Dvanáctá GP sezony – Velká cena San Marina

Přímo z katalánské metropole Barcelony zamířily kamiony týmů MS silničních motocyklů na pobřeží Jadranu, kde je o nadcházejícím víkendu na programu dvanácté kolo sezony – Gran Premio Red Bull di San Marino e della Riviera di Rimini. Na dráze okruhu Misano World Circuit Marco Simoncelli uvidíme jezdce tříd Moto3™, Moto2™ a MotoGP™. Součástí závodního víkendu v Misanu je závěrečný podnik světového šampionátu elektromotocyklů FIM Enel MotoE™ World Championship, kde se dozvíme jméno prvního mistra světa. Poslední závody sezony absolvují také jezdci Red Bull Rookies Cupu, kde je již o celkovém vítězi rozhodnuto. V pondělí mají v Misanu jednodenní test týmy MotoGP™.

Kapitoly článku

Misano World Circuit Marco Simoncelli (ITA)

Závodní okruh nedaleko Rimini postavili v roce 1972 a od té doby prodělal řadu modifikací. První závody série Grand Prix tam uspořádali v roce 1980 a vítězem klání pětistovek byl tehdy Američan Kenny Roberts (Yamaha). Po rozsáhlých změnách v rámci vyšší bezpečnosti se do kalendáře mistrovství světa vrátil v roce 2007 a dodnes je jeho trvalou součástí. Délka okruhu je 4226 metrů, nejdelší rovinka má 530 metrů, šířka je 14 metrů a v jednom kole jezdci projedou 16 zatáčkami – 6 levými a 10 pravými.

Ne všechny závody Velké ceny San Marina v minulosti uspořádali na okruhu v Misanu. V roce 1981 a 1983 závodili v rámci GP San Marina na okruhu v Imole. V letech 1982, 1984, 1991 a 1993 to bylo Mugello a Misano bylo v kalendáři MotoGP uvedeno v letech 1985, 1986, 1987 a od roku 2007 je již nepřetržitě domovem Velké ceny San Marina.

Rekordy a informace MotoGP™ – Misano World Circuit Marco Simoncelli (ITA)

Nejrychlejší kolo – Francesco Bagnaia – Ducati (2021) – 1'31,065
Rekord okruhu – Enea Bastianini – Ducati (2022) – 1'31,868
Kvalifikační rekord – Francesco Bagnaia – Ducati (2021) – 1'31,065
Maximální rychlost – Johann Zarco – Ducati (2021) – 305,0 Km/h

Délka závodu MotoGP™ – 27 kol (114,1 km)
GP San Marina – MotoGP™ 2022:
Stupně vítězů – 1.Bagnaia (Ducati), 2.Bastianini (Ducati), 3.Viňales (Aprilia)
Pole position – Jack Miller (Ducati) – 1'31,899 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Enea Bastianini (Ducati) – 1'31,868 sekundy

MotoGP™ – preview

Před závodním víkendem v Misanu je na první pozici průběžného hodnocení královské kubatury Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Italský závodník tovární stáje Ducati má na svém kontě 260 bodů a jeho náskok má hodnotu rovných 50 bodů. Bagnaia byl naposledy v Barceloně druhý ve sprintu, ale hlavní závod nedokončil. Bagnaia měl v neděli velké štěstí, že nedošlo k nějakému vážnému zranění, protože kdo viděl jeho pád, musí to považovat za zázrak. Bagnaia je potlučený, ale zlomené nic nemá, takže se předpokládá, že do domácího podniku v Misanu nastoupí.

Na druhé pozici je Jorge Martin (Prima Pramac Racing), jemuž se v Barceloně povedlo získat jednadvacet bodů, dvanáct pak na lídra průběžného hodnocení, a podobně by rád pokračoval i teď. Martin je na pozici, která mu vyhovuje, je jezdcem bojujícím o přední pozice a prozatím druhé místo v hodnocení seriálu je toho jasným důkazem. Do konce sezony zbývá celkem devět Grand Prix, to je spousta bodů a jak jsme mohli vidět v Barceloně, stát se může skutečně cokoliv.

Ital Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) neměl v Barceloně svůj den. Ze sprintu jen dva body, hlavní závod za čtyři potom, co byl znovu sražen soupeřem v první zatáčce. Bezzecchi nastupoval k restartu s bolestmi a zajel maximum, co bylo v jeho silách. Nyní má před sebou domácí podnik v Misanu a tam bude chtít ukázat, že souboj o titul vicemistra nevzdal.

Čtvrtý v pořadí je Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), jezdec, který přejel ležícímu Bagnaiovi přes obě nohy. Jihoafričan dělal co mohl, aby KTM zabrzdil, ale to nebylo možné a on sám následně havaroval. Po restartu měl technický problém a závod nedokončil. „Jedinou moji dnešní (nedělní) prioritou je, že jsem nikoho vážně nezranil. Co se týče výsledku, je takový, jaký je,“ řekl Binder po závodě.

První pětici uzavírá Aleix Espargaró (Aprilia Racing), který si v Barceloně na konto připsal zatím nejlepší výsledek sezony, když vyhrál jak sprint, tak také hlavní závod. Před sezonou byl společně s Viňalesem pasován do role favoritů, ale výsledky tomu v úvodu roku příliš nenasvědčovaly. První stupně vítězů získal v Nizozemsku, první hlavní závod vyhrál ve Velké Británii a první zlatý double oslavil doma v Barceloně.

Na šesté pozici průběžného hodnocení je Johann Zarco (Prima Pramac Racing), sedmý je Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) a osmý Maverick Viňales (Aprilia Racing), který si na konto v Barceloně připsal druhé stupně vítězů sezony. Viňales je také prvním jezdcem MotoGP™, který dostal za první přestupek v rámci nízkého tlaku v pneumatikách napomenutí. Pak již budou následovat časové penalizace.

Do závodního víkendu v Misanu nenastoupí Ital Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team), který si pádem v první zatáčce hlavního závodu v Barceloně zlomil záprstní kost levé ruky a levý kotník. Bastianini absolvoval operaci, a kromě Misana vynechá závody v Indii a Japonsku. Pro Misano Ducati nepostaví náhradního jezdce. Ani v Misanu nebude zpět Alex Rins (LCR Honda Castrol), který je mimo hru od Mugella, kde si zlomil nohu. Španěl Iker Lecuona (Team HRC), který závodí za Rinse má nyní povinnosti v šampionátu WorldSBK, takže s Hondou stáje LCR Honda Castrol pojede zkušební jezdec HRC a vítěz osmihodinovky v Suzuce Takumi Takahashi.

MotoGP™ – MS po GP Katalánska:

1.  Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team 260 bodů
2.  Jorge Martin Prima Pramac Racing 210
3.  Marco Bezzecchi Mooney VR46 Racing Team 189
4.  Brad Binder Red Bull KTM Factory Racing 166
5.  Aleix Espargaro Aprilia Racing 154
6.  Johann Zarco Prima Pramac Racing 141
7.  Luca Marini Mooney VR46 Racing Team 125
8.  Maverick Viñales Aprilia Racing 113
9.  Jack Miller Red Bull KTM Factory Racing 104
10.  Alex Marquez Gresini Racing MotoGP 102
11.  Fabio Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP 82
12.  Franco Morbidelli Monster Energy Yamaha MotoGP 67
13.  Augusto Fernandez GASGAS Factory Racing Tech3 58
14.  Miguel Oliveira CryptoDATA RNF MotoGP Team 55
15.  Alex Rins LCR Honda CASTROL 47
16.  Fabio Di Giannantonio Gresini Racing MotoGP 43
17.  Takaaki Nakagami LCR Honda IDEMITSU 35
18.  Enea Bastianini Ducati Lenovo Team 25
19.  Marc Marquez Repsol Honda Team 22
20.  Raul Fernandez CryptoDATA RNF MotoGP Team 14
21.  Dani Pedrosa Red Bull KTM Factory Racing 13
22.  Lorenzo Savadori Aprilia Racing 9
23.  Jonas Folger GASGAS Factory Racing Tech3 9
24.  Pol Espargaro GASGAS Factory Racing Tech3 8
25.  Michele Pirro Aruba.it Racing 5
26.  Joan Mir Repsol Honda Team 5
27.  Danilo Petrucci Ducati Lenovo Team 5
28. Stefan Bradl LCR Honda CASTROL 5
29. Iker Lecuona LCR Honda CASTROL 0

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist