vyšší pozici dokázal uhlídat.


V první zatáčce spadl v pátém kole Johann Zarco (Pramac Racing), do závodu se ale vrátil. Nakonec však zajel do boxů ke svým mechanikům. Velkou cenu Texasu stále vedl Marc Márquez s náskokem 0,434 sekundy, Jorge Martin předjel Alexe Rinse a chystal se zaútočit na druhého Fabia Quartarara. Francesco Bagnaia jezdil stále pátý, následovaný byl týmovým kolegou Jackem Millerem a úřadujícím mistrem světa Joanem Mirem.

V polovině závodu byl ve vedení stále Marc Márquez, který už si dokázal najet náskok 2,363 vteřiny. Druhou pozici si hlídal Quartararo, na kterého třetí Martin ztrácel přes sekundu. Pro Aleixe Espargara klání skončilo pádem, už několikátým během víkendu v Austinu. Valentino Rossi se posouval pořadím dopředu, když se pohyboval na patnáctém místě za svým bratrem Marinim. Andrea Dovizioso (Petronas Yamaha SRT) jel dvanáctý.

Jack Miller před sebe v osmém kole pustil na čtvrté místo týmového kolegu Francesca Bagnaiu. Alex Rins jel šestý, Joan Mir sedmý. Osmé místo patřilo Bradu Binderovi (Red Bull KTM Factory Racing), dobrý závod jel také devátý Enea Bastianini (Avintia Esponsorama), desítku pak uzavíral Pol Espargaro.

Jorge Martin čtyři kola před cílem vyjel mimo trať, čímž se k němu přiblížil Francesco Bagnaia, který na něj už ztrácel pouhých 0,243 sekundy. Jelikož si však Španěl zkrátil trať, obdržel long lap penalty. Alex Rins se dostal na páté místo před Jacka Millera, sedmá pozice i nadále patřila Joanu Mirovi. Enea Bastianini předjel Brada Bindera a posunul se tak na osmou příčku. Poslední bodovaná pozice patřila Valentinovi Rossimu.


Po sedmé v kariéře si Marc Márquez dojel pro triumf v Austinu. Druhou letošní výhru získal s jasným náskokem 4,679 sekundy. Druhou pozici obsadil Fabio Quartararo, který si tak upevnil pozici ve vedení mistrovství světa. Dvojici pak na pódiu doplnil Francesco Bagnaia. Alex Rins byl odmávnutý čtvrtý, Jorge Martin po odjetí long lap pátý. Na šestém místě skončil Enea Bastianini, Joan Mir opanoval sedmé místo. V závěru při předjíždění ťukl do kola Jacka Millera, který s ním posléze incident ještě řešil.

Aktualizace 22:49: Joan Mir klesá za nezodpovědnou jízdu v poslední zatáčce o pozici níž. Na sedmém místě ho tak střídá Jack Miller.

GP Texasu, MotoGP - Závod (20 kol)
32°C, dráha suchá, 41°C, vlhkost: 46 %
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'41.435
2. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +4.679
3. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +8.547
4. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +11.098
5. # 89 Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +11.752
6. # 23 Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +13.269
7. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +13.406
8. # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +14.722
9. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +15.832
10. # 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +20.265
11. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +23.055
12. # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +24.743
13. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +25.307
14. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +26.853
15. # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +28.055
16. # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +30.989
17. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +35.251
18. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +42.239
19. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +49.854
Not Classified          
    41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 12 Laps
    5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati 15 Laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jendazeleny přispěl 3 Kč
KARING přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist