Aktuálně z paddocku německých superbiků

Vedle britského šampionátu superbiků má z národních šampionátů této kubatury určitě velmi kvalitní úroveň i německý IDM. Co je nového v tomto šampionátu, kde je už pravidelným účastníkem Matěj Smrž, jenž v uplynulé sezoně dokázal 4 jízdy IDM vyhrát,? Aktuální stav startovního roštu v předních týmech si můžete přečíst v následujícím článku.

Michi Ranseder místo Karl Muggeridgeho

Aktuání německý vicemistr, 26-letý Rakušan Michael Ranseder, závodící poslední tři roky v IDM v kubaturách Supersport (2010) a Superbike (2011 a 2012) s minulostí v Grand Prix (125, 250 a Moto2) uzavřel dohodu s týmem Promotion Racing Holzhauer Honda a nahradí tak Karl Muggeridgeho, který odešel do sportovního důchodu.

"Michi" tak pojede v týmu, který má na svém kontě mistrovské tituly (2007 a 2008 s Martinem Bauerem, 2010 s Karl Muggeridgem) ve snaze vrátit titul této stáji. Kdo bude jeho týmovým kolegou, není doposud rozhodnuto.

Po Garrethu Jonesovi ani Troy Herfoss

Dva Australané na snímku zůstanou raději na druhé straně zeměkoule a tak je ve velmi kvalitním týmu Wilbers-BMW zatím jistá pouze jediná žena na startovním roštu Lucy Glöckner. Nejdříve odřekl závodění v týmu RAC Racing BMW Gareth Jones - ex-mistr Nizozemí a mistr Nového Zélandu - a nyní i přes platnou smlouvu nebude za tým manažera Bennyho Wilberse závodit ani 25-letý Troy Herfoss, ex-mistr Austrálie supersportů. A tak jedinou jistotou v sedle nového motocyklu BMW S1000RR HP4 je rychlá žena Lucy Glockner. Druhou jistotou týmu je testovací pilot Ghisbert van Ginhoven.

Reiterberger pojede místo seriálu FIM-Superstock-1000-Cup IDM Superbike

S Franzouzem Erwanem Nigonem se tým Van Zon-alpha Technik-BMW stal v polovině září superbikovým šampionem IDM. Vzápětí tento tým a jeho šéf Werner Daemen prodloužil s Nigonem smlouvu i na rok 2013. Nyní známe i jeho týmového kolegu, kterým je teprve 18-letý Němec Markus Reiterberger, šestý jezdec světového šampionátu "litrových" stocků.

Dario Giuseppetti zůstává věrný Ducati

Berlíňan Dario Giuseppetti (27) zůstává týmu Hertrampf-Ducati věrný i na příští sezonu a pojede pochopitelně s novým motocyklem Ducati 1199 Panigale. Týmového kolegu ale syn majitele jedné berlínské kavárny mít nebude. Otevřenou otázkou zůstávají Dariovy starty s wild card v šampionátu WSBK, stejně jako výběr pneumatik právě s ohledem na tento sporný bod.

RAC Racing v roce 2013 s Damienem Cudlinem a Kevinem Valkem

V uplynulé sezoně slavil tým RAC Racing řadu úspěchů s jezdci: Ghisbertem van Ginhovenem, Troyem Herfossem a Damianem Cudlinem. Posledně jmenovaný také v týmu zůstává - angažmá si zajistil při posledním závodě na Hockenheimu - Pole Position, první a druhé místo, ačkoliv měl lehkou otravu žaludku - a jeho cíl je jediný, získaní mistrovského titulu 2013. Jeho týmovým kolegou bude mladý talent Kevin Valk a motocykly zůstávají BMW S 1000 RR.

Matěj Smrž stále nemá týmového kolegu

Angažmá Matěje Smrže, který prodloužil svou smlouvu se stávajícím týmem, jsme vám už oznámili v tomto článku. Stále ale ještě není jasné, kdo bude jeho týmovým kolegou...? 

Martin Bauer bude závodit v roce 2013, ale neví se zatím kde

Martin Bauer plánuje po roční závodní přestávce návrat na závodní dráhu, ale zatím neoznámil za jaký tým. V říjnu testoval trojnásobný šampion IDM motocykl BWM S 1000 RR letošního vicemistra Michaela Ransedera.

Po tomto testu byl Bauer tento víkend na dalším testování, a sice s motocyklem CR na Pannoniaringu. Místo v MotoGP ovšem tento tým CRT Rakušana Andrease Bronnena - manažer týmu Technogym Racing v IDM - a šéftechnika Fritze Schwarze nezískal. Jedná se o projekt, do jehož vývoje jsou zapojeny jak továrna BMW, tak také firma WP vyrábějící pérování.

Martin Bauer má nabídku od týmu HPC-Power Suzuki-Racing a nyní také od týmového šéfa Bennyho  Wilberse. Ten má sice podepsanou smlouvu s BMW, ale po odřeknutí obou Australanů Garetha  Jonese a Troye Herfosse žádného Top-pilota.

Některé novinky od zeleného stolu

  • Kalendář na rok 2013 sice ještě není hotov - ale jedno je už jisté. Určitě se nepojede v nizozemském Assenu, místo něho bude možná belgický Zolder. A jistý není ani závod na rakouském okruhu Red Bull Ring.
  • Nový promoter - jiná technická pravidla. DMSB předala organizaci šampionátu IDM (Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft) novému promotérovi, kterým je od sezony 2013 "Motor Events GmbH". Kubatura superbiků bude otevřena i superstockům. Jsou připravena i některá nová technická pravidla, ty se ale zúčastněným továrnám vůbec nelíbí, neboť znamenají zvýšené náklady.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist