MS: Kdo zastaví Ryana Villopota?

Ryan Villopoto je nezastavitelný! Tovární jezdec Kawasaki opět porazil svého největšího konkurenta v boji o letošního mistra světa v superkrosu Jamese Stewarta a zvýšil tak svůj náskok v čele seriálu na už možná rozhodujících 26 bodů. Desátý závod se jel v sobotu na stadionu Lucas Oil Stadium v Indianapolis.

Téměř vyprodaný (lehce přes 60 tisíc lidí) Lucas Oil Stadium, jindy domov týmu amerického fotbalu Indianapolis Colts, před vlastními závody vzdal hold po zemětřesení trpícímu Japonsku, když Stewart vjel na plochu na své Yamaze YZ 450 a mával japonskou vlajkou. Tréninky pro sebe rozhodl Trey Canard na hondě (48,30 sek.) před Ryanem Villopotem (48,35), Jamesem Stewartem (48,49), Australanem Chadem Reedem na hondě (48,69) a úřadujícím mistem světa Ryanem Dungeym na suzuki (48,73). V prvním semifinále na osm kol neměl Villopoto moc práce. Skvěle odstartoval, na konci cílové rovinky si pohlídal vnitřek první levé zatáčky a ujal se vedení před Kevinem Windhamem, Davi Millsapsem, Chadem Reedem a Andrewem Shortem. Do konce rozjížďky se už moc nezměnilo, akorát Reed se stačil probít na třetí pozici. Druhé semifinále ovládlo startovní číslo sedm, tedy James Stewart, stejně jako předtím Villopoto způsobem start – cíl. Druhý dojel Canard, pak Justin Brayton, Ryan Dungey a Ivan Tedesco.
Ani Villopoto, ani Stewart, jak se očekávalo, ale Chad Reed urval holeshot ve finále prestižní třídy do 450 cc na dvacet kol. Do půlky prvního kola to dokonce vypadalo, že si vybuduje malý náskok. Ale pak začal úřadovat Villopoto, Chada dorazil na co nejtěsnější vzdálenost a na konci prvního kola už vedl. James Stewart na startu pořádně zaspal a zpočátku se držel ve druhé půli jezdeckého pole. Jako vždy ale fantasticky bojoval a ztrátu stahoval – na konci druhého kola už byl čtvrtý. Villopoto stále vedl před Reedem a Ryanem Dungeym. V sedmé rundě už měl náskok čtyři sekundy, ale v boji o třetí místo to vřelo a v každé zatáčce si to rozdávali Reed, Dungey a Stewart. Bubba jel velmi agresivně a připsal si i nejrychlejší kolo závodu za 48,2 sek. V polovině závodu dochází k rozhodující situaci v boji o druhé místo: dramatický boj Reeda a Dungeyho vyvrcholí tím, že na posledním skoku zavadí přední kolo Dungeyovy suzuki o zadní kolo Reedovy hondy a Dungey padá. Rychle se ale zvedá a pokračuje na čtvrtém místě. V kole dvanáctém se Stewart v pravé zatáčce dostává na druhé místo před Reeda. Bývalý dvojnásobný mistr světa jede skvěle, ale jeho největší rival v boji o světový titul Villopoto už je příliš daleko. Villopoto na Kawasaki KX450F si tedy zajistil třetí vítězství po sobě a páté v této sezoně. Za druhým Stewartem dojel do cíle Chad Reed, následován Ryanem Dungeyem.
„Celý týden jsem neseděl na motorce a to se na mě negativně projevilo. Nebyl jsem to dnes prostě já. Závod jsem ztratil špatným startem. Potom už můžete dělat, co chcete, ale čelo závodu je dávno pryč," litoval Stewart. „Projíždět těmi hlubokými kolejemi bylo opravdu obtížné, stejně jako minulý víkend v Daytoně. Proto jsem si najal osobního trenéra Aldona Bakera, který mi to osvětlil a přenesl mě přes to. Šlo o to jezdit vyrovnaná kola a nedělat chyby. Musím poděkovat Bohu a Ježíši Kristu Spasiteli, že jsem mohl bezpečně dojet až do cíle,“ uvedl v cíli Villopoto a prozradil tak, že je zřejmě hluboce věřícím mužem. Co je ale důležité, Ryan si opět upevnil vedení v průběžném hodnocení šampionátu. Sedm závodů před koncem seriálu vede už o 26 bodů. Ještě je čas dělat nějaké závěry a předpovědi, ale je zřejmé, že Ryan by při své současné formě musel začít dělat velké chyby, aby dal ještě Stewartovi šanci na titul. Další závod společné série Monster Energy AMA Supercross - FIM World Championship se jede za týden ve floridském Jacksonville na tamním Municipal Stadium.
Ve třídě dvěstěpadesátek Lites East se opět čekal souboj Brita Deana Wilsona s rodilým Newyorčanem Justinem Barciou. V minulém závodě ale oba superfavority převezl Blake Baggett, teď to samé zopakoval Ryan Sipes. Jezdec Yamahy vyhrál trénink, stejně jako své semifinále. Ve finále na 15 kol zvítězil o dvě sekundy právě před Barciou, který tak i nadále vede pořadí třídy Lites East. Třetí místo v Indinapolis obsadil vítěz z Daytony Blake Baggett, který urval holeshot a vedl až do začátku osmého kola, kdy vyjel z trati a přehnal se přes něj pozdější vítěz Sipes.

Výsledky z Indianapolis

450 cc

1- Ryan Villopoto (Kawasaki)
2- James Stewart (Yamaha)
3- Chad Reed (Honda)
4- Ryan Dungey (Suzuki)
5- Justin Brayton (Yamaha)
6- Trey Canard (Honda)
7- Kevin Windham (Honda)
8- Nicholas Wey (Yamaha)
9- Cole Seely (Honda)
10- Mike Alessi (KTM)

Průběžné pořadí po desátém závodě:

Villopoto 221 bodů, Stewart 195, Reed 192, Dungey 183, Canard 169, Andrew Short (KTM) 129, Brayton 121, Davi Millsaps (Yamaha) 114, Brett Metcalfe (Suzuki) 107, Windham 103


Lites East:

1- Ryan Sipes (Yamaha)
2- Justin Barcia (Honda)
3- Blake Baggett (Kawasaki)
4- Malcolm Stewart (Suzuki)
5- Matthew Lemoine (Kawasaki)
6- Dean Wilson (Kawasaki)
7- Blake Wharton (Honda)
8- P. J. Larsen (KTM)
9- Alex Martin (Honda)
10- Les Smith (Honda)

Průběžné pořadí po čtvrtém závodě:

Barcia 91 bodů, Baggett 85, Sipes 79, Wilson 75, Wharton 65, M. Stewart 52, Lemoine 51, Larsen 46, Jason Anderson (Suzuki) 44, Martin 40

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist