GP Portugalska - Historicky první sprintový závod vyhrál Bagnaia, Filip Salač má pole position

Kapitoly článku

MotoGP™ - Sprintový závod (12 kol)

Historicky první sprintový závod MotoGP odstartoval ve čtyři hodiny odpoledne středoevropského času. Pole position patřila Marcu Márquezovi (Repsol Honda Team), který v kvalifikaci nastavil nový traťový rekord. Do první řady si s ním stoupli Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Jorge Martin (Prima Pramac Racing). Druhá řada patřila Miguelu Oliveirovi (CryptoDATA RNF Team), Jacku Millerovi a Eneovi Bastianinimu (Ducati Lenovo Team), za ně se postavili Maverick Viñales (Aprilia Racing), Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) a jeho týmový kolega Luca Marini. Ze čtvrté řady odstartovali Johann Zarco (Prima Pramac Racing), Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Aleix Espargaro (Aprilia Racing).

Marc Márquez využil svého postavení na gridu a do první zatáčky vjížděl na pozici lídra. Výborný start se však povedl také Francescu Bagnaiovi, jenž se zařadil za Márqueze, třetí pak jel Jorge Martin následovaný Eneou Bastianinim, Miguelem Oliveirou a Jackem Millerem. Fabio Quartararo se pohyboval na čtrnácté pozici. Následně doplatil na předjížděcí manévr Joana Mira, který se ho pokoušel podjet. Zatímco Španěl upadl, Quartararo se zázračně udržel na motocyklu. Ale propadl se až na devatenácté místo. Incident se bude po závodě řešit.

Mezitím Ducati na cílové rovince při vjezdu do druhého kola využila své rychlosti a Francesco Bagnaia Jorge Martinem se dostali před Marca Márqueze. Luca Marini se pokusil předjet Eneu Bastianiniho, ale udělal podobnou chybu jako Joan Mir a tentokrát spadli oba jezdci. Bastianini se navíc z kačírku nezvedal úplně lehce a byl převezen do medical centra na kontrolu. Závod skončil také pro Marca Bezzecchiho.

Zatím se před Bagnaiu dostal Jorge Martin, jenž si na soupeře najel náskok čtyř desetin sekundy. Honda i nadále doplácela na svůj výkon a v pátém kole se před třetího Márqueze dostali i Jack Miller a Miguel Oliveira. Na šesté příčce se pohyboval Aleix Espargaro, následovaný týmovým kolegou Maverickem Viñalesem a Johannem Zarcem. Devátý jezdil Alex Márquez a Fabio Quartararo zabojoval a posunul se na desátou příčku. Na jezdce před sebou však ztrácel už dvě sekundy.

V polovině závodu se do vedení na okamžik dostal Jack Miller, Jorge Martin mu však předjetí na rovince znovu vrátil na pozici lídra. Třetí stále jezdil Francesco Bagnaia, Marc Márquez se pak začal přibližovat Miguelu Oliveirovi. Náskok první pětice stahovali jezdci Aprilie, osmý Johann Zarco pak už na sedmého Viñalese ztrácel 1,7 sekundy.

V posledních dvou kolech začal mít Jack Miller problémy s pneumatikami, kvůli kterým přišel o svou třetí pozici. Při předjížděcím manévru ho navíc Miguel Oliveira vytlačil ze stopy, čehož využil Marc Márquez a předjel rovnou oba jezdce. Rázem se tak ocitl na stupních vítězů. Ze slipstreamu ho však v nájezdu do posledního kola Oliveira předjel zpátky. Jezdec Hondy si navíc musel dávat pozor na dvojici Aprilií, které se za ním pohybovaly.

Vítězem závodu se stal Francesco Bagnaia, jenž projel cílem o 0,307 sekundy rychleji než Jorge Martin. Třetí místo si nakonec vybojoval Marc Márquez, čtvrtý projel cílem Jack Miller, následovaný byl Maverickem Viñalesem a Aleixem Espargarem. Miguel Oliveira se musí spokojit se sedmou pozici. V posledním sektoru chyboval a vyjel až mimo trať. Osmá pozice patří Johannu Zarcovi, devátý Alexi Márquezovi a nejlepší desítku uzavřel Fabio Quartararo.

Aktualizace: Enea Bastianini odjel na vyšetření do nemocnice. Má podezření na zlomeninu pravé klíční kosti.
Aktualizace 19:00: Podezření na zlomeninu se potvrdilo. Bastianini utrpěl frakturu lopatky a kromě zítřejšího závodu vynechá také víkend v Argentině. Poté se rozhodne dle jeho aktuálního stavu.
Aktualizace 21:30: Joan Mir obdržel za incident s Fabiem Quartararem penalizaci dlouhého kola do nedělního závodu.
GP Portugalska, MotoGP™ – Sprintový závod (12 kol)
23°C, dráha suchá, 39°C, vlhkost: 46%
1. # 1 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 19'52.8620
2. # 89 Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +0.307
3. # 93 Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda +1.517
4. # 43 Jack Miller AU Red Bull KTM Factory Racing KTM +1.603
5. # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +1.854
6. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +2.106
7. # 88 Miguel Oliveira PT CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +2.940
8. # 5 Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +5.595
9. # 73 Alex Marquez ES Gresini Racing MotoGP Ducati +5.711
10. # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.924
11. # 25 Raul Fernandez ES CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +8.160
12. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.384
13. # 42 Alex Rins ES LCR Honda CASTROL Honda +11.288
14. # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +17.138
15. # 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +18.128
16. # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +21.235
Neklasifikovaní        
  # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati 10 laps
  # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati 11 laps
  # 23 Enea Bastianini IT Ducati Lenovo Team Ducati 11 laps
Nedokončili první kolo        
  # 36 Joan Mir ES Repsol Honda Team Honda  
  # 37 Augusto Fernandez ES GASGAS Factory Racing Tech3 KTM  

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist