GP Itálie - Sprint vyhrál Francesco Bagnaia, Salač se kvalifikoval jako pátý

Kapitoly článku

MotoGP™ – Sprintový závod

Z prvního místa do závodu startoval šestadvacetiletý domácí jezdec Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), vedle kterého se postavili Marc Márquez (Repsol Honda Team) s jeho bratrem Alexem Márquezem (Gresini Racing MotoGP). Druhá řada patřila Lucovi Marinimu (Mooney VR46 Racing Team), Jacku Millerovi (Red Bull KTM Factory Racing) a Jorgemu Martinovi (Prima Pramac Racing). Do třetí řady se na gridu postavili Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Aleix Espargaro (Aprilia Racing) a Johann Zarco (Prima Pramac Racing).

Skvěle se start povedl Francescu Bagnaiovi, jenž vjížděl do první zatáčky v čele závodu. Za něj se na okamžik dostal Jack Miller, krátce na to se před něj ale dostal Marc Márquez. Dlouhý byl Alex Márquez, který krátce nato spadl. V incidentu byl zapletený ještě Brad Binder, ten však zůstal na trati. Třetí jezdil Jorge Martin a čtvrtý Luca Marini, kterého následoval týmový kolega Marco Bezzecchi.

Při průjezdu do druhého kola byl stále ve vedení Bagnaia, následovali ho Marc Márquez, kterého se pokoušel předjet Jorge Martin. Čtvrtá a pátá pozice patřila týmu Mooney VR46 Racing, šestý jezdil Jack Miller, sedmý Johann Zarco a osmý Brad Binder. Nad tratí se však začaly snášet kapky, před nájezdem do třetího kola už byly vyvěšeny bílé vlajky umožňující výměnu motocyklů. Na silnici se však stále dalo jet a do boxů zatím nikdo nezajížděl.


Jorge Martin předjel Francesca Bagnaiu a dostal se do vedení, přičemž si najel zhruba čtyřdesetinový náskok na druhého Francesca Bagnaiu. Toho následoval Marc Márquez, který se ťukl s Jackem Millerem, kvůli čemuž se dostal mimo stopu a propadl se na sedmou pozici. Na třetí místo se díky souboji těchto dvou jezdců posunul Luca Marini, za ním se stále držel týmový kolega Bezzecchi a Miller byl pátý.

Francesco Bagnaia stáhl náskok Jorgeho Martina velmi rychle a osm kol před cílem už byl zpět ve vedení. Brad Binder obdržel penalizaci v podobě jednoho long lapu, a to za incident s Alexem Márquezem. Závod skončil pro Alexe Rinse, který upadl v osmé zatáčce, Marco Bezzecchi pak obdržel varování za porušování limitů trati.

Při vjezdu do pátého kola stále vedl Bagnaia, na druhé místo se však povedlo posunout se Marcu Bezzecchimu, odsunul tak Martina na třetí pozici. Na čtvrtou příčku se probojoval jeho týmový kolega Johann Zarco a Jack Miller uzavíral první pětku. Marini se propadl na šestou pozici, sedmý jel Marc Márquez, který byl následovaný Eneou Bastianinim, Fabiem Quartararem a Aleixem Espargarem, jenž uzavíral nejlepší desítku.


V následujících tří kolech se boje na tratě uklidnily. Francesco Bagnaia si na Bezzcchiho najel náskok 0,430 sekundy. A ačkoliv se jeho krajan pokoušel ho snížit, nedařilo se mu to. Naopak se mu přibližovali Jorge Martinin Johannem Zarcem. Mezi nimi a pátým Lucou Marinim už byla zhruba sekundu a půl velká mezera, Jack Miller pak na Itala ztrácel zhruba půl vteřiny. Obávat se musel za sebou jedoucího Marca Márqueze.

Vítězem závodu se stal Francesco Bagnaia, který díky tomu zůstává lídrem šampionátu. O 0,369 sekundy později projel cílem druhý Marco Bezzecchi, třetí místo patří Jorgemu Martinovi. Až do poslední chvíle bojoval o pódium Johann Zarco, musí se však spokojit se čtvrtýou příčkou. Nejlepší pětku uzavřel Luca Marini. Jack Miller skončil šestý, za ním byli odmávnutí Marc Márquez, Aleix Espargaro, Enea Bastianini a Fabio Quartararo uzavřel top desítku.

GP Itálie, MotoGP™ – Sprintový závod
26°C, dráha suchá, 43°C, vlhkost: 64%
1. # 1 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 19'41.1830
2. # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +0.369
3. # 89 Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +0.952
4. # 5 Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +1.009
5. # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +3.668
6. # 43 Jack Miller AU Red Bull KTM Factory Racing KTM +3.772
7. # 93 Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda +3.905
8. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +6.062
9. # 23 Enea Bastianini IT Ducati Lenovo Team Ducati +6.431
10. # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +6.458
11. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +6.672
12. # 88 Miguel Oliveira PT CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +7.930
13. # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +9.022
14. # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +11.508
15. # 51 Michele Pirro IT Aruba.it Racing Ducati +14.344
16. # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +16.666
17. # 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +16.725
18. # 32 Lorenzo Savadori IT Aprilia Racing Aprilia +17.247
19. # 25 Raul Fernandez ES CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +21.596
20. # 37 Augusto Fernandez ES GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +35.212
21. # 94 Jonas Folger DE GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +46.189
Neklasifikovaní jezdci        
  # 42 Alex Rins ES LCR Honda CASTROL Honda 8 laps
Nedokončili první kolo        
  # 73 Alex Marquez ES Gresini Racing MotoGP Ducati  

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist