35. Havířovský Zlatý kahanec + závody evropské série IRRC

O nadcházejícím víkendu startuje nedaleko Havířova v Těrlicku již tradiční mezinárodní závod o Havířovský Zlatý kahanec, který je letos spojen s druhým podnikem sezony evropského šampionátu na přírodních okruzích IRRC 2018. Kvalifikačním dnem je sobota 16.června, dnem závodů je neděle 17.června 2018. Závodní víkend v pátek odstartuje autogramiáda, připraven je trenažér TT a v sobotu pozdě odpoledne vystoupí hudební skupiny s hvězdou večera Danielem Mrózkem, jehož známe ze soutěže Hlas Česko Slovenska.

Kapitoly článku

Závody motorek u Těrlické přehrady (postavena 1955-1964) se datují od roku 1967. Tehdy vyhrál klání třídy do 350ccm Bohumil Staša (vůbec první absolutní vítěz) a vítězství v pětistovkách slavil František Srna, který porazil Švéda Billy Anderssona. Druhý ročník v Těrlicku zrušili, jelikož v srpnu došlo k napadení republiky vojsky Varšavské smlouvy. Pokračovali až o rok později třetím ročníkem, kde byl v 350ccm znovu úspěšný Bohumil Staša. Zlato ze závodu pětistovek si do západního Německa odvezl Heinrich Rosenbusch. Každým rokem v létě v Těrlicku burácely motory závodních strojů až do sezony 1990, to byl na nějakou dobu také poslední závod.

Divoká devadesátá léta nechala zapomenout na závody, které byly dlouhá léta pro řadu místních jediné, co si mohli dovolit. Do zahraničí se na závody nejezdilo a pro řadu lidí bylo i to Brno daleko. Těrlicko se i díky tomu těšilo velké oblibě a divácké účasti, jelikož přijeli fanoušci z Ostravy, Havířova, ale také z opačné strany jako Český Těšín nebo Třinec.

Po dlouhých osmnácti letech povstaly závody z popela a Těrlicko se znovu objevilo v kalendářích sportovních akcí. Od roku 2008 navázal pořadatel závodu z.s. Prosport–cz na tradici pětadvacátým ročníkem závodu, který nese jméno Havířovský Zlatý kahanec. Letos je to již pětatřicátý ročník, který je navíc spojen s prestižními závody evropské série na přírodních okruzích IRRC 2018.

Přihlášených by mělo být až na 240 jezdců, což je dané tím, že v Těrlicku je na programu český mistrák tříd Supermono a Twin, dále Přebor České republiky a velkým lákadlem je evropský šampionát International Road Racing Championship, kde se závodí v kategoriích Supersport a Superbike. V jednání je stále účast šestinásobného vítěze Haviřovského Zlatého kahance Horsta Saigera. Z předních českých jezdců v Těrlicku uvidíme Marka Červeného, měl by také dorazit Petr Bičiště. Naopak bude chybět další známý jezdec Kamil Holán, který měl při TT nehodu na ostrově Man, kde čeká na převoz do České republiky. Startovní listiny jsou samozřejmě plné talentovaných jezdců, kteří o víkendu udělají maximum pro to, aby dosáhli umístění na stupních vítězů.

Startovní listiny jednotlivých tříd jsou k dispozici - Startovka Kahanec 2018.pdf
Zvláštní ustanovení "Havířovský Zlatý kahanec" - ZU_CZ_Terlicko_fin.pdf

Co se týče IRRC Superbike, tak tam vede šampionát s plným počtem bodů Danny Webb, třiatřicet bodů má na kontě druhý Fin Erno Kostamo a jediný bod za Finem je český závodník Marek Červený, jemuž patří průběžní třetí příčka. Na deváté pozici je Tomáš Borůvka, dvanáctý Aleš Nechvátal a třináctý Pavel Tomeček.

Průběžné hodnocení IRRC Superbike 2018 - 2018.01-IRRC-SBK-ranking.pdf

Co se týče IRRC Supersport tak tam je lídrem průběžného hodnocení Matthieu Lagrive. Francouz má na kontě rovných padesát bodů, nicméně v Těrlicku to nebude mít snadné jelikož tam pojede poprvé a na seznámení se s tratí bude mít dvě půlhodinové kvalifikace. Průběžně druhý je Belgičan Laurent Hoffmann, jemuž a vedení v soutěži schází deset bodů. Třetím jezdcem v pořadí je s dvaatřiceti body Němec Thomas Walther. Nejvýše postaveným českým závodníkem je Kamil Holán, ale ten jak už jsme uvedli nebude kvůli zranění startovat. Desátá pozice patří slovenskému jezdci Miroslavu Slobodovi.

Průběžné hodnocení IRRC Supersport 2018 - 2018.01-IRRC-SSP-ranking.pdf

Závodní víkend v Těrlicku odstartuje v pátek 15.června autogramiádou jezdců, kteří na svých závodních strojích dorazí ve tři odpoledne před obchodní dům Elán v Havířově. Komentátorem této podpisové akce, stejně jako celého následujícího víkendu, bude Joska Kubíček, jehož všichni dobře známe právě z prostředí motocyklového sportu.

Pro všechny fanoušky je letos připravena velice lákavá atrakce v podobě simulátoru Tourist Trophy na ostrově Man. Tyto závody právě skončily, takže máme všichni v živé paměti, jak tam Peter Hickman nastavil rekord na 135.452mph. Simulátor bude přístupny veřejnosti v prostorách depa naproti cílové rovince Těrlického okruhu a každý se může tuto metu pokusit překonat. V sobotu večer bude pro všechny zpívat místní rodák Daniel Mrózek s kapelou. Tohoto zpěváka znáte ze soutěže Hlas Česko Slovenska, kde zpíval ve skupině Michala Davida.

Co se týče závodního programu tak ten je rozdělen na dva dny. Sobota 16.června je dnem tréninků a kvalifikačních jízd. Neděle 17.června je kompletně dnem závodů.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
gorkin přispěl 2 Kč
xxxx1 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist