GP Německa – Králem Sachsenringu je Márquez, Kornfeil sedmý v Moto3

Závody devátého podniku sezony MS silničních motocyklů znovu nabídly pořádnou dávku adrenalinu díky skvělým výkonům jezdců všech tří tříd šampionátu. V třídě Moto3 slavil vítězství Jorge Martin, sedmý v cíli byl po startu z jednadvacáté pozice Jakub Kornfeil. V třídě šestistovek vyhrál první závod kariéry Moto2 Jihoafričan Brad Binder, který právě v Německu prodloužil smlouvu s týmem Aki Aja Red Bull KTM. V královské kubatuře vyhrál Marc Márquez, který si na konto připisuje deváté vítězství v řadě a z toho šesté v pozici jezdce MotoGP. Český závodník Karel Abraham závod dokončil osmnáctý a už začátkem srpna nastoupí do domácí Grand Prix v Brně, desátého podniku sezony 2018.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 30 kol závodu startoval z první pozice Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) a třetí Jorge Lorenzo (Ducati Team). Z druhé řady vyrazil Maverick Viňales (Movistar Yamaha MotoGP), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Třetí řada a trojice Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) a Álvaro Bautista (Ángel Nieto Team). Karel Abraham (Ángel Nieto Team) do závodu vyrazil dvaadvacátý z osmé řady. Na startu chyběl Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), který měl těžkou nehodu v zahřívacím tréninku a skončil v nemocnici se zraněním žeber.

Krátce po startu došlo ke kontaktu s pádem mezi jezdci Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Kvůli tomu zaznamenali propad pořadím Andrea Iannone a Jack Miller (Alma Pramac Racing). Do čela závodu se postavil Jorge Lorenzo, druhý jel Danilo Petrucci, třetí Marc Márquez, čtvrtý Valentino Rossi a pátý Maverick Viňales. Karel Abraham startem získal a jel na šestnácté pozici, těsně za Stefanem Bradlem (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Rasing).

V šestém kole spadl z dvanácté pozice Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), což byla pro Japonce velká škoda, jelikož se mu v Německu celkem dost dařilo. Náskokem šesti desetin vedl Jorge Lorenzo, na druhou pozici se posunul Marc Márquez, třetí byl Danilo Petrucci, čtvrtý Valentino Rossi, pátý Cal Crutchlow a šestý Andrea Dovizioso. Devět desetin ztrácel na šestého Doviziosa sedmý Maverick Viňales. Výborně si vedl osmý Álvaro Bautista. Andrea Iannone zachraňoval co se dalo a v osmém kole se posunul na patnáctou pozici, kde na čtrnáctého ztrácel tři sekundy. V devátém kole se Valentino Rossi dostal pod Danila Petrucciho a pokračoval na třetí pozici.

Po deseti kolech už v závodu nepokračoval Cal Crutchlow, který havaroval ve dvanácté zatáčce z páté pozice. Necelé dvě desetiny dělily prvního a druhého jezdce v pořadí, což byl Jorge Lorenzo a Marc Márquez. Na první dva ztrácel devět desetin třetí Valentino Rossi, který měl půl sekundy za sebou Danila Petrucciho. Na pátou pozici se posunul Andrea Dovizioso, šestý jel Álvaro Bautista, sedmý byl Maverick Viňales. Karel Abraham jel osmnáctý, poslední devatenáctý byl Xavier Simeón (Reale Avintia Racing).

Těsně před polovinou závodu převzal vedení Marc Márquez, vítěz posledních pěti klání MotoGP na Sachsenringu. Na druhém místě pokračoval Jorge Lorenzo, třetí jel Valentino Rossi. Čtvrtý Danilo Petrucci ztrácel na stupně vítězů necelých devět desetin a tři desetiny za sebou měl Andrea Doviziosa, který sedlá stejně jako on GP18. Šestý Álvaro Bautista jel těsně za Ducati Doviziosa a bylo vidět, že má velkou chuť zajet Top5. V úvodu druhé poloviny závodu byl Lorenzo v desáté zatáčce delší na brzdy a na druhé místo se posunul Valentino Rossi, jehož ztráta na prvního představovala necelou jednu sekundu.

Ve dvaadvacátém kole si první Marc Márquez najel náskok 1,7 sekundy a rovněž si připsal nejrychlejší kolo závodu 1'21,643 sekundy. Druhý Valentino Rossi měl sekundu na třetího Jorge Lorenza. Na čtvrté pozici jel Danilo Petrucci, který měl těsně za sebou Álvara Bautistu, ten jel opravdu perfektní závod. Maverick Viňales se posunul na šesté místo, Andrea Dovizioso byl až sedmý. Karel Abraham zůstával osmnáctý, kde ztrácel něco přes dvanáct sekund na Thomase Lüthiho. Stefan Bradl jel šestnáctý a na body mu chybělo něco kolem pěti sekund.

Pět kol před cílem byl náskok prvního Marca Márqueze na necelých třech sekundách. Valentino Rossi držel druhou pozici a na třetí se posunul Danilo Petrucci, jehož od Rossiho dělily dvě sekundy. Na čtvrtém místě jel Maverick Viňaloes, pátý byl Jorge Lorenzo a těsně za sebou měl Álvara Bautistu. Do posledního kola najížděl první Marc Márquez, druhý Valentino Rossi a na třetí pozici se posunul Maverick Viňales.

Neuvěřitelnou bilanci šesti vítězství MotoGP v řadě a devíti vítězství v řadě ve všech kubaturách MS drží na Sachsenringu Marc Márquez, vítěz závodu MotoGP Velké ceny Německa. Na druhém místě projel cílem Valentino Rossi, který je druhým mužem v šampionátu. Na třetím místě závod dokončil Maverick Viňales, který byl v závěru nejrychlejším jezdcem na dráze. Čtvrtý Danilo Petrucci je pochopitelně smutný, že přišel o třetí místo, přesto je nejlepším jezdcem netovárního týmu. Výborně zajel pátý Álvaro Bautista, jenž si na konto připisuje nejlepší výsledek sezony. Karel Abraham závod končí osmnáctý.

GP Německa, MotoGP – Závod (30kol)
27°C, dráha suchá, 48°C, vlhkost: 48%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'05.019
2. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +2.196
3. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +2.776
4. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +3.376
5. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +5.183
6. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +5.780
7. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +7.941
8. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +12.711
9. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +14.428
10. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +21.474
11. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +25.809
12. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +25.963
13. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +29.040
14. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +29.325
15. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +34.123
16. # 6 Stefan BRADL GER EG 0,0 Marc VDS Honda +38.207
17. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +49.369
18. # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +1'01.022
19. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +1'16.692
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 16 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 4 Kč
Aďoš přispěl 4 Kč
karlos18 přispěl 4 Kč
masi přispěl 4 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist