Seriál Grand Prix 2012 začne na Novém Zélandu

Jindy konzervativní promotéři nejprestižnějšího plochodrážního seriálu FIM Speedway Grand Prix se rozhodli zariskovat. Oznámili totiž, že k prvnímu závodu sezony 2012 se pojede až na Nový Zéland. Premiérový podnik Grand Prix v zemi bývalého mistra světa Ivana Maugera se pojede 31. března v Aucklandu.

Jinak v kalendáři zůstává všech jedenáct podniků Grand Prix, které se jely letos, tedy i Velká cena České republiky. Na pražské Markétě se tentokrát pojede 12. května. Závodem na Novém Zélendu celý seriál Grand Prix začne. Ač hlavně australští jezdci patří dlouhá léta k nejlepším na světě a z Nového Zélandu pochází bývalý šestinásobný mistr světa v jednotlivcích Ivan Mauger (na snímku vpravo), na jižní polokouli naposledy nejlepší plochodrážní jezdci startovali před deseti roky. To bylo v australském Sydney v roce 2002. Na stadiónu Western Springs v Aucklandu na Novém Zélandu, kde se doposud jezdí závody terénních aut, budou třeba rozsáhlé úpravy. Kvůli tomu pojede na dalekou služební cestu Ole Olsen a další činovníci, aby se postarali o to, aby byla dráha a zázemí pro březnovou akci v nejlepším možném stavu. Ředitel londýnské promotérské společnosti BSI Paul Bellamy už několik let bojuje za to, aby se závody Grand Prix dostaly i mimo Evropu, ale zatím se to příliš nedaří. "Nový Zéland bude velká zkouška. Pokud se tam všechno vydaří, bude otevřena cesta k tomu, abychom dostali nejdůležitější plochodrážní závody třeba i do Ameriky. To byl a je pro nás velký cíl,“ nechal se slyšet Bellamy.
Jedinou další zásadnější změnou v kalendáři SGP je posun termínu u britské Velké ceny. Ve velšském Cardiffu se na tamním obřím svatostánku v tradičním červnovém termínu bude hrát olympijský fotbal, a tak se pořadatelé rozhodli posunout plochodrážní závod na 25. srpna. Pro finálový závod seriálu vybrali promotéři oblíbenou Marian Rose Motoarenu v polské Toruni. Nový mistr světa tam bude oficiálně korunován 6. října. Pražská Markéta v Břevnově zažije Grand Prix už pošestnácté. Než ale čeští fanoušci plochodrážní esa uvidí, musí se jezdci vrátit ze Zélandu a absolvovat 28. dubna Velkou cenu Evropy v polském Leszně. Czech SGP bude tedy na řadě jako třetí, po ní se na další závod mohou těšit diváci na historickém Ullevi Stadium ve švédském Göteborgu (26. května). Světový pohár družstev se pojede v polské Bydhošti a v britském King’s Lynnu. Race-off a finále tentokrát uvidí švédská Malilla.  
Společnost BSI už oznámila i složení jezdeckého pole seriálu Grand Prix 2012. Jako vždy se bude jednotlivých závodů účastnit patnáct stálých jezdců plus majitelé jednorázových divokých karet na ten určitý podnik. Nejlepší osmičku z letošního roku doplnili tři postupující z podniku FIM Grand Prix Challenge. K nim BSI vybrala čtyři muže s permanentními divokými kartami. Pro příští rok to budou Fredrik Lindgren (Švédsko), Nicki Pedersen (Dánsko), Chris Harris (Velká Británie) a bývalý juniorský mistr světa Darcy Ward (Austrálie). Ten je nyní zraněný a připravuje se na operaci, aby mohl včas zahájit přípravu na příští náročnou sezonu. Darcy Ward bude sice brán za nováčka, ale letos už dvakrát startoval v závodech Grand Prix na divokou kartu. Češi se mezi stálé jezdce opět nedostali. Některý z nich ale určitě dostane šanci ukázat se na domácím závodě na Markétě. Češi ale budou mít šanci postoupit do Světového poháru družstev (World Cup), jehož termíny už jsou také známy. 

Stálí jezdci FIM SPEEDWAY GRAND PRIX 2012

1. Greg Hancock (USA)
2. Andreas Jonsson (Švédsko)
3. Jaroslaw Hampel (Polsko)
4. Jason Crump (Austrálie)
5. Tomasz Gollob (Polsko)
6. Emil Sayfutdinov (Rusko)
7. Kenneth Bjerre (Dánsko)
8. Chris Holder (Austrálie)
9. Fredrik Lindgren (Švédsko)
10. Nicki Pedersen (Dánsko)
11. Chris Harris (Velká Británie)
12. Antonio Lindback (Švédsko)
13. Bjarne Pedersen (Dánsko)
14. Piotr Protasiewicz (Polsko)
15. Darcy Ward (Austrálie)

FIM SPEEDWAY GRAND PRIX 2012 CALENDAR

31. března: FIM New Zealand SGP (Auckland)
28. dubna: FIM European SGP (Leszno, Polsko)
12. května: FIM Czech SGP (Praha)
26. května: FIM Swedish SGP (Göteborg)
9. června: FIM Dansk Metal Danish SGP (Kodaň)
23. června: FIM Gorzow SGP of Poland (Gorzow)
28. července: FIM Croatian SGP (Gorican)
11. srpna: FIM Italian SGP (Terenzano)
25. srpna: FIM British SGP (Cardiff)
8. září: FIM Scandinavian SGP (Malilla, Švédsko)
22. září: FIM Dansk Metal Nordic SGP (Vojens, Dánsko)
6. října: FIM Torun SGP of Poland (Toruň)

FIM SPEEDWAY WORLD CUP 2012 CALENDAR

7. července: SWC Event One (Bydgoszcz, Polsko)
9. července: SWC Event Two (King's Lynn, Velká Británie)
12. července: SWC Race-Off (Malilla, Švédsko)
14. července: SWC Finále (Malilla, Švédsko)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist