300 zatáček Gustava Havla - skvělá podívaná už je opět tady!

Pětapadesátý ročník legendárního závodu 300 zatáček Gustava Havla už klepe na dveře, pojede se o tomto víkendu 20. a 21. května. Neustále stoupající kvalitu si závody v Hořicích určitě udrží i letos, a pohled do startovních listin „Zatáček“ jasně ukazuje, že se máme na co těšit – takhle nabité startovní pole tady snad ještě nikdy nebylo!

Letos se pojede podle stejného schématu jako v loňském roce, v sobotu se po celý den bude trénovat, v neděli se diváci mohou těšit na šestici napínavých závodů. První klání (Sportproduction 125) startuje už ve čtvrt na jedenáct a jeden z vrcholů nedělního programu (Open do 600) přijde na řadu těsně před obědem. Pokud tedy chcete vyrazit na návštěvu depa, přijeďte radši už v sobotu, v neděli by totiž byla veliká chyba přijít o jakékoliv dění na trati! Uvedený časový harmonogram je předběžný a pořadatel si vyhrazuje, v závislosti na počtu jezdců a aktuální situaci, právo na jeho změnu.

Časový harmonogram

Sobota 20. 5. 2017
08:30 — 09:00 I. měřený trénink SP 125
09:15 — 09:45 I. měřený trénink Do 600
10:00 — 10:30 I. měřený trénink GP 125 + CRR 250
10:45 — 11:15 I. měřený trénink Twin
11:30 — 12:00 I. měřený trénink Nad 600
12:15 — 12:45 I. měřený trénink Supermono
12:45 — 13:30 Přestávka
13:30 — 14:00 II. měřený trénink 125 SP
14:15 — 14:45 II. měřený trénink Do 600
15:00 — 15:30 II. měřený trénink GP 125GP + CRR 250
15:45 — 16:15 II. měřený trénink Twin
16:30 — 17:00 II. měřený trénink Nad 600
17:15 — 17:45 II. měřený trénink Supermono

Neděle 21. 5 . 2017
09:00 Slavnostní zahájení
10:15 SP 125 (9 kol)
11:15 Do 600 (11 kol)
12:25 GP 125 + CRR 250 (9 kol)
13:25 Twin (10 kol)
14:35 Nad 600 (11 kol)
15:45 Supermono (10 kol)

Startovní listiny

V posledních letech se mohlo zdát, že se pozornost zahraničních pilotů pomalu přesouvala na srpnové Czech Tourist Trophy, které je součástí prestižního seriálu IRRC a Zatáčky se stávaly spíš záležitostí domácích jezdců. Při pohledu do startovních listin je ale jasné, že pro letošní ročních se do Hořic sjede nejenom skvělé zastoupení domácí road racingové scény, ale i ze zahraniční dorazí tak kvalitní piloti, které jsme už dlouho v Hořicích neměli možnost vidět. Jedná se sice hlavně o silnější kubatury, ale my to vezmeme pěkně popořádku, tedy od třídy sportproduction 125, jež startuje svůj závod v 10.15 hodin. K nejžhavějším favoritům budou patřit určitě otec a syn Miroslav a Martin Sedlovi, kteří zvítězili v loňském (syn Martin) i předloňském roce (otec Miroslav). Cestu za vítězstvím jim ale budou chtít určitě znepříjemnit jejich největší soupeři s let minulých, a to Radek Lamich, jenž vloni patři k jejich největším soupeřům a nakonec si dojel pro stříbro, stejně jako vloni bronzový Petr Kolář. David Řezáč, Marek Zima a Ivo Doležal, tedy trojice, která vloni bojovala o pátou příčku, nebude chybět ani letos, stejně jako loňský smolař Ital Pierre Coppa. V bezmála čtyřech desítkách startujících se ale vždy najdou noví piloti, kteří si na tyto „staré bardy“ už teď brousí zuby.

Přesně o hodinu později, tedy v 11.15 hod. se jako druzí se na start postaví piloti třídy Open do 600. V žádném případě si tohle klání nenechte ujít, protože to bude velký boj o krále naší roadracingové scény v téhle kubatuře! Ptáte se proč? No zkrátka proto, že na startu nebude samozřejmě chybět největší hvězda současných Zatáček, tedy Marek Červený, ale „šestky“ letos pojede i další tuzemská megastar Michal „Indi“ Dokoupil! Tipnete si, jak dopadne vzájemný a snad nikdy nekončící duel mezi „pětačtyřicítkou“ a „třiadvacítkou“? Já ne, ale při pomyšlení na to, co se bude hned při druhém hořickém závodu na trati dít, mi už teď běhá mráz po zádech… Chybět nebudou ani zbývající loňští „bednaři“ a to další tuzemská roadracingová hvězda Kamil Holán a Rakušan Jochen Rotter, stejně jako Richard Sedlák, který vloni dojel na skvělém čtvrtém místě. Hodně vysoko budou pomýšlet ale i Němci Wolfgang Schuster či Daryl Dörlich, stejně jako velké množství nováčků zejména z německy hovořících zemí.

Ve společném závodě kubatur GP 125 a CRR 250 bude určitě větší pozornost upřena na „dvacky“, které patří na hořickém závodišti doslova k „rodinnému stříbru“ a jejich souboje bývají tou nejnapínavější podívanou celého programu. Je to určitě i díky tomu, že mezi největší favority patří domácí pilot Olda Podlipný, který bude o další vítězství bojovat zejména s Patrikem Kolářem, Michalem Savinkovem, Němcem Steffenem Grämerem či Rakušanem Christophem Ederem. K vidění bude i motocykl FGR v sedle s nováčkem Petrem Adamcem. Ve čtvrtlitrech uvidíme souboje „ostrých“ i produkčních dvěstěpadesátek v sedlech s domácími piloty Janem Lefanem, Danem a Alexandrem Vysloužilovými, Petrem Kuncem či Michalem Šlezarem, kteří se utkají například s Australanem Ericem Lenserem, Francouzem Philippem Delaunaym či Němcem Franco Piesnerem.

Pokud předchozí kubatura čtvrtlitrů už bohužel pomalu umírá, tak toto rozhodně neplatí pro třídu Twin. Chybět nebude náš nejrychlejší pilot a loňský suverénní vítěz téhle kubatury Michal Dokoupil, a bylo by velké překvapení, kdyby si vavřínový věnec za vítězství odvezl někdo jiný, nežli právě populární „Indián“. O to větší bitvy se určitě strhnou u další pozice, o kterou se utká četná plejáda střelců v čele s vloni stříbrným Zbyňkem Soukupem, čtvrtým Belgičanem Joelem Smoldersem, pátým Slovákem Davidem Hanzalíkem či šestým Davidem Kuželou, s ostrovany Davem Walshem, Alanem Brownem nebo Davidem Weberem, Němcem Stefanem Holzem či Australanem Ericem Lenserem. Skvělou devátou pozici si určitě bude chtít vylepšit i Veronika Hankocyová. Z dvouválců, které nemají na našich okruzích dlouhou historii, se velmi rychle stala nejpočetněji zastoupená kubatura!

tip

Přihlásit se na společnou jízdu na 300 ZGH můžete v motoakcích zde.

Nejlepší podívanou určitě slibuje kubatura Open nad 600, tedy superbiky. Chybět nebude nikdo z loňských stupňů vítězů, tedy vítěz Didier Grams, stříbrný Petr Bičiště ani bronzový Marek Červený. Pokud si vzpomenete na jejich vzájemné bitvy jak při Zatáčkách, tak při srpnovém Tourist Trophy, je vám jasné, že už tato jména by určitě stačila na skvělou podívanou. To ale samozřejmě nebude vše - v plné formě bude i nejrychlejší český polda Aleš Nechvátal, Leoš Hlaváček a Pavel Tomeček budou stejně jako vloni bojovat o první desítku. Ohromná konkurence letos dorazila ze zahraničí a velkou pozornost na sebe poutá hlavně tým Rico Penzkofera. Za něj pojede Ital Alessandro Polita, který má zkušenosti ze světových superbiků, expilot světové Grand Prix Brit Danny Webb a také Dan Kneen, patřící k největším hvězdám ostrovních roadracingových závodů. Zajímavé bude určitě sledovat i Ira Shauna Andersona, který při svojí loňské premiéře doslova deklasoval všechny soupeře ve třídě supermono. Chybět nebude velké množství německy mluvících jezdců, převážně nováčků, pojede ale i Stefan Holz, který už patří do hořického inventáře. Už teď dám ruku do ohně za to, že litry budou patřit k tomu nejlepšímu, co bylo kdy v Hořicích k vidění a traťový rekord, který Mára Červený při loňské Czech Tourist Trophy ustanovil na neuvěřitelných 2:14,761, bude opět v ohrožení!

V supermonech bude loňské vítězství obhajovat Shaun Anderson a vzhledem k tomu, jak suverénně si počínal vloni, tak by bylo velkým překvapením, kdyby se mu obhajoba nepodařila, i když… stejně jako vloni tenhle Ir může letos překvapit například nováček Jay Bellers Smith z Velké Británie. Chybět nebude ani největší domácí „jednoválcová“ hvězda Libor Kamenický, stejně jako jeho věčný rival Nico Kehrer z Německa a své do soubojů na čele určitě řeknou i další domácí piloti jako Karel Kalina nebo Pavel Jančík, kteří se vloni skvěle přetahovali v bojích o stupně vítězů s Rakušanem Christopherem Ederem pilotujícím KTM 250 RC kubatury Moto3.

INFOrmace

Aktuální informace najdete na našem fóru.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
-george- přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist