Vyhodnocení seriálu OPEN MČR 2024 v motoskijöringu

Každoročně bývalo zvykem, že motoskijöringové mistrovství jsme vyhlašovali ihned po posledním závodě v Dobřanech v Orlických horách. Když jsme 20.1. odjížděli z dějiště prvního závodu v Rudníku příliš jsme si nepřipouštěli, že letošní zima bude tak skoupá na sníh a že to bude zároveň závod poslední. Proto jsme museli přistoupit k samostatnému vyhlášení seriálu. A myslíme si, že to bylo vyhlášení důstojné a příjemné, a to i díky dobřanským organizátorům.

V místním „Dřeváku“ se k vyhlášení dostavili všichni pozvaní jezdci nebo jejich zástupci. Letos jsme motoskijöringové mistrovství uspořádali jako OPEN. To znamená, že se mohli zúčastnit a hlavně i bodovat jezdci z jiných zemí. A této možnosti využili lotyští jezdci, kteří výrazně zasáhli do pořadí a z Dobřan si odvezli i český titul pro letošní rok.

Nejdříve byli oceněni jezdci a lyžaři z Orlického poháru. Poprvé jeli v našem seriálu motoskijöring a zrovna získali nejvyšší ocenění. To platí o Janu Balašovi s Ondřejem Smolíkem, kteří v Rudníku nedali svým soupeřům nejmenší šanci. Za nimi skončili jezdci, kteří se pravidelně umísťují na nejvyšších místech. Mezi nimi byl i čtyřnásobný vítěz Orlického poháru Jiří Kavka.

Pořadí Orlického poháru 2024:

1. Jan Balaš – Ondřej Smolík, Autoklub Krakonoš Jilemnice, KTM 450 4T, 21 bodů
2. Martin Jerie – Roman Ruml, Jilemnice, Kawasaki 250 2T, 20 bodů
3. Jakub Vídenský – Jiří Grežo, Klub Bačateam v AČR, KTM 300 2T, 17 bodů
4. Jiří Kavka – Pavel Sabota, SMK Klášterec nad Orlicí, TM 300 2T, 13 bodů
5. Jan Rubeš – Jan Maisner, Klub Bačateam v AČR, KTM 300 2T, 11 bodů

A pak už mohli na pódium vystoupit nejlepší jezdci OPEN MČR „Orion-Shiva KTM 2024“ v motoskijöringu. Výrazně se prosadili naši pobaltští přátelé. Obdivuhodné bylo, že do Dobřan jich dorazilo dost včetně svých příznivců. A při vyhlášení se nedali přehlédnout. Mistrovský titul získali Raivis Eikmanis s lyžařem Oskarsem Dzirkalisem a stali se tak prvními zahraničními vítězi v historii motoskijöringu. Mistrovský titul převzal lyžař, protože jezdec Eikmanis se nám už dopředu omluvil, že přijet nemůže.

Prosadil se i Pavel Dvořáček – mistr ČR posledních 2 let. Letos jezdil s Jiřím Hendrychem, protože Daniel Mandys si ještě doléčoval zranění z loňské sezóny. A nebýt pádu ve finálové jízdě, mohl mít i letošní titul. Ale na kdyby se v motoristickém sportu nehraje. Na dalších 2 místech byli další Lotyši Zundovskis – Sturesteps a Zomanis – Neško, kteří dorazili do Dobřan kompletní.

Letos mohl trojnásobný český mistr Lukáš Mohaupt nastoupit do závodu s uzdraveným Václavem Hotovým. A oba dokázali, že ze svého umění nic neztratili. Obdivuhodní výkon podal i 6. v pořadí Jan Zářecký, který jako jediný z jezdců absolvoval všech 122 odjetých závodů od začátku seriálu v roce 1998.

OPEN MČR „Orion-Shiva KTM 2024“

1. Raivis Eikmanis – Oskars Dzirkalis, Lotyšsko-LaMSF, Honda 450 4T, 21 bodů
2. Pavel Dvořáček – Jiří Hendrych, MTX Racing Team, Yamaha 450 4T, 19 bodů
3. Gatis Zundovskis – Viesturs Sturesteps, Lotyšsko-LaMSF, KTM 450 4T, 15 bodů
4. Raivis Zomanis – Mikus Neško, Lotyšsko-LaMSF, Honda 450 4T, 13 bodů
5. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Orion-Racing Team s.r.o., Honda 450 4T, 11 bodů
6. Jan Zářecký – Petr Kavka, Sidemotokros klub Klášterec n.Orl, Honda 250 2T, 10 bodů

Ještě než se mohlo oficiálně i neoficiálně slavit, byl pořadateli seriálu oceněn dlouholetý technický komisař a příznivec našich zimních závodů Olda Hájek. Poděkováni získali i pořadatelé z rudnického klubu, kteří i v nelehkých podmínkách dokázali uspořádat závod. A pak už mohl začít přátelský sobotní večer. Nechyběla ani hudba. Lotyští jezdci si dokonce připravili hudební vystoupení. Zahanbit se nedali ani naši, zvlášť Jan Zářecký se svoji pověstnou harmonikou. Brzy se odbourala jazyková bariéra a dobřanský večer tak byl skvělým zakončením motoskijöringové sezóny.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist