300 zatáček Gustava Havla: sobotní kvalifikace

Hořické "Zatáčky" mají za sebou program kvalifikační soboty a vše je již připravené na zítřejší závod, který bude jubilejním šedesátým ročníkem. Pojďte se podívat, jak to dnes v Hořicích vypadalo.

Roadracing opět ukázal, že má dvě strany mince a s věcmi pozitivními přišly i ty negativní, takže kvůli havárii dvou jezdců byla druhá kvalifikace kubatury Supertwin přerušena a závěrečná kvalda superbikerů se překládá na zítřek, kdy by měli vyrazit hned po slavnostním zahájení a jejich o postavení na startu se definitivně rozhodne od 9:15 - 9:35 hodin. Po této přesunuté kvalifikaci už bude na programu závod třídy Sportproduction 125 (start je posunuty na 10:15 hodin), do kterého z nejvýhodnější pozice vystartuje domácí Lukáš Fikker, jehož v první řadě doplní Michal Vecko a Pavel Habrda.

Další klání bude společné třem kubaturám, a k tradičním GP125 + Moto3 a třídě OPEN 250 letos nově přibyla i třída Supersport 300. Ve společné kvalifikaci byly nejrychlejší dvoutaktní "dvacky" a v první řadě zítra budou stát domácí Michal Savinkov s Rakušanem Christopherem Ederem a Patrikem Kolářem. Za nimi se dnes umístili zástupci dalších dvou kubatur a to dva stroje třídy Open 250 v sedlech s Němcem Nico Kehrerem a Pavlem Navrátilem a také Radek Lamich, jenž byl nejrychlejším pilotem třídy Supersport 300.

Třetím závodem programu bude kubatura Supersport 600. V ní se dá očekávat velká bitva zejména mezi dvěma konkurenty ze seriálu IRRC, a to Nizozemcem Jornem Hambergem, který jako jediný dokázal stlačit svůj čas pod "sedmnáct", když zajel skvělých 2:16,558 sekundy a odsunul za svá záda domácí hvězdu Marka Červeného, který za ním zaostal o 0,838 sekundy. První řadu dokompletuje Petr Najman, který určitě tyhle dva favority bude chtít v boji o vítězství hodně potrápit.

Ve společném závodě tříd Supermono a Supersport 400 (jenž budou samozřejmě klasifikovány odděleně) tahaly za silnější kus provazu jednoválce. Nejrychlejším byl Němec David Datzer, jenž si při svojí premiéře v téhle třídě počínal podle očekávání velmi dobře - ne nadarmo je to držitelem hořického traťového rekordu. Ze druhé startovní pozice ho do boje vyzve obhájce loňského vítězství Petr Najman a velmi rychlý byl i vloni bronzový Švýcar Ivo Ladde, který zajel třetí čas. Nejrychljším pilotem třídy Supersport 400 byl Petr Plichta, jenž zajel celkově sedmý čas.

Třída dvouválců Supertwin byla tou, kde došlo k vážné havárii dvou jezdců - jedním z nich byl Jan Markalous, druhým by pak měl být německý jezdec Wolfgang Brunner. Informace ke stavu obou pilotů nebyly k dispozici, ale oba byli vrtulníkem převezeni do nemocnice. Oběma přejeme samozřejmě brzké uzdravení! Nejrychlejší časy tak byly zajety v první kvalifikací a zítřejší pole position si zajistil Marek Červený před průkopníkem téhle kategorie Michalem "Indi" Dokoupilem a Francouzem Waynem Bourgeaisem.

Startovní rošt nejsilnejší kubatury Superbike je vlastne pouze provizorní, ale nedá se předpokládat, že by se zítra po ránu zajely výrazne lepší časy, nežli tomu bylo v sobotní první části. V ní byl nejúspěšnější Němec David Datzer, který zajel čas o téměř dvě sekundy rychlejší než Kamil Holán, třetí čas a první řadu si prozatím drží Nizozemec Joey den Besten. Do první desítky nejrychlejších kvalifikantů se z našich jezdců dostali také sedmý Karel Pešek a devátý Aleš Nechvátal.

Kompletní výsledky a livetiming najdete zde. Závod budete moct sledovat v přímém přenosu na Youtube kanálu AMK Hořice.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Miloš Rejman - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist