Jason Crump se v Polsku rozloučí s Grand Prix

Trojnásobný světový šampion Jason Crump oznámil, že v roce 2013 už nebude jezdit Grand Prix na ploché dráze. S tímto seriálem mistrovství světa se rozloučí 6. října po finálovém závodě v polské Toruni. Sedmatřicetiletý Australan chce startovat už pouze v národních ligách.

Crump patří mezi nejúspěšnější jezdce plochodrážní historie, v některých směrech dokonce mezi vůbec nejlepší. Světové tituly vybojoval v letech 2004, 2006 a 2009.  V rozmezí 2000 až 2010 nepřetržitě figuroval na startovní listině seriálu mistrovství světa, v němž vyhrál 23 závodů (Polák Tomasz Gollob má o jedno vítězství méně) na 14 různých stadionech, nejčastěji v dánské Kodani. 22. září 2012 v dánském Vojensu, kde se jel předposledním závodu letošní Grand Prix, vybojoval čtvrté místo ve svém 77. finále Grand Prix. Elitní seriál opustí v pozici nejlépe bodujícího jezdce v historii, když právě ve Vojensu v semifinále překonal jako první jezdec magickou hranici dvou tisíc bodů. Jeho nejbližší rival Greg Hancock má nyní 1940 bodů. "Je to správné rozhodnutí ve správný čas. Cítím, že stále mohu jezdit ve světové špičce a mohl bych dál vyhrávat. Ale to své už jsem si tam odjezdil, dosáhl jsem vrcholu a myslím si, že je načase zahájit novou éru i bez Grand Prix," uvedl Crump. "Toto je rozhodnutí, ke kterému jsem došel před nějakým časem po několika poradách s rodinou. Nechci někomu zabírat místo," dodal dvojnásobný vítěz pardubické Zlaté přilby z let 2002 a 2006.
Svůj úmysl se rozhodl oznámit ještě před skončením letošního ročníku, v němž dosud získal jedno vítězství, čtyři finále a se ziskem 121 bodů je v průběžném hodnocení pátý.  Ovšem bez šance na titul. "Kdokoliv v Toruni vyhraje titul mistra světa, tak si zaslouží velkou pozornost. Nechci, aby se hovořilo o mně, že jsem ukončil kariéru. Chci, aby se hovořilo o novém mistru světa," vysvětlil Crump. V čele průběžného hodnocení je před posledním závodem další Australan Chris Holder, která má dva body náskok na Dána Nickiho Pedersena. Třetí je o dalších osm bodů zpět Američan Hancock. "Vždy jsem měl kolem sebe kvalitní jezdce z Austrálie jako Leigh Adams nebo Craig Boyce. A držím palce, aby to Chrisi Holderovi letos vyšlo," vyjádřil Crump přání na téma, kdo by měl tuto sobotu získat titul mistra světa 2012.
Svůj hold vzdal Crumpovi i stále ještě úřadují mistr světa, o pět let starší Hancock. „Když jsem se to dověděl, byl jsem v šoku, jako asi každý. Nečekal jsem to, ale poté, co jsem si Jasona vyslechl, pochopil jsem, že jedná ze srdce a to je to hlavní. Zkrátka cítí, že na to přišel čas. Jason v každém závodě dokazuje, že na to stále má. Pořád by mohl vyhrát světový titul. Letos ale zažil několik opravdu drsných pádů, což ho trochu zpomalilo. To ale nic neznamená. Podle mne je Jason největším gigantem, který kdy plochou dráhu jezdil. Nedokážu si představit, že příští rok ho v seriálu Grand Prix nebudu potkávat v depu a na dráze. Taky se budu podobně zanedlouho rozhodovat – vždyť jsem starší než on a na dráze jsem začínal mnohem dřív.“ Crump má s manželkou Melody děti Miu a Setha.  
Jason Crump se narodil 6. srpna 1975 v britském Bristolu. Už v roce 1994 získal bronz na juniorském mistrovství světa, o rok později ve finském Tampere už bral zlato. Do světového šampionátu dospělých vstoupil v roce 2000 čtvrtým místem. Další rok už slavil titul světového vicemistra. Druhý skončil i v letech 2001 až 2003. Příští rok už ale kraloval a získal titul. A jeho další série je obdivuhodná: 2005 - 2. místo, 2006 - 1. místo, 2007 - 3. místo, 2008 - 2. místo, 2009 - 1. místo, 2010 - 3. místo. Lepší bilanci měl snad jen pětinásobný mistr světa Ove Fundin v letech 1956 až 1965! Celkově odjel 144 závodů mistrovství světa. Celkem vyhrál 299 jízd a ve finále závodů byl v 77 případech (Hancock 63krát). Grand Prix České republiky na pražské Markétě ovládl třikrát v letech 2002 až 2004. "Jsem na ty statistiky pyšný," prohlásil Crump. "Je to neuvěřitelná série, i když se mi letos nedaří, jak bych chtěl," pravil. Crumpův krok znamená, že stálé místo v Grand Prix pro příští sezonu bude patřit devátému muži v konečném hodnocení. Tím je aktuálně Švéd Andreas Jonsson, který má dvacetibodový náskok na desátého Dána Hanse Andersena.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist