GP Emilia-Romagna – Závod vyhrál Márquez, titul slaví Quartararo

Závody v Misanu jezdci odjeli za slunečného počasí a na suché dráze okruh Misano World Circuit Marco Simoncelli. V Moto3 slavil vítězství Dennis Foggia (Honda), Filip Salač (KTM) bodoval desátým místem. V Moto2 vyhrál Sam Lowes (Kalex) a závod MotoGP Marc Márquez (Honda). Vzhledem k tomu, že Francesco Bagnaia (Ducati) závod nedokončil, titul mistra světa již nyní slaví Fabio Quartararo (Yamaha).

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 27kol odstartoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Jack Miller (Ducati Lenovo Team) a Luca Marini (SKY VR46 Avintia). Z druhé řady vyrazil Pol Espargaró (Repsol Honda Team), Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) a Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP). Třetí řada a trojice Marc Márquez (Repsol Honda Team), Iker Lecuona (Tech 3 KTM Factory Racing) a Danilo Petrucci (Tech 3 KTM Factory Racing). Lídr průběžného hodnocení Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) startoval patnáctý a už v Misanu mohl slavit titul mistra světa. Do své poslední Grand Prix v domácím prostředí startoval Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT) jako poslední, tedy třiadvacátý.

Po startu si vedení udržel Francesco Bagnaia, který najížděl jako první do první zatáčky a během několika zatáček si vytvořil náskok čtyř desetin na druhého Jacka Millera. Třetí jel Marc Márquez, čtvrtý Miguel Oliveira a pátý Pol Espargaró. Francouz Fabio Quartararo po startu ztratil, protože byl chvíli sedmnáctý , ale do druhého kola už najížděl třináctý. Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) ulil start a dostal “Double Long Lap Penalty“. Pro zatím stále úřadujícího šampiona hodně špatný víkend, který skončil předčasně po kontaktu s jubilantem Petruccim.

Po pěti kolech vedl závodní pole Francesco Bagnaia, který měl za sebou týmového kolegu Jacka Millera. Australan ale neudržel vysoké tempo a těsně před Marcem Márquezem havaroval. Na druhou pozici se tak posunul tovární jezdec Hondy a pád také nahrál Quartararovi, který čím víc se blížil k čelu závodu, tím blíž byl celkovému vítězství v šampionátu. Třetí Pol Espargaró ztrácel na vedoucí dvojici 2,3 sekundy a těsně za sebou měl Miguela Oliveiru a Franca Morbidelliho. Desátý byl v sedmém kole závodu Fabio Quartararo. Dvacátý jel Valentino Rossi.

Po deseti kolech jela na špici pole stále stejná dvojice Francesco Bagnaia a Marc Márquez. Ital byl pod tlakem a pokud by spadl, Quartraro by vyhrál šampionát. Zatím jel Ital čistě a bez chyb, jen měl před sebou necelých dvacet kol a to je stále velká porce kilometrů. Přes tři sekundy ztrácel třetí Pol Espargaró, čtvrtý byl Miguel Oliveira a pátý Franco Morbidelli. Havaroval Japonec Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), o něco později odstoupil Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) a první polovinu závodu nedokončil ani Iker Lecuona. Ve dvanáctém kole jel Quartararo na deváté pozici, půl sekundy za osmým Alexem Rinsem. Francouz nikam nespěchal, nechtěl udělat chybu. Tu udělal ve třináctém kole Jorge Martin, který spadl z desáté pozice v první zatáčce.

Do druhé poloviny závodu najížděl v roli lídra Francesco Bagnaia, jehož náskok na druhého Marca Márqueze byl na pouhých dvou desetinách. Španěl nepředjížděl, jen Itala tlačil a chtěl si vynutit jeho chybu. Tři sekundy ztrácel Pol Espargaró, který měl za sebou Miguela Oliveiru. Postupně se sjížděla dohromady skupinky bojující o páté místo. Tam jeli jezdci Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), Alex Rins, Fabio Quartararo, Luca Marini a devátý Johann Zarco (Pramac Racing). Ztrácel Franco Morbidelli, který se propadl na desátou příčku, sedm desetin za Francouze Zarca. Na bodech jel Valentino Rossi, který byl patnáctý.

V době, kdy do cíle zbývalo rovných deset kol dělily první dva, Francesca Bagnaiu a Marca Márqueze, tři desetiny. Bylo vidět, že tento rozdíl Márquez dokáže korigovat a čeká jen na svoji chvíli, aby zaútočil a závod vyhrál. Přes pět sekund už ztrácel třetí Pol Espargaró, čtvrtý jel Miguel Oliveira, pátý byl Fabio Quartararo, který získával jednu pozici za druhou a přibližoval se k čtvrtému Oliveirovi na něhož mu chybělo necelých osm sekund. Bagnaia neměl na výběr, pokud chtěl dostat bitvu o titul minimálně do Algarve, musel v Misanu bojovat o vítězství. Andrea Dovizioso (Petronas Yamaha SRT) jel poslední, někde si to zřejmě zkrátil a hned dostal penalizaci “Long Lap Penalty“.

Ve chvíli, kdy do konce závodu zbývaly čtyři kola havaroval v patnácté zatáčce Francesco Bagnaia a to znamená, že titul mistra světa letos získá Fabio Quartararo. Na první pozici jel Marc Márquez, druhý Pol Espargaró a třetí už byl Fabio Quartararo.

Závod vyhrál Marc Márquez, druhý projel cílem Pol Espargaró a Repsol Honda slaví po dlouhé době double. Třetí skončil Enea Bastianini (Avintia Esponsorama), jemuž se povedlo v posledním kole dostat na stupně vítězů a zároveň je nejlepším jezdcem netovárního týmu. Čtvrtý závod dokončil Fabio Qaurtararo, který se stává prvním Francouzem, který vyhrál titul mistra světa třídy MotoGP. Pro Yamahu je to první titul mistra světa od roku 2015. S fanoušky se loučil Valentino Rossi, který závod v Misanu dokončil desátý, přes dvě sekundy za svým bratrem Marinim.

GP Emilia-Romagna, MotoGP – Závod (27kol)
18°C, dráha suchá, 23°C, vlhkost: 55%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'52.830
2. # 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +4.859
3. # 23 Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +12.013
4. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +12.775
5. # 5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +16.458
6. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +17.669
7. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +18.468
8. # 12 Maverick VIÑALES SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +18.607
9. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +25.417
10. # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +27.735
11. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +27.879
12. # 51 Michele PIRRO ITA Ducati Lenovo Team Ducati +28.137
13. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +41.413
14. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +42.830
15. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +1'22.462
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati  
  # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 89 Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati  
  # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
  # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda  
  # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati  
  # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
  # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KARING přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist